• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cât porumb și floarea-soarelui s-a recoltat în România până acum

    Angelica Lefter -

    Porumbul a fost cultura vedetă anul acesta, după ce producțiile au fost peste așteptări, însă în general anul agricol a fost unul extraordinar. Dar acest lucru nu este doar spus de numeroși agricultori, ci confirmat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), după ce a centralizat o parte dintre producțiile recoltate până la această dată.

    Producția de porumb pe 60% din suprafața cultivată a depășit 8,4 milioane de tone

    Potrivit datelor MADR și transmise agerpres.ro, producţia de porumb boabe obţinută de pe 1,529 milioane hectare – aproape 60% din suprafaţa însămânţată în primăvară, a depăşit 8,4 milioane de tone, în timp ce recolta de floarea-soarelui totalizează 2,97 milioane de tone de pe 97% din suprafaţa recoltată, respectiv 1,21 milioane hectare.

    Datele operative privind situaţia recoltărilor la principalele culturi de primăvară au fost transmise de către Direcţiile pentru Agricultură Judeţene şi centralizate la nivelul MADR până la data de 20 octombrie 2021, campania de recoltare fiind încă în derulare.

    Producții satisfăcătoare și la soia și sfecla de zahăr

    La soia s-au recoltat 93.776 hectare până la data menţionată (62,92% din suprafaţa însămânţată), cu o producţie totală de peste 219.200 tone, iar la sfeclă de zahăr s-au recoltat 8.340 hectare (38,51% din suprafaţa însămânţată), producţia fiind de peste 367.730 tone.

    La cartof, recoltat pe 96,44% din suprafața totală însămânțată, producția este de 1,984 milioane de tone

    În ceea ce priveşte cartoful de toamnă, campania de recoltare este aproape de final, respectiv 123.850 hectare (96,44% din suprafaţa însămânţată) şi o producţie de peste 1,984 milioane tone.

    ”Anul agricol 2020-2021 evidenţiază în sectorul vegetal rezultate foarte bune şi bune în ceea ce priveşte producţiile medii şi totale atât la culturile de toamnă, cât şi la culturile de primăvară. La principalele culturi de toamnă atât producţia totală obţinută la această dată cât şi producţia medie realizată au valorile cele mai ridicate din ultimii 10 ani”, conform reprezentanților MADR.

    La grâu producția totală este de peste 11,445 milioane de tone, iar la orz peste 1,885 milioane de tone

    Totodată, la grâu s-a obţinut producţie totală de peste 11,445 milioane tone şi un randament de 5.316 kg/ha, iar la orz, peste 1,885 milioane tone şi o medie de 5.599 kg/ha.

    Şi la orzoaică şi rapiţă, producţia medie realizată este cea mai ridicată din ultimii 10 ani, respectiv 5.220 kg/ha şi 3.022 kg/ha.

    Producţia totală, în special la cereale şi oleaginoase, indică valori care depăşesc necesarul de consum intern, ceea ce asigură un potenţial stoc, disponibil şi pentru operaţiuni comerciale.

    ”Având în vedere evoluţiile favorabile ale preţurilor pe burse, produsele româneşti beneficiază de indicatori pozitivi pe pieţele mondiale, iar aceste evoluţii sunt favorabile atât producătorilor agricoli autohtoni, precum şi operatorilor economici din sectoarele de procesare – depozitare – comercializare”, mai arată MADR.

    Seceta a redus la jumătate producțiile vegetale în anul 2020

    O altă problemă ar fi seceta extremă cu care s-a confruntat în România în 2020, una dintre cele mai grave din ultimii 50 de ani, care a redus la jumătate producţia vegetală. Anul trecut, producţia totală de cereale boabe a scăzut la puţin peste 17 milioane de tone, faţă de 30,41 milioane de tone în 2019.

    Tot datele MADR arată că recolta de porumb boabe a înregistrat un recul de circa 45% în 2020, totalizând 9,63 de milioane de tone, comparativ cu cele 17,43 milioane de tone obţinute în 2019.

    Țara noastră a obţinut doar 6,4 milioane de tone de grâu anul trecut, în timp ce în 2019 a recoltat 10,29 milioane de tone, iar la floarea soarelui recolta a fost de 2,07 milioane de tone, faţă de 3,57 milioane de tone în 2019, mai arată ministerul Agriculturii.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Când se plantează roșiile în grădină – calendar Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA