• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Patronul grec de la Neoset investește în agricultură: Construiește la Iași cea mai mare fermă de melci din Europa

    agrointeligenta.ro -

    Grecul Nikolaos Chlepas a devenit cunoscut în România după ce a preluat brandul de mobilă Neoset și a investit în mai multe proiecte imobiliare din Capitală. Recent, omul de afaceri a intrat și în agricultură și vrea să facă profit din creșterea melcilor la Iași, ridică cea mai mare fermă de profil din Europa. Investiția totală va fi de 5 milioane de euro, iar afacerea agricolă are toate șansele să devină profitabilă mulțumită unui parteneriat cu o companie similară din Grecia.

    Antreprenorul de 54 de ani a început afacerea cu melci în 2013, în comuna Tătăruşi, ferma având în prezent 10 hectare, iar Chlepas vrea să o extindă pe o suprafaţă de 100 de hectare. “Momentan suntem în faza de proiect. În prezent, se lucrează la amenajarea spaţiului, la însămânţarea terenului. Peste o lună vom popula ferma cu melci. Momentan, cea mai mare fermă de melci din lume este în Grecia. Aceasta are 80 de hectare”, a declarat investitorul grec pentru Ziarul de Iaşi.

    În prezent, toată producția de melci de la Tătăruși este exportată unui partener din Grecia, dar în curând, se vor face livrări și în alte state europene pe măsură ce ferma va crește.

    ferma de melci tatarusiPotrivit Ziarul de Iași, terenul pe care se construiește ferma de melci a fost obţinut prin contracte de vânzare-cumpărare, iar altele sunt în parteneriat cu un asociat din localitate. „Suntem faza de discuţie, avem tratative şi cu autorităţile locale. Aceştia s-au arătat puţin sceptici privitor la investiţia noastră. Foarte multe iniţiative de acest gen au fost începute, dar au fost abandonate”, a declarat Cristina Mihaela Stroe, administratorul firmei pe care este înregistrată ferma  – Beta Global Trading SRL și în care grecul are participație de 90%.

    Susținere din partea partenerilor greci

    Administratorul societății spune că partenerul de afaceri din Grecia, societatea „Helix Fereikos”, se implică activ, asigură şi partea de instruire pentru dezvoltarea fermei. „Partenerul nostru, Helix Fereikos, are peste 197 de ferme de melci în toată Grecia, iar el asigură şi partea de «know-how» pentru a avea reuşite cu investiţia din Tătăruşi”, a indicat Stroe.

    Carnea de melci ajunge și la 14 euro/kilogram

    Oficialul firmei a mai declarat că 80% din producţia fermei din Tătăruşi va fi destinată consumului alimentar, iar restul va fi destinată industriei farmaceutice. În acest sens, au fost stabilite contacte cu o mare companie de cosmetice, căreia îi vor fi livrate 20% din viitoarea producţie de melci a firmei. Preţul unui kilogram de melci se vinde cu un preţ de pornire în jurul a 3,8-4 euro, dar un borcan de un kilogram cu melci ajunge până la 13-14 euro, a zis administratorul Beta Global Trading SRL.

    Afacerea cu melci dezvoltată de Nikolaos Chlepas nu este prima pe care grecul o dezvoltă și care are legătură cu sectorul alimentar din România. Investitorul a deținut și un restaurant în Capitală, pe bulevardul Decebal, dar care a fost închis la nici un an după preluarea sa de către afaceristul grec. Chlepas a fost acţionar majoritar la echipele de baschet feminim Olimpia şi Rapid Bucureşti.

    Foto: theinnovationdiaries.com, ziaruldeiasi.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte