• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ordonanța care permite împușcare urșilor, prezentată în Guvern de Tánczos Barna

    Roxana Dobre -

    Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) privind intervenția în cazul atacurilor urșilor, prezentat în Ședința de Guvern de joi, 8 iulie. Ministerul Mediului a anunțat pe pagina dedicată de Facebook că ministrul Tánczos Barna a prezentat în primă lectură, proiectul de ordonanță de urgență privind aprobarea metodelor de intervenție pentru specia urs brun.

    ”Actul normativ reglementează modul de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun (Ursus arctos) asupra cetățenilor și bunurilor acestora în intravilanul localităților prin capturare/relocare sau extragerea prin împușcare sau eutanasiere. Scopul principal al actului normativ este ocrotirea unor valori esențiale: viața și integritatea corporală a persoanei, sănătatea și securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică și privată a persoanelor juridice și fizice”, se arată în anunțul Ministerului Mediului. Proiectul urmează să fie adoptat în ședința de guvern de săptămâna viitoare, conform ministerului de resort.

    În proiectul prezentat în Guvern se arată că intervenția imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităților se efectuează gradual prin următoarele metode:
    a) îndepărtarea prin diverse mijloace;
    b) tranchilizare și relocare;
    c) extragere prin eutanasiere sau împușcare.

    ”În cazul intervenției prin metodele de tranchilizare-relocare, precum și extragere prin eutanasiere și/sau împușcare, nu este necesară eliberarea prealabilă a autorizației de recoltare/capturare prevăzută în Ordinul ministrului mediului și dezvoltării durabile nr. 410/2008”, se mai arată în document.

    Potrivit sursei citate, intervenţia asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităților se efectuează gradual, începând cu metoda îndepărtării. În cazul în care exemplarul îndepărtat prin alungare revine în mod repetat, echipa de intervenție procedează la intervenţia prin tranchilizare și relocarea acestuia. Tranchilizarea este efectuată de către medicul veterinar împuternicit, cu sprijinul personalului tehnic de specialitate al Gestionarului.

    Același document mai precizează că extragerea ursului prin eutanasiere sau împușcare se face în următoarele situații:
    a) dacă intervențiile prin metoda îndepărtării și tranchilizării/relocării nu dau rezultate;
    b) daca siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor de orice fel aparţinând acestora sunt puse în pericol;
    c) dacă siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol;
    d) în cazul în care exemplarul în cauză este rănit în cursul acțiunii de intervenție și nu sunt identificate alte soluții conform OUG;
    e) dacă exemplarul în cauză este prins într-o capcană neautorizată și nu sunt identificate alte soluții OUG;
    f) dacă exemplarul în cauză prezintă răni incompatibile cu viața.

    Sesizarea cazurilor în care este necesară intervenția se face de către orice persoană, prin apelarea numărului unic de urgență 112. În urma apelului telefonic, operatorul serviciului de urgență 112 sesizează membrii echipei de intervenție, conform procedurii privind managementul situaţiilor de urgenţă.

    Împiedicarea prin orice mijloace a intervenției imediate constituie contravenție

    Cei care încearcă să împiedice intervenția autorităților în cazul urșilor riscă amenzi contravenționale între 7.000 și 10.000 lei.

    Document util: OUG INTERVENTIE IMEDIATA Final 08.07.2021

    De precizat că OUG trebuie să fie aprobată de Guvern și să fie publicată în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.

    Miercuri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunţat că ordonanţa de urgenţă privind măsurile care vor fi luate împotriva urşilor agresivi a fost prezentată în coaliţia de guvernare, aceasta urmând să intre în şedinţa de Guvern. El a precizat că, în principiu, rămâne varianta iniţială a Ordonanţei, urmând să mai fie discutată cu premierul şi a menţionat că a avut consultări cu ONG-urile de specialitate.

    Potrivit acestuia, relocarea urşilor este păstrată ca o soluţie. Numărul alertelor raportate la 112 cu privire la atacurile urşilor a ajuns să fie, în iunie, de 30-40 pe zi, iar problema ia amploare fapt pentru care trebuie să elaborăm cadrul legal pentru intervenţii imediate, a scris, pe 22 iunie, pe propria pagină de Facebook, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

    ”Ieri după-amiază (luni, 21 iunie 2021, n.r.) am avut o şedinţă cu primarii, reprezentanţii asociaţiilor de vânătoare şi asociaţiilor fermierilor din judeţul Harghita despre ordonanţa care ar permite intervenţia imediată în situaţiile de urgenţă cauzate de urşi. În cadrul întâlnirii am prezentat celor prezenţi cele mai importante puncte din proiectul de ordonanţă la care lucrăm, conform căruia în funcţie de gravitatea situaţiei, urşii agresivi care atacă pe teritoriul localităţilor să poată fi tranchilizaţi şi relocaţi sau împuşcaţi de o echipă formată de jandarmi şi vânători, în 24 ore după ce se semnalează prezenţa ursului. Am oferi primăriilor posibilitatea de a semna un contract cu asociaţiile de vânătoare în vederea rezolvării atacurilor urşilor prin intervenţie imediată. De asemenea în zonele de tampon ale localităţilor am oferi posibilitatea de prevenire prin alungarea, tranchilizarea şi relocare sau împuşcarea urşilor agresivi”, a menţionat ministrul.

    Conform oficialului, pe baza datelor din luna iunie, sunt înregistrate chiar şi 30-40 de alerte pe zi la 112 din cauza atacurilor urşilor. ”Aproape că nu trece zi fără să auzim de victime omeneşti. Problema a luat amploare, iar ministerul trebuie să elaboreze cadrul legal pentru intervenţii imediate. Din fericire, sunt din ce în ce mai mulţi cei care conştientizează gravitatea situaţiei, atât la nivel parlamentar, cât şi la nivelul Guvernului. În următoarele zile vom continua discuţiile pe acest subiect”, a punctat Tanczos.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”