• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Controale subvenții APIA 2021. Ce drepturi și obligații au fermierii în prezența inspectorilor APIA

    agrointeligenta.ro -

    Ce obligații au fermierii care au solicitat subvenții agricole și au intrat în eșantionul de control al inspectorilor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Începând din 9 iulie, APIA a demarat controalele în exploatațiile agricole, existând o serie de reguli ce trebuie respectate de ambele părți – atât de către fermier, cât și de către funcționarii agenției de plăți care fac verificările.

    Peste 55.000 de fermieri vor fi controlați de APIA

    Eșantionul de control extras din baza de date APIA, aferent schemelor de plată pe suprafață, măsurilor de dezvoltare rurală, schemelor de ajutor din sectorul zootehnic și ecocondiționalitate din cererea unică de plată, conține un număr total de 55.844 fermieri pentru care se vor verifica respectarea normelor de ecocondiționalitate, a cerințelor minime și specifice aferente schemelor de plată în sectorul vegetal și în sectorul zootehnic, după cum urmează:

    Suprafața totală controlată este de 1.319.383,3 ha, respectiv:

    Conform APIA Gorj, fermierii selectați la control au obligația:

    ”În cazul în care fermierul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin devine neeligibilă”, se arată în buletinul APIA Gorj pentru luna iulie 2021.

    Angajament luat de fermieri prin cererea depusă la APIA

    Funcționarii APIA reamintesc beneficiarilor de subvenții că ”la completarea solicitării de sprijin, fermierul a semnat un angajament prin care care si-a exprimat acordul cu efectuarea controalelor în ceea ce privește Cererea unică de plată”.

    Inspectorii care efectuează controlul pe teren au dreptul să:
    – să solicite fermierului prezent la fața locului, identificarea pe teren a limitelor parcelelor declarate;
    – să solicite documentele legate de scopul controlului și efectuarea de fotocopii ale documentelor, în funcție de caz;
    – să solicite fermierului accesul în exploatație pentru a verifica: numărul de animale, depozitele de materiale (magaziile), existența platformei de gunoi de grajd, existența instalațiilor utilizate pentru irigat și a celor de administrare a pesticidelor, etc.

    Când se poate face controlul APIA în absența fermierului

    Efectuarea controlului pe teren în vederea identificării/stabilirii suprafeței parcelelor declarate și a verificării culturilor declarate sau activității minime efectuate, se poate face și în lipsa fermierului controlat, inspectorul având suficiente elemente pentru identificarea și determinarea suprafețelor declarate de fermieri în cererea de plată, sub semnătura acestuia.

    Când este obligatorie anunțarea controlului APIA

    Totuși, anunțarea controalelor la fața locului se va face obligatoriu, în cazul controalelor pe teren care au ca scop de control verificarea cerințelor și standardelor relevante pentru ecocondiționalitate și a angajamentelor privind măsurile de dezvoltare rurală (M10, M11, M8 și M15), sau în cazul controalelor executate în urma selecțiilor manuale, la solicitare (sesizări/autosesizări, contestații, etc.).

    În cazul în care fermierul/beneficiarul, deși notificat, nu poate fi prezent, acesta este obligat să împuternicească o altă persoană în baza unei declarații pe propria răspundere și a unei copii după buletinul sau cartea de identitate a beneficiarului exploatației, documente care vor fi anexate dosarului de control.

    Documente pe care fermierul trebuie să le prezinte la controlul APIA

    Odată cu anunțul controlului, fermierul va fi înștiințat că trebuie să prezinte documente necesare în funcție de scopul controlului, (ex. planul de fertilizare, caietul de agromediu/agricultura ecologică, documente de utilizare a apei pentru irigații, certificat de atestare profesională eliberat de unitățile fitosanitare care atestă activitatea de utilizare a produselor de uz fitosanitar pentru substanțele din lista I si II de toxicitate, evidența produselor folosite pentru tratamentul plantelor, raportul de control întocmit de OC, bonuri de consum, contracte si facturi pentru prestări servicii etc).

    În contextul actual al pandemiei COVID-19, fermierii/beneficiarii pot transmite la solicitarea inspectorilor APIA, documentele mai sus menționate în format electronic.

    Controlul realizat în prezența fermierului este la fel de important ca cel realizat în absența acestuia, însă dacă situația o impune, trebuie să fie luate toate măsurile necesare pentru a se asigura că fermierul este prezent atunci când se realizează controlul.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii