• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Document EXCLUSIV: Proiectul de lege prin care cotizația la COPA-COGECA ar putea fi sprijinită de Guvern pentru TOȚI fermierii români

    agrointeligenta.ro -

    O propunere legislativă veche de un an agită, mai nou, spiritele în agricultură. Este vorba despre un proiect de lege depus pe 25 martie anul trecut de către mai mulți parlamentari – deputați și senatori, deopotrivă, și care propune ca Guvernul, prin Ministerul Agriculturii, să sprijine financiar reprezentarea producătorilor români în organizațiile recunoscute la Bruxelles.

    Actul normativ a primit votul comisiilor de specialitate din cadrul Senatului, dar a fost respins la votul în plenul acestei camere, aflându-se în prezent ”în ograda” deputaților, care vor avea și votul decisiv în această privință.

    Inițiatori din toate partidele parlamentare

    Cei 19 deputați și senatori ce au semnat inițiativa aparțin tuturor partidelor parlamentare: PSD, UNPR, PNL, PDL, PP-DD și UDMR. Astfel, pe lista inițiatorilor sunt Liviu Harbuz, Valeriu Steriu, Vasile Iliuța, Marin Anton, Sorin Teju, Ion Melinte sau Liviu Ștefan Tomoiagă, persoane care cunosc bine sectorul agricol și prioritățile sale. ”Afilierea federațiilor de producători din România la organizațiile profesionale europene este un proces deosebit de important deoarece structurile de lucru ale organizațiilor profesionale europene au un cuvânt important de spus în abordarea și elaborarea politicilor agricole de la nivelul Uniunii Europene”, se arată în deschiderea expunerii de motive depusă de inițiatorii proiectului legislativ.

    ”Organizațiile profesionale din UE, organizațiile lor membre și membri lor sunt în permanență în contact aât între ei, cât și cu reprezentanți ai altor domenii socio-economice ale societății civile care, direct sau indirect, au legătură cu sectorul agricole. Acordarea sprijinului financiar va rezulta din protocolul privind condițiile de aderare a organizațiilor profesionale ale producătorilor din România la Comitetul Organizațiilor Profesionale din Agricultura Uniunii Europene și la Comitetul General al Cooperativelor Agricole din UE (COPA-COGECA)”, se mai specifică în argumentație.

    Nu se fac favoritisme pentru nici o organizație

    Proiectul prevede tratament egal pentru toate organizațiile de fermieri. ”Federațiile din agricultură, constituite din necesitatea ca producătorii agricoli să fie reprezentați în raporturile cu instituțiile naționale și europene, trebuie să participe la elaborarea unei politici de nivel european similar din statele memebre”, se arată în proiectul legislativ, nefăcându-se vreo referire la vreo organizație anume sau excluderea alteia.

    ”Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale asigură, prin Direcția generală politici agricole și strategii și Direcția generală buget-finanțe și fonduri europene, elaborarea reglementărilor sectoriale și gestionarea fondurilor financiare necesare acordării sprijinului financiar către organizațiile profesionale din agricultură, aprobate prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale. Instituția responsabilă pentru implementarea sprijinului financiar este Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin entitățile din sectorul de stat cu atribuții în agricultură și dezvoltare rurală județene, respectiv București”, se arată în lege.

    Sumele alocate, decise prin ordin de ministru

    Activitățile pentru care se acordă sprijinul financiar, cuantumul acestuia, suma alocată pe categorii de cheltuieli, precum și suma totală alocată activității ar urma să fie stabilite, după aprobarea legii, prin ordinul ministrului agriculturii.

    Parlamentarii specifică și modul în care ar urma să fie virați banii: ”80% din valoarea totală până la sfârșitul lunii martie a fiecărui an și restul de 20% până la sfârșitul lunii noiembrie a ficărui an”. Astfel, dacă proiectul ar fi votat luna aceasta, fermierii ar avea șansa de a putea fi sprijiniți să se facă auziți la Bruxelles.

    proiect cotizatieLungul drum legislativ

    Propunerea legislativă a fost înregistrată pe 25 martie anul trecut. Pe 30 aprilie 2013, documentul a fost avizat favorabil de Consiliul Consultativ, care a făcut câteva observații. Observații au fost primite și din partea Guvernului, care a indicat faptul că MADR ar trebui să facă clară pentru a justifica sprijinul acordat producătorilor români. Cu aceste documente în față, senatorii din Comisia de agricultură au votat favorabil proiectul, fără a include amendamente la acesta. Tărăgănat mai multe luni pe ordinea de zi de la Senat, proiectul a fost respins pe 22 octombrie, trecând la Camera Deputaților spre dezbatere. În prezent, proiectul își așteaptă rândul pe agenda deputaților din Comisia de agricultură prezidată de deputatul Nini Săpunaru, după care va intra la votul în plenul Camerei, vot ce va fi decisiv.

    Documente utile (dați click pentru a vizualiza PDF-urile):

    Adresa de înaintare la depunerea proiectului legislativ

    Forma depusă de inițiatori

    Expunerea de motive ce însoțește propunerea de lege

    Pe aceeași temă, citiți și:

    *Baciu, LAPAR: Nu susțin legea cotizației la COPA-COGECA. De ce să plătească statul pentru interesele unor privați?


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”