Bio şi organic

Comisia Europeană vrea reguli mai stricte pentru agricultura ecologică: Exploatațiile mixte ar putea dispărea pentru a face loc produselor bio 100%

Pe fondul unei creșteri de patru ori a cererii de produse bio, Comisia Europeană a propus înăsprirea regimului de autorizare a agriculturii organice în UE, în ideea de a putea lupta mai bine împotriva falselor produse bio care se dezvoltă pe fondul creşterii explozive a cererii, transmite AFP.

”Viitorul sectorului bio în UE depinde de calitatea produselor vândute sub sigla europeană bio”, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş.

Printre țelurile propuse de către CE este să ajungă la un procent ”100% bio”, prin interzicerea exploataţiilor mixte, care combină atât producţia convenţională cât şi cea bio, ceea ce îi va forţa pe producători să facă o alegere.

rosii bioExecutivul european intenţionează, pe de o parte, să pună capăt numeroaselor derogări care pun în pericol calitatea etichetei bio în UE, iar, pe de altă parte, să deschidă sectorul către micii producători care deseori sunt descurajaţi de procedurile actuale complicate, precum şi să împiedice importurile de produse care nu au decât denumirea de produse bio.

Pentru a fi etichetată drept bio carnea va trebui să provină de la animale hrănite în proporţie de 100% cu furaje bio (comparativ cu nivelul actual de 95%), în timp ce nivelul de pesticide autorizat va fi diminuat. De asemenea, UE ar urma să transfere atribuirea de certificate bio către asociaţiile de mici producători, care în prezent sunt excluse de procedurile individuale de omologare.

Prezentat luni, cu prilejul unei reuniuni a miniştrilor europeni ai Agriculturii, acest proiect legislativ va fi supus aprobării statelor membre şi Parlamentului European.

Foto: oursmagazine.org


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

Scrie un comentariu