• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Calendarul APIA pe luna noiembrie. Termene și plăți pentru subvenții în această lună!

    Roxana Dobre -

    Calendar subvenții APIA în luna noiembrie – graficul acțiunilor și plăților la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în această lună! Funcționarii APIA continuă pe tot parcursul lunii plata avansului, care a demarat pe 18 octombrie, dar fermierii au de respectat și o serie de termene limită pentru subvențiile care se achită în 2021.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă prezintă un calendar pentru perioada următoare cu activitățile ce țin de APIA și de plata subvențiilor agricole, atât pentru finalul lunii octombrie cât și pentru toată luna noiembrie:

    1 noiembrie – Termen limită pentru fermierii care au solicitat în campania 2021 Ajutorul Național Tranzitoriu pentru in pentru fibră (ANT) 2. Dacă au cerut bani pentru cultura de in, fermierii trebuie să prezinte până la data de 1 noiembrie a anului de recoltă inclusiv, acte doveditoare privind livrarea, respectiv proces-verbal de recepție, factură, bon fiscal.

    1 noiembrie – Termen limită pentru procesatorii care au solicitat în campania 2021 Sprijinul Cuplat pentru leguminoase boabe, mazăre pentru industrializare și fasole pentru industrializare. Aceștia trebuie să facă dovada procesării producţiei proprii, până la data de 1 noiembrie a anului de cerere, prin documente contabile interne, conform art. 47, alin. (4) din Ordinul M.A.D.R. nr. 45/2021. De asemenea, procesatorii care cultivă fasole boabe trebuie să facă dovada procesării producţiei proprii, până la data de 1 noiembrie a anului de cerere, prin documente contabile interne, conform art. 47, alin. (4) din Ordinul M.A.D.R. nr. 45/2021.

    1 noiembrie – Termen limită pentru fermierii care au solicitat în campania 2021 Sprijin Cuplat Vegetal (SCV) pentru tomate destinate industrializării. Legumicultorii trebuie să facă dovada valorificării cantității minime de 15 tone/ha tomate pe baza facturii sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, până la data de 1 noiembrie a anului de cerere. În situația în care fermierul înființează cultura prin răsad, pe care-l achiziționează de la o terță persoană, prezintă la APIA până la data de 1 noiembrie a anului de cerere factura de achiziție sau fila/filele din carnetul de comercializare a răsadului, însoțită de copii de pe plicul de semințe folosite pentru producerea răsadului sau copie de pe documentul de calitate și conformitate al furnizorului sau copie de pe raportul de control sau de pe pașaportul fitosanitar, dacă furnizorul răsadului este persoană fizică sau juridică autorizată de inspectoratul teritorial pentru calitatea semințelor și materialului săditor pentru multiplicarea de material săditor legumicol, pentru cantitatea corespunzătoare suprafeței declarate. De asemenea, unităţile de industrializare care cultivă tomate fac dovada procesării producţiei proprii, prin documente contabile interne, până la data de 1 noiembrie a anului de cerere.

    1 noiembrie – Termen limită pentru fermierii care au solicitat în campania 2021 Sprijin Cuplat Vegetal (SCV) pentru castraveți destinați industrializării. Fermierii trebuie să facă dovada valorificării producţiei pe baza facturii sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, până la data de 1 noiembrie a anului de cerere. Mai mult, unităţile de industrializare care cultivă castraveţi fac dovada procesării producţiei proprii, prin documente contabile interne, până la data de 1 noiembrie a anului de cerere.

    1 noiembrie – Termen limită pentru fermierii care au solicitat în campania 2021 Sprijin Cuplat Vegetal (SCV) pentru Legume cultivate în spații protejate -sere. Dovada comercializării legumelor o constituie factura/facturile sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol depuse la APIA până la data de 1 noiembrie a anului de cerere. Castraveții destinați industrializării se comercializează către unități de industrializare înregistrate pentru siguranţa alimentelor potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008. De asemenea, unităţile de industrializare care cultivă castraveţi în sere proprii fac dovada procesării producţiei proprii, până la data de 1 noiembrie a anului de cerere, prin documente contabile interne.

    1 noiembrie – Termen limită pentru fermierii care au solicitat în campania 2021 Sprijin Cuplat Vegetal (SCV) pentru Legume cultivate în spații protejate -solarii. Dovada comercializării legumelor o constituie factura/facturile sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol depuse la APIA până la data de 1 noiembrie a anului de cerere. Castraveții destinați industrializării se comercializează către unități de industrializare înregistrate pentru siguranţa alimentelor potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008. Unităţile de industrializare care cultivă castraveţi în sere sau solare proprii fac dovada procesării producţiei proprii, până la data de 1 noiembrie a anului de cerere, prin documente contabile interne. Nu sunt eligibile la plată suprafeţele de sere sau solare în care legumele nu sunt cultivate pe pământ.

    1 noiembrie (31 octombrie fiind zi nelucrătoare)- Termen limită pentru depunerea la APIA a cererii privind acciza la motorină. Fermierii mai pot depune cererile pentru subvenția la motorină, pentru perioada 1 iulie-30 septembrie 2021, până la data de 1 noiembrie 2021. Documentele pot fi transmise prin mijloace electronice, dar și pe suport de hârtie, la Centrele Județene APIA, de către administratorul/reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia. La cererea depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), agricultorii trebuie să atașeze mai multe documente, precum situația centralizatoare a cantităților de motorină utilizate la lucrări mecanizate, aferente perioadei pentru care solicită acordarea ajutorului de stat prin rambursare, dar și copia după facturi/bonuri fiscale de cumpărare a motorinei emise de vânzător pe numele solicitanților. Subvenția acordată în anul 2021 este în cuantum de 1,5720 lei/litru și se acordă ca ajutor de stat sub formă de rambursare.

    2 noiembrie – Legumicultorii pot începe valorificarea legumelor pentru care se plătește ajutor de minimis prin ”Programul Legume în spații protejate”, prin care se achită 2.210 euro/fermă. Valorificarea producției prevăzute la fiecare cultură se face în perioada 2 noiembrie-2 decembrie. Despre acest program pe larg aici: Minimis legume sere și solarii 2021: condiții, culturi eligibile, acte necesare, condiții și plăți

    17 noiembrie -Termen limită pentru fermierii care au solicitat în campania 2021 Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ) pentru bovine. Crescătorii de animale sunt obligați să rețină animalele în exploatații timp de 6 luni de zile de la termenul final de depunere a cererii unice, adică termenul expiră la 17 noiembrie 2021. În această perioadă de 6 luni de zile APIA sau Autoritatea pentru Zootehnie (ANZ) pot efectua verificări, iar în acest interval fermierii nu au voie să miște acele animale, să le înstrăineze/vândă.

    30 noiembrie – Termenul limită de plată pentru anul 2020 privind Renta Viageră. Rentieri care au solicita vizarea carnetului până la 31 august 2021, conform legislației specifice, primesc banii în conturi până la 30 noiembrie. Moștenitorii care solicită plata rentei viagere agricole cuvenită rentierului pentru anul 2020, vor fi autorizați doar dacă au depus documente justificative până la data de 15 octombrie 2021, în condițiile legislației specifice. În cazul în care sumele virate de APIA către rentieri, sunt returnate în contul agenției din diverse motive, APIA poate relua plata acestora în termen de 3 ani de la data-limită anuală de plată (30 noiembrie al fiecăruia an), inclusiv în caz de deces al rentierului, către moștenitorii legali ai acestora având la bază documentele justificative aferente.

    30 noiembrie – Termenul limită pentru finalizarea plăților în avans. APIA poate face plăți în avans până la data de 30 noiembrie, inclusiv, urmând ca din 2 decembrie să demareze plata finală. Conform celor mai recente cifre transmise de șeful APIA, Adrian Pintea, sâmbătă 23 octombrie, agenția a plătit în intervalul 18-23 octombrie 566.995.777 de euro pentru un număr de 445.084 fermieri, reprezentând 54,59% din numărul total de fermieri eligibili pentru avans. APIA a comunicat că dorește să finanţeze fermierii cu o sumă de peste un miliard de euro, pentru plățile în avans.

    Cuantumul per hectar al plăților directe care se acordă pentru anul de cerere 2021 a fost stabilit prin Hotărârea nr.1053/02.10.2021 privind stabilirea pentru anul 2021 a cuantumului per hectar al plății unice pe suprafață, al plății redistributive și a intervalelor de suprafață pentru care se acordă aceasta, a plății pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, al plății pentru tinerii fermieri și al plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine și caprine și sunt următoarele:
    – Schema de plată unică pe suprafață – 95,4751 euro/ha;
    – Plata redistributivă:
    primul interval 1-5 ha inclusiv – 5,0000 euro/ha
    al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv – 48,1457 euro/ha
    – Plata pentru înverzire – 57,8931;
    – Plata pentru tinerii fermieri – 40,4514;
    – Sprijin cuplat în sectorul zootehnic pentru speciile ovine/caprine – 17,2430 euro/cap animal.

    Luna noiembrie – Apicultorii așteaptă să fie aprobat proiectul care prevede sumele alocate pentru ajutorul de minimis și care ar urma să le plătească un cuantum de 23,7 lei/familia de albine. Conform proiectului lansat de MADR, sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranşă, în anul 2021. De precizat că proiectul de Hotărâre de Guvern trebuie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare. Doar atunci apicultorii pot depune cererile pentru acest ajutor. În 2020, ultima zi de depunere a cererilor pentru sprijinul în apicultură a fost 15 septembrie, iar ajutorul de minimis s-a acordat prin Direcțiile Agricole.

    Pe larg despre acest subiect aici: Ajutor de minimis de 23,7 lei/familia de albine. Ce se întâmplă cu proiectul care prevede banii pentru stupari!


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA