• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministerul Agriculturii – doar 150 de mil. lei la rectificarea bugetară. Oros a cerut 8 miliarde de lei!

    agrointeligenta.ro -

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – o suplimentare de numai 150 de milioane de lei (circa 30 de milioane de euro) la rectificarea bugetară din acest an. Potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe, rectificarea bugetară va fi pozitivă pentru MADR, însă mult sub sumele anunțate de ministrul Adrian Oros că le-a cerut de la Guvern.

    Ministrul Adrian Oros a anunțat o rectificare de 8,1 miliarde de lei, în forma propusă de Ministerul Agriculturii. Calculele de la Agricultură nu au concis cu cele din Guvern, se pare, astfel că ministerul lui Oros figurează în draft cu o suplimentare de numai 150.000.000 de lei, echivalentul a sub 30,5 milioane de euro.

    Dacă sumele nu se vor modifica, nu va putea fi vorba de plata despăgubirilor de secetă restante de anul viitor la culturile de primăvară și la cele de toamnă, dar nici de suplimentarea ajutoarelor naționale tranzitorii.

    Printscreen draft rectificare bugetară (sursa: news.ro)

    Ministerul Agriculturii figurează în draftul de la Finanțe publicat de news.ro cu un buget actualizat la nivelul de 25,861 miliarde de lei, iar după rectificare, cuantumul ar urma să crească la 26,011 miliarde de lei. Suma alocată MADR la rectificare este infimă față de cea anunțată de Adrian Oros că a fost cerută de MADR.

    ”La rectificarea bugetară, pentru că știu că o să mă întrebați, noi am cerut și am fundamentat și am trimis săptămâna trecută către Ministerul Finanțelor, sumele necesare pentru a fi suplimentate la rectificare. Atât credite de angajament cât și credite bugetare. Și aici am cerut atât pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT), sectorul vegetal dar și sectorul zootehnic, pentru reducerea accizei la motorină trimestrele II și III din 2021, sume necesare pentru titlurile executorii în sarcina APIA, pentru că avem și acolo o sumă, scheme de ajutor de stat pentru menținerea și înființarea Registrelor Genealogice”, a anunțat ministrul Adrian Oros pe 27 iulie, în cadrul unei conferințe de presă.

    Acesta a amintit și de programele aprobate pentru reproducția suinelor și incubație în sectorul avicol. ”Apoi pentru cele două programe de reproducție pentru suine și incubație și creștere în sectorul avicol”, a mai spus Oros.

    Adrian Oros a mai anunțat la finele lunii iulie că a solicitat și 1,8 miliarde (lei n.r) pentru plata depăgubirilor ”restante” din primăvara anului 2020. ”Am cerut de asemenea 1,8 miliarde și pentru plata pagubelor culturilor înființate în primăvara anului 2020 afectate de seceta pedologică. Precum și 32 de milioane pentru a suplimenta bugetul sistemului național antigrindină deoarece anul acesta activitatea acolo a fost și probabil va continua să fie mult mai intensă și este nevoie să suplimentăm atât pentru partea de investiții dar mai ales pentru funcționarea acestui sistem. În total, am cerut credite de angajament 4,6 miliarde și credite bugetare 3,5 miliarde lei. Sigur asta ar fi ceea ce ne-am dori dar nu știm care vor fi posibilitățile și care sunt sumele disponibile, cu siguranță că fiecare minister va cere pentru tot ceea ce consideră că este necesar. Dar noi am încercat să fundamentăm fiecare din această sumă și să explicăm care este noima pentru care cerem acești bani”, a conchis Oros.

    ANSVSA, suplimentare bugetară aproape cât MADR

    O suplimentară aproape similară cu cea de la MADR va fi alocată pentru Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor care ar urma să mai primească 134.131.000 de lei, bugetul total ajungând la circa 1,222 miliarde de lei.

    Ce ministere primesc sume importante la rectificarea bugetară 2021

    Dacă MADR va primi o sumă mică, sunt și ministere strategice care primesc sume considerabile: Ministerul Sănătăţii va primi în plus peste 3,5 miliarde de lei, Ministerul Finanţelor peste 3 miliarde de lei, iar Ministerul Dezvoltării peste 1,8 miliarde de lei.

    Peste 7 milioane de lei va primi în plus şi Ministerul Investițiilor si Proiectelor Europene, peste 6 milioane Ministerul Energiei, peste 5 milioane Ministerul Mediului, peste 3 milioane Ministerul Transporturilor şi peste 2 milioane Ministerul Educaţiei.

    Ce ministere pierd bani la rectificarea bugetară 2021

    Cele mai mari tăieri de fonduri se vor înregistra la Ministerul Muncii, de unde Ministerul de Finanţe, condus intermar de premierul Florin Cîţu, îşi propune să taie peste 2,7 miliarde de lei. De asemenea, se vor tăia fonduri de la Curtea de Conturi şi de la Senat.

    Premierul Florin Cîţu a anunţat, luni – 2 august, că a făcut o primă variantă a rectificării bugetare şi curând va transmite documentul către liderii coaliţiei de guvernare. ”Pentru următoarele 6 luni, solicit mai multă responsabilitate în cheltuirea banului public şi atingerea tuturor ţintelor din buget, pe care ni le-am asumat la începutul anului”, a transmis şeful Executivului.

    Rectificarea bugetară urmează să fie aprobată în luna august.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA