• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ecocondiționalitatea – obligatorie pentru subvențiile APIA: ce este, reguli verzi la plata pe hectar

    Roxana Dobre -

    Ecocondiționalitatea, măsura obligatorie pe suprafață pentru subvențiile APIA! Fermierii care cer bani europeni sau din bugetul național vor fi verificați în perioada următoare dacă respectă regulile privind ecocondiționalitate iar funcționarii agenției pot aplica reduceri ale plăților sau excluderea de la plată, la una sau mai multe scheme de sprijin, pentru unul sau mai mulți ani.

    Potrivit unui buletin informativ al APIA Gorj, ecocondiționalitatea (conformitatea încrucișată) ca parte componentă a Politicii Agricole Comune, este un mecanism care condiționează acordarea sprijinului financiar din fonduri europene și naționale (plăți directe, ajutoare naționale tranzitorii, plăți prin măsurile de dezvoltare rurală și măsuri de piață), de respectarea unor norme obligatorii privind mediul, siguranța alimentară, sănătatea animalelor și a plantelor, bunăstarea animalelor, precum și menținerea terenurilor în bune condiții agricole și de mediu.

    Potrivit art. 94 al Regulamentului (UE) nr. 1306 /2013 „Statele membre se asigură că toate terenurile agricole, în special cele care nu mai sunt exploatate în scopul producției, sunt menținute în bune condiții agricole și de mediu. Statele membre definesc, la nivel național sau regional, cerințele minime pentru bunele condiții agricole și de mediu (GAEC), în baza cadrului stabilit în Anexa III, ținând seama de caracteristicile zonelor în cauză, în special de condițiile pedologice și climatice, de tipurile de exploatații existente, de gradul de utilizare a terenurilor în cauză, de rotația culturilor, de practicile agricole și de structura exploatațiilor”.

    Potrivit art. 93 și 94, respectiv Anexei II din Regulamentul nr. 1306/2013, fermierii care solicită sprijin financiar trebuie să respecte:

    Excluderea totală de la plată, sancțiunea ”maximă” pentru nerespectarea regulilor de ecocondiționalitate

    Nerespectarea de către fermieri a normelor de ecocondiționalitate conduce la reducerea plăților sau excluderea de la plată, la una sau mai multe scheme de sprijin, pentru unul sau mai mulți ani (conform art. 91, 97 și 99 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 și în conformitate cu Ordinului MADR nr. 999/2016 privind aprobarea sistemului de sancțiuni privind ecocondiționalitatea, cu excepția cazurilor de forță majoră sau circumstanțe excepționale care au împiedicat respectarea acestor norme potrivit art. 2, alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 și anume:

    Respectarea condițiilor se efectuează prin controlul clasic

    Constatarea respectării sau nerespectării cerințelor de ecocondiționalitate se realizează prin acțiunile de control (administrativ și control clasic) desfășurate de inspectorii APIA, respectiv ANSVSA/ANF, sau prin teledetecție, conform prevederilor legislației europene. Potrivit legislației europene și naționale, orice fermier care solicită plăți în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin, trebuie să respecte aceste norme pe tot
    parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatației, indiferent de mărimea acestora (inclusiv pe cele nesolicitate la plată și pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producției).

    Raportul de control întocmit de inspector cuprinde o evaluare a cazurilor de neconformitate (nerespectare) pentru fiecare dintre cerințele/normele aplicabile, pe baza criteriilor de „gravitate”, „amploare”, „persistență” și „repetare” a neconformităților (art. 99 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013).

    Lista fermierilor care trebuie să respecte regulile de ecocondiționalitate

    Conform art. 3. (1) din Ordinul nr.352/636/54/2015, normele privind ecocondiționalitatea, sunt obligatorii pentru:

    a) fermierii care solicită plăți directe și fermierii care solicită ajutoare naționale tranzitorii în sectorul vegetal;

    b) beneficiarii primelor anuale în cadrul măsurilor pentru împădurirea și crearea de suprafețe împădurite, plăți de agromediu și climă, sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică, sprijin pentru menținerea practicilor de agricultură ecologică, plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice, plăți pentru angajamente de silvomediu și măsuri de sprijin în sectorul pomicol;

    c) fermierii care solicită sprijin prin măsura de restructurare/reconversie plantații viticole cu soiuri de struguri pentru vin;

    d) fermierii care solicită plăți prin alte scheme și măsuri de sprijin din fonduri europene sau din bugetul național pentru care trebuie respectate normele de ecocondiționalitate, în conformitate cu reglementările în vigoare.

    Ordinul nr.352/636/54/2015 definește normele de ecocondiționalitate ce trebuie respectate de fermierii români, încadrate pe domeniile: apă, sol, stoc de carbon, biodiversitate, peisaj, nivel minim de întreținere, siguranța alimentară, identificarea și înregistrarea animalelor, produse de protecția plantelor, bunăstarea animalelor.

    Controalele încep din 12 iulie

    Controalele pe teren pentru cererile depuse în acest an în vederea obţinerii plăţilor directe din fonduri europene vor începe pe 12 iulie, iar eşantionul de control va fi de 5%, mai mic decât anul trecut, a anunţat, miercuri, directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, la Congresul Fondurilor Europene pentru Fermieri organizat de Asociația Forța Fermierilor.

    Despre acest subiect citiți aici: Şeful APIA: Controale în fermele care au cerut subvenţii – din 12 iulie!


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Ferme agricole închise de Garda de Mediu! Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ploi și vreme rece la final de aprilie. Când se schimbă temperaturile