• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APIA anunță acum ce se întâmplă cu subvențiile care se plătesc mai târziu fermierilor!

    Roxana Dobre -

    Subvențiile care se plătesc mai târziu fermierilor sunt în fiecare an cele aferente exploatațiilor care sunt extrase sau incluse în eșantionul de control, în special cele la care controlul se face prin teledetecție. Pentru anul în curs, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – APIA – anunță există o serie de modificări pe care fermierii trebuie să le cunoască în raport cu verificările în ferme.

    Controalele pentru subvențiile APIA, care sunt obligatorii pentru ca plățile să fie făcute către fermierii eșantionați, se vor desfășura după reguli clare în 2022. Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) anunță ce se verifică în  acest an pe teren, ce tipuri de verificări se aplică pentru subvenții dar și care este numărul maxim de producători agricoli vizați.

    De regulă, în anii anterior, fermierii care au avut controale în ferme nu au intrat pe primele liste de plată la avans, iar în cazul celor cu teledetecție, mulți au intrat abia la plata regulară.

    APIA anunță printr-un document oficial ce tipuri de controale vor fi efectuate în 2022 pe pentru subvențiile agricole și zootehnice. Potrivit sursei citate, în conformitate cu prevederile Regulamentului de punere în aplicare nr. 809/2014 de stabilire a normelor de aplicare ale Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, în ceea ce privește sistemul integrat de administrare și control, măsurile de dezvoltare rurală și ecocondiționalitatea, cu modificările și completările ulterioare, sunt posibile trei metode pentru controalele la fața locului pentru stabilirea eligibilității parcelelor agricole:
    – control clasic la fața locului care este efectuat pe teren;
    – controlul prin teledetecție (CwRS) ce este efectuat prin fotointerpretarea ortoimaginilor satelitare sau aeriene;
    -controale prin monitorizare așa cum sunt definite în articolul 40 al Regulamentului (UE) nr. 809/2014.

    Controlul APIA prin teledetecție – condiții care se verifică în 2022

    Conform APIA, scopul controlului prin teledetecţie este de a verifica, pe un eșantion de cereri, condiţiile în care este acordat ajutorul financiar solicitat în cererile de sprijin. Controlul prin teledetecţie se realizează pe baza eşantionării cererilor unice de plată pentru controlul pe teren în cadrul anului de cerere 2022.

    Pentru fiecare parcelă a fermierilor selectaţi la controlul prin teledetecţie pentru care s-a solicitat sprijin, se vor verifica cel puţin:
    -Detectarea caracteristicilor neeligibile (apă, clădire, pădure, etc.) şi determinarea suprafeţei eligibile pentru schemele de suprafață prevăzute în Ordinul MADR nr. 45/2021 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condițiilor specifice și a modului de implementare a schemelor de plăți prevăzute la art. 1 alin. (2) și (3) și art. 35 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 11/2021 pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022, incluzând respectarea dimensiunii minime a parcelei;
    -Verificarea utilizării terenului (tipul de suprafaţă agricolă), Ex. TA (teren agricol), PP (pășune permanentă), CP (culturi permanente), etc;
    -Verificarea culturilor care fac obiectul plăţilor cuplate;
    -Verificarea culturilor care fac obiectul diversificării;
    -Verificarea caracteristicilor care fac obiectul Zonelor de Interes Ecologic;
    -Verificarea respectării normelor privind Ecocondiționalitatea.

    Controlul APIA prin teledetecție – numărul maxim de fermieri care pot fi controlați în 2022 

    APIA informează că selecția zonelor de acoperire a imaginilor ce vor fi utilizate anul de cerere 2022 a fost asigurată de un grup de lucru pentru selecția site-urilor de teledetecție stabilit prin decizie a conducerii APIA, în conformitate cu documentele emise de Comisia Europeană prin JRC avânduse în vedere condiţiile concrete din România.

    Astfel zona de control a fost structurată pe 28 zone separate (site-uri), cu o suprafață de 29.400 km2, amplasate pe întreg teritoriul Romaniei și divizată în 2 loturi:
    – Lotul 1 care cuprinde partea de vest a țării;
    – Lotul 2 care cuprinde partea de est a țării.

    Potrivit APIA, pentru campania anului de cerere 2022, numărul maxim al fermierilor ce pot fi controlați prin teledetecție este de 93.006 cu o suprafață controlabilă de cca. 870.500 ha, după cum urmează:

    Eșantionul de control se extrage după ce se încheie campania de depunere a cererii unice, inclusiv cu penalități. Pentru campania 2021, eșantionul de control a fost extras de APIA pe 1 iulie iar acesta a cuprins un număr total de 55.844 fermieri pentru care s-au efectuat verificări privind respectarea normelor de ecocondiţionalitate, a cerințelor minime și specifice aferente schemelor de plată în sectorul vegetal şi în sectorul zootehnic, după cum urmează:

    – pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 13.035 fermieri;
    – pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie – 39.016 fermieri;
    – pentru controlul schemelor de ajutor din sectorul zootehnic – 3.793 fermieri.

    Suprafaţa totală controlată a fosr de 1.319.383,3 ha, respectiv:

    – pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 748.797,54 ha;
    – pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie – 570.585,76 ha.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Miei vânduți din portbagaj. Polițiștii au împărțit amenzi Secretar de stat – anunț de ultimă oră despre plata ajutorului de 100 de euro la hectar