• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Culturi spectaculoase la Bayer Agro Arena Girov

    Adrian Radu -

    Moldova este o regiune extrem de importantă pentru agricultura României. Bayer are parteneriate strânse cu fermierii din zonă, astfel că desfășurarea unui eveniment din cadrul Bayer Agro Arena în județul Neamț a venit ca un lucru normal și necesar. Specialiștii companiei au fost găzduiți de un agricultor performant și au explicat tehnologiile aplicate la principalele culturi din Moldova.

    Ferma Business Agro Consulting din comuna Girov, care se întinde pe 800 de hectare, a fost gazda ediției din acest an a Bayer Agro Arena Moldova. Vasile Pop-Silaghi, omul care muncește de zeci de ani terenurile din zonă, i-a primit pe specialiștii Bayer și a explicat cum s-a desfășurat acest an agricol în ferma sa.

    ”Culturile de primăvară, porumb, orzoaică, sfeclă au beneficiat acolo unde s-a putut de un start relativ bun, datorită pregătirii terenului, a perfomanței hibrizilor. Dacă ne gândim la două culturi supertehnice si superintensive, cartof și sfeclă, ploile din iunie și mai au făcut să sperăm că vom avea o producție bună. De asemenea, rapița a beneficiat de o iarnă nu foarte grea, am păstrat densitatea din toamnă”, a declarat Pop-Silaghi.

    Bayer Agro Arena Girov 2021 a avut drept punct principal digitalizarea culturilor, astfel că prezentarea platformei Climate FieldView a dat startul evenimentului.

    Cum poate fi folosită aplicația Climate FieldView de fermierii din România

    „Fermierii pot importa cu ușurință parcelele lor în aplicație și pot primi regulat hărți satelitare cu biomasa culturilor, starea de sănătate, îmburuienări, răsăriri neuniforme, băltiri. Pot folosi toate hărțile pentru a lua decizii la timp și a utiliza întregul proces tehnologic. Pe lângă astea, fermierii cu utilaje compatibile pot conecta Drive-ul și colecta datele în timp real”, a menționat Narcis Brânzariu, Reprezentant tehnic Climate FieldView.

    Rapița a fost prima cultură abordată în cadrul Bayer Agro Arena Girov. Provocările acestui an au fost reprezentate de oscilațiile de temperatură, care au dus la mai multe valuri de dăunători. Gărgărița tulpinilor a fost cel mai periculos din lanurile de rapiță, pentru că dacă depune ponta, orice intervenție ulterioară cu tratamente este inutilă.

    Cum rezolvă Bayer această problemă? Prin folosirea a două tratamente cu Decis Expert, care au dus la rezultate excelente la Girov. Rapița a avut parte și de aplicare de fungicide, în urma înghețurilor prelungite, care au dus la degradarea frunzelor. ”Am utilizat ca prim tratament Tilmor, pentru a menține această zonă de inoculi sub control și a preveni orice infecție. Ulterior, în perioada înfloritului, care a fost îndelungată, am intervenit cu Tilmor în faza de buton format nedeschis. La înflorit am intervenit cu Propulse, pentru a acoperi cea mai importantă boală, Sclerotinia”, a spus Ioan Dumitru Coste, Manager portofoliu cultură rapiță Bayer.

    Varietate mare de hibrizi de rapiță Dekalb

    Portofoliul de rapiță din acest an cuprinde 11 hibrizi Dekalb, noutățile fiind Immortal și Imprint, din grupa Clearfield. La Girov au fost cultivați 6 hibrizi, și anume Extremus, Expectation, Excited, Imaret, Exception și Expansion. Și în acest an Bayer continuă polica de asigurare la nerăsărire pentru hibrizii Dekalb. Astfel, fermierii care trimit comenzi pentru semințe Dekalb până la 31 august beneficiază de acest serviciu.

    Și grâul ocupă suprafețe importante la Girov. La ferma lui Vasile Pop-Silaghi, grâul a fost semănat după cartof, în a doua decadă a lui octombrie, cu o densitate de 500 de boabe germinabile pe metru pătrat. Pentru a securiza cultura, s-a aplicat tratamentul sămânță. ”Am utilizat Bariton Super, care are 3 substanțe active cu acțiune sistemică și de contact, care asigură protecție foarte bună la bolile cu transmitere prin sămânță și pământ. Am mai folosit Peridiam Active, adjuvantul care conține micronutrienți, care asigură o germinație rapidă a seminței, o stimulare radiculară a rădăcinilor, îmbunătățește calitatea tratamentului și asigură uniformitatea produsului de tratat sămânța pe bob”, a explicat Alin Rotaru, Reprezentant tehnic Bayer.

    Grâul a fost protejat cu tehnologie de protecție marca Bayer

    La final de înfrățit și începutul alungirii paiului s-a aplicat Falcon Pro, pentru protecția frunzelor bazale. Buruienile cu frunză lată au fost ținute sub control cu Sekator. La începutul înspicatului s-a venit cu Nativo Pro, iar la T2 a fost folosit Decis Expert, pentru controlul afidelor. Prosaro a fost utilizat la faza de înflorit, pentru ca Fuzarioza să nu afecteze grâul.

    A treia cultură prezentată la Bayer Agro Arena Girov a fost cea de porumb, foarte iubită în Moldova. Ca în fiecare an, Dekalb vine cu hibrizi noi, adaptați condițiilor din țara noastră. Anul acesta, portofoliul s-a îmbogățit cu 6 hibrizi. ”Genetica Dekalb are plante cu sistem radicular foarte bine dezvoltat, oferind o fixare stabilă în vegetație, o tulpină elastică și poziția pe care frunzele o au pe tulpină, planta este adaptată condițiilor de stres termic și hidric din perioada de vegetație. O altă însușire importantă este și momentul înfloritului. Genetica Dekalb e programată ca apariția inflorescențelor, paniculul și mătasea să se sincronizeze, crescând procentul de polen fertil, lipsa boabelor nefertilizate fiind unul dintre obiectivele pe care fermierii le urmăresc. Cel mai important atu este potențialul de producție ridicat”, a declarat Mariana Enache, Reprezentant Departament Market development Bayer.

    Pentru producții importante, porumbul are nevoie de produse de protecție cu eficacitate ridicată

    Bayer are soluțiile ideale. Acestea trebuie folosite cât mai devreme, recomandat până în faza de 3 frunze, când pierderile cauzate de buruieni sunt infime. Aplicarea după 6 frunze nu poate salva decât 70% din producție.

    ”Compania Bayer asigură o gamă completă de produse pentru controlul monocotilelor și dicotilelor, atât perene, cât și anuale, oferind erbicide care pot fi aplicate atât în preemergență și postemergență timpurie, cum sunt Adengo si Merlin, cât și erbicide care pot fi aplicate în postemergență normală și târzie, Laudis, Capreno și Equip”, a explicat Dorin Vîrnă, Reprezentant tehnic Bayer.

    Sfecla de zahăr este o cultură pe care Vasile Pop-Silaghi o îndrăgește. Din păcate, câteva dintre produsele de protecție au fost eliminate din portofoliul Bayer, din cauza restricțiilor impuse de Uniunea Europeană. Bayer a reacționat repede, aducând pe piață tehnologia Conviso Smart, care combină sămânța Smart cu erbicidul Conviso 1.

    La Girov, tehnologia a funcționat perfect. ”Indiscutabil, cea mai bună variantă este aplicarea Conviso 1 în două fracții, în două doze. Sfecla se poate semăna la 4-5 grade în sol, putem să ne grăbim cu semănatul când nu este risc de îngheț. Anul acesta am intrat pe 24 martie, anul trecut am semănat pe 7 martie. Putând intra devreme la semănat, buruienile nu răsar exploziv, pentru că nu sunt condiții climatice de răsărire și atunci e bine să aplicăm fracționat Conviso 1”, a declarat Vasile Pop-Silaghi.

    Prima dragoste a fermierului de la Business Agro Consulting este cultura de cartof, care ocupă 500 de hectare la Girov. Ultimii ani au adus o scădere a suprafețelor cultivate cu cartof, dar se vede deja o tendință de creștere, în special în centrul țării. Bayer vine în sprijinul fermierilor cu tehnologii de protecție adaptate. ”Nu vom renunța niciodată la Sencor. Infinito face parte din protecție contra manei, mai ales în condițiile din 2021. Suntem o companie care a excelat în insecticide”, a comentat Ioan Dumitru Coste. Toate tehnologiile Bayer de protecție a culturilor pot fi consultate pe www.cropscience.bayer.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare! Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate!

    Ultimele știri

    Un oier trage semnalul de alarmă: Samsari care iau mieii măsluiesc cântarele cu telecomanda! Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale