• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful APIA, astăzi: Data de la care intră la plată și fermierii cu control prin teledetecție

    Roxana Dobre -

    Plățile pentru fermierii care se află la controlul prin teledetecție, situația dosarelor pentru subvenția achitată în avans. Fermierii care s-au aflat la control și nu au primit încă prima tranșă din subvenții ne-au transmis întrebări legate de stadiul dosarelor care au acest tip de verificare.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a cerut clarificări direct de la șeful Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea.

    ”Fermierii care sunt la control prin teledetecție au intrat deja la plată în mare parte. Avem o listă care a intrat la autorizare de luni 8 noiembrie, iar următorul calup va intra la autorizare în jurul datei de 11-12 noiembrie”, a explicat șeful APIA pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Teledetecția ridică mai multe probleme fermierilor dar și funcționarilor APIA

    O situație specială este cea a vecinilor fermierilor care au picat la controlul prin teledetecție care de asemenea pot fi blocați ”la pachet” cu fermierul la control chiar dacă acești nu se află în eșantion, situație făcută cunoscută de Agrointeligența-AGROINTEL.RO șefului APIA.

    ”Dacă ne referim la vegetal sunt două eșantioane, de verificare clasică pe teren unde merg funcționarii APIA și măsoară cu GPS-ul suprafețele fermierilor și eșantionul prin teledetecție prin care sunt acele imagini satelitare în care pe lângă suprafața pe care o declară fermierul la APIA se poate vedea și cultura pe care acesta a declarat-o în anul respectiv. Iar în momentul în care pe o suprafață este în eșantionul de control o persoană X categoric și vecinii acestuia sunt afectați. Spun afectați în ce sens? Ei nu vor fi controlați dar trebuie verificat dacă aceea suprafață controlată este bine amplasată astfel încât să nu deranjeze vecinii. De aceea și aceștia sunt blocați până la finalizarea controlului. Dar vestea bună este că și acești fermieri care au fost verificați prin teledetecție încep să fie deblocați și vor intra la plată în avans”, a mai arătat Adrian Pintea.

    Și crescătorii de ovine aflați la control pot încasa avansul APIA

    Șeful APIA a amintit că și în cazul crescătorilor de ovine, care intră la plata avansului cu schema de Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ), fermierii primesc subvenția chiar dacă au fost la control.

    ”Oierii s-au aflat la plată încă de când au fost generate primele liste. Toate rapoartele de control au fost introduse în sistem și au intrat și acești crescători. Dacă nu erau finalizate controalele era clar că nu puteam calcula cuantumul final în funcție de animalele determinate”, a spus Adrian Pintea într-un interviu acordat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Cum verifică fermierii dacă au ieșit ”bine” la control

    Fermierii l-au chestionat pe șeful APIA legat și de modul în care pot afla dacă verificările făcute de funcționari au ieșit ”bine” sau pentru suprafața declarată la APIA vor exista sancțiuni sau tăieri din subvenție. ”În momentul în care un fermier este în eșantionul de control, fie clasic sau prin teledetecție, dacă acest fermier are o neregulă în momentul în care semnează acel raport de control (în cazul verificărilor clasice în teren n.r) el este informat de inspectorul APIA că a avut o neregulă. Iar în controlul prin teledetecție dacă nu a fost informat de către responsabilul de dosar sau nu a primit niciun fel de notificare că ar fi vreo neregulă atunci că categoric nu are nicio problemă la dosar”, a explicat directorul general al APIA.

    Reamintim că APIA a anunțat pe 19 iulie că a extras eșantionul de control aferent schemelor de plată pe suprafață, măsurilor de dezvoltare rurală, schemelor de ajutor din sectorul zootehnic și ecocondiționalitate din cererea unică de plată, iar acesta conține un număr total de 55.844 fermieri pentru care se vor verifica respectarea normelor de ecocondiţionalitate, a cerințelor minime și specifice aferente schemelor de plată în sectorul vegetal şi în sectorul zootehnic, după cum urmează:

    – pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 13.035 fermieri;
    – pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie – 39.016 fermieri;
    – pentru controlul schemelor de ajutor din sectorul zootehnic – 3.793 fermieri.

    Suprafaţa totală controlată este de 1.319.383,3 ha, respectiv:
    – pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 748.797,54 ha;
    – pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie – 570.585,76 ha.

    În privința plăților în avans, APIA a anunțat că, în perioada 18 octombrie – 8 noiembrie 2021, a autorizat la plată, în cadrul Campaniei de plăți în avans pentru anul 2021, suma de 1,10 miliarde de euro, pentru un număr de 697.603 de fermieri, reprezentând 90,54% din numărul total al fermierilor eligibili pentru acest tip de plată.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA