• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Usturoiul românesc aduce profit fermelor din SUA: Are căței uriași și un gust inconfundabil

    agrointeligenta.ro -

    Fermele de usturoi au început să fie afaceri agricole profitabile în SUA de când agricultorii fac schimburi de soiuri locale și comercializează semințe adunate din toată lumea. Americanii au deja o reputaţie ”grea” în această cultură, dar românii se pot mândri că unul dintre cele mai populare feluri de usturoi provine din ţara noastră.

    Usturoiul roşu de România (supranumit chiar usturoiul ”elefant”), aşa cum l-au botezat cultivatorii pasionaţi, este printre cele mai apreciate soiuri, iar productivitatea mare, gustul și mirosul puternic fac ca soiul originar din zona Ardealului să fie foarte căutat.

    ”După 13 ani în care am testat 30 de soiuri de usturoi, am rămas doar cu șase și pot să vă spun și de ce. Pentru că sunt cele mai bune, iar dintre ele, usturoiul românesc este pe primul loc. Cu 4-6 căței uriași, el este cel mai ușor de curățat, iar culoarea sa deosebită îl face și foarte aspectuos. Se păstrează foarte bine chiar și șase luni, iar gustul său este ”dinamită”. Mai mult, dacă cumperi 10 bucăți de usturoi din soiul românesc, acesta cântărește dublu decât orice alt soi de pe piață”, declară Ben Ronniger, proprietarul ranch-ului Allicins. Ferma americanului pasionat de usturoi face parte din comunitatea LocalHarvest care numără 20.000 de producători agricoli americani.

    ferma de usturoiCu un gust iute și cu un ridicat conținut de alicină, soiul românesc de usturoi este apreciat de americani atât în bucătărie, cât și în medicina naturistă.

    ”Usturoiul românesc primește cele mai multe feedback-uri pozitive din partea clienților noștri, mai ales pentru savoarea lui. Este un soi apreciat de bucătari sau pentru cei care caută un ingredient secret la sosul de grătar. Toată lumea cade de acord când se spune că nu poți înlocui sau compara gustul usturoiului roșu de România cu cel al altor soiuri”, spune și Susan Fluegel, biochimist nutrițional și una dintre proprietarele fermei ecologice Grey Duck Garlic.

    GarlicPlntSfaturi de cultivare

    Roșeața usturoiului originar din România poate varia, apreciază cultivatorii experimentați, dar este unul din trăsăturile comune ale soiului. Planta are nevoie de multă grijă, spun fermierii americani, care recomandă plantarea în pământ fertil și curățat bine de buruieni. Dacă este bine ”tratat”, cățeii ajung să aibă dimensiuni impresionante, dar dacă planta nu primește atenția cuvenită, aceștia nu se dezvoltă prea bine. „Usturoiul rece preferă solul mai uscat. Dacă pământul unde trebuie să cultivați este unul care menține umiditatea, nu are rost să plantați acest soi și este mai bine să vă orientați spre un usturoi care tolerează mai ușor apa”, este sfatul lui Susan.

    catei de usturoi romanescPe piața românească, soiul cu tente roșiatice a devenit greu de găsit, dar se mai păstrează în gospodăriile din Ardeal, mai ales. În hypermarketurile autohtone se vinde cel de import din China sau Polonia, în timp ce la piețele marilor orașe se mai găsesc funiile cu căpățâni de usturoi și prețuri pornind de la 5 lei.

    La magazinele online din SUA, o ”grămadă” de 10 căței de usturoi roșu se vinde cu 5,50 de dolari, iar în această perioadă, majoritatea stocurilor sunt epuizate.

    Foto: LocalHarvest.com, nextdoorlaura.blogspot.com, pearledearth.blogspot.com


    Te-ar mai putea interesa

    Căpățânile de usturoi se usucă. Cauze, soluții Fermierul Alexander Degianski a semănat floarea-soarelui și a intrat la porumb: ”Ne adaptăm în funcție de loc” Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii

    Ultimele știri

    Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii