• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Curentul electric folosit de fermieri – subvenționat prin lege! Anunțul făcut de Ministerul Agriculturii!

    Roxana Dobre -

    Curent electric subvenționat de stat! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat vineri, 23 iulie, un proiect care prevede normele metodologice de aplicare a Legii îmbunătăţirilor funciare nr.138/2004, aprobate prin Hotărârea Guvernului de modificarea a Legii 1872/2005, care permite fermierilor să li se subvenționeze cheltuielile făcute cu irigațiile, în cotă de până la 50%. Legea a fost anterior aprobată în Parlament, promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.

    ”(…) Cheltuielile în cotă de până la 50 la sută, aferente consumului de energie electrică necesar funcționării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigații, se suportă din bugetul Agenției, în limita sumelor din bugetul ministerului cu această destinație. Estimarea sumelor care se pot acorda de la bugetul de stat pentru sezonul de irigații din anul următor, propuse pentru decontarea cheltuielilor, în cotă de până la 50 la sută aferente consumului de energie electrică necesar funcționării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigații, se comunică de către Agenție beneficiarilor, până la 1 septembrie a fiecărui an”, se arată în documentul MADR.

    Conform sursei citate, valoarea finală a plafonului maxim a sumelor alocate de la bugetul ministerului pentru decontarea cheltuielilor în cotă de până la 50 la sută, aferente consumului de energie electrică necesar funcționării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigații, pentru care se asigură apa pentru irigații în baza contractelor multianuale sezoniere, se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.

    MADR mai precizează că decontarea cheltuielilor în cotă de până la 50 la sută, aferente consumului de energie electrică necesar funcționării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigații, pentru care se asigură apa pentru irigații, în baza contractelor multianuale/sezonier, efectuate începând cu data prevăzută la art. III din Legea nr.125/2021 pentru completarea art.66 din Legea Îmbunătățirilor funciare nr.138/2004.

    Reamintim că proiectul de Lege pentru completarea art.66 din Legea îmbunătăţirilor funciare nr.138/2004 a fost aprobat miercuri, 14 aprilie, prin votul final al Camerei Deputaților, cu 302 voturi ”pentru”, 1 contra și 0 abțineri, și prevede că fermierii vor fi scutiți în procent de 50% de cheltuielile privind asigurarea energiei necesare pentru funcționarea sistemelor de irigații.

    În comisia de agricultură a deputaților, reunită pe 24 martie, proiectul a fost modificat stabilindu-se ca fermierilor să li se subvenționeze cheltuielile, în cotă de până la 50%, și nu integral așa cum era specificat inițial, aferente consumului de energie electrică, necesar funcționării agregatelor sau echipamentelor pentru irigații, pentru care se asigură apa pentru irigații în baza contractelor multianuale/sezoniere, și care se suportă din bugetul Agenției, în limita sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinație.

    Același document prevede că la 30 zile de la data publicării în Monitorul Oficial, a legii, Guvernul va adopta normele metodologice de aplicare.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”