• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermele care intră la control! 55.844 de fermieri – în eșantionul de control de la APIA

    Angelica Lefter -

    Atenție, fermieri, încep controalele în teren aferente Campaniei 2021. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând de astăzi, vineri – 9 iulie 2021, inspectorii APIA și cei ai instituțiilor de specialitate delegate demarează controlul la fața locului pentru cererile extrase în eșantionul de control aferent Campaniei 2021, potrivit unui comunicat remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Conform informării, eșantionul de control extras din baza de date APIA, aferent schemelor de plată pe suprafață, măsurilor de dezvoltare rurală, schemelor de ajutor din sectorul zootehnic și ecocondiționalitate din cererea unică de plată, conține un număr total de 55.844 de fermieri pentru care se vor verifica respectarea normelor de ecocondiţionalitate, a cerințelor minime și specifice aferente schemelor de plată în sectorul vegetal şi în sectorul zootehnic, după cum urmează:

    Suprafaţa totală controlată este de 1.319.383,3 ha, respectiv:

    APIA face precizarea că eșantionul de control aferent Campaniei 2021 este mai mic cu un număr de 649 de fermieri față de Campania 2020.

    ”În conformitate cu Ordinul nr. 45/2021 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condițiilor specifice și a modului de implementare a schemelor de plăți prevăzute la art. 1 alin. (2) și (3) și art. 35 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 11/2021 pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022 privind stabilirea modalității de coordonare a implementării schemelor de plăți directe și a ajutoarelor naționale tranzitorii care se aplică în agricultură, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură are obligația ca până la data de 15 octombrie 2021 să efectueze controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate în acest scop, iar controlul aferent al unor obligații/cerințe specifice se va efectua, după caz, în iarna sau primăvara anului următor. Ca în fiecare an, instituția noastră se bazează pe cooperarea și sprijinul fermierilor pentru ca această activitate să se desfășoare în mod corespunzător, ținând cont de situația specială și de normele de siguranță care trebuie respectate”, se mai arată în informarea Agenției de Plăți.

    În eșantionul de control din 2020 extras din baza de date APIA erau un număr total de 56.493 fermieri pentru care s-au verificat respectarea normelor de ecocondiţionalitate, a cerințelor minime și specifice aferente schemelor de plată în sectorul vegetal şi în sectorul zootehnic, astfel:
    – pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 12.427 fermieri;
    – pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie – 39.988 fermieri;
    – pentru controlul schemelor de ajutor din sectorul zootehnic – 4.078 fermieri.

    Suprafaţa totală controlată a fost de 1.576.877 ha, respectiv:
    – pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 994.965 ha;
    – pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie – 581.912 ha.

    Reamintim fermierilor că, în afara controalelor efectuate de inspectorii APIA, următoarele instituții efectuează controale specifice, astfel:

    -Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) – efectuează controalele pentru cerințele legale în materie de gestionare în domeniile ”identificarea și înregistrarea animalelor” (SMR 4-8), ”Sănătatea publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor” (SMR 4, 5 și 9) și ”bunăstarea animalelor” (SMR 11- 13), precum și controalele specifice pentru Măsura 14 – Bunăstarea animalelor din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020;

    – Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF) – efectuează controalele pentru verificarea standardului SMR10 – Introducerea pe piață a produselor de protecție a plantelor;

    -Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) – efectuează controalele privind verificarea respectării de către fermieri a condițiilor privind ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic pentru speciile ovine/caprine și sprijinul cuplat în sectorul zootehnic, precum și controalele specifice pentru pachetul 8 – Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon – din cadrul Măsurii 10.

    APIA precizează că efectuarea controlului pe teren reprezintă o cerință obligatorie impusă de legislația comunitară și o etapă premergătoare efectuării plăților finale. Orice fermier care solicită sprijin financiar din fonduri europene si naționale trebuie să respecte normele de ecoconditionalitate pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatației, indiferent de mărimea lor.

    Respectarea ecocondiționalității este obligatorie inclusiv pe parcelele nesolicitate la plată și pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producției.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii