• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cel mai mare trafic de cereale din istoria Portului Constanța! 24 mil. de tone au ieșit din țară până acum, în acest an!

    Angelica Lefter -

    Portul Constanța a înregistrat cel mai mare trafic de cereale din istorie în acest an, aproape 24 de milioane de tone. La seminţele uleioase şi fructe oleaginoase s-a înregistrat în 11 luni din 2021 o creștere semnificativă, pe când scăderi importante au fost la îngrășăminte și alte produse chimice.

    Conducerea Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime (CNAPM) Constanța a informat, astăzi – 8 decembrie, că traficul total de mărfuri în porturile maritime româneşti, în primele 11 luni ale acestui an depășește 62 de milioane de tone, cu aproximativ 13,5% mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

    Potrivit agerpres.ro, directorul general al CNAPM, Florin Goidea, a menționat, într-o conferință de presă, că traficul de cereale, în perioada menţionată, este de aproape 24 de milioane de tone, cel mai mare din istoria Portului Constanţa.

    ”Conform datelor preliminare ale CNAPM SA, traficul total de mărfuri este de 62,85 milioane tone în primele 11 luni ale anului 2021, faţă de 55,40 milioane tone în aceeaşi perioadă a anului trecut, cu o creştere de 13,46%. Estimând, pe baza unei medii a traficului de mărfuri înregistrat în lunile decembrie din ultimii 5 ani, la sfârşitul anului 2021, traficul total ar putea atinge 68 milioane tone. Traficul de cereale atinge 23,78 milioane tone, care raportat la cele 20 milioane de tone înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut, înseamnă o creştere de aproximativ 18,9%, cel mai mare trafic de cereale din istoria Portului Constanţa”, a menționat Florin Goidea.

    Din traficul total de mărfuri, 48,06 milioane tone reprezintă trafic maritim şi 14,78 milioane tone traficul fluvial, în ambele situaţii fiind înregistrate creşteri.

    ”Traficul maritim a crescut cu circa 15,01%, adică 48,06 milioane tone faţă de 41,8 milioane tone în primele 11 luni ale anului 2020, iar cel fluvial a înregistrat o creştere cu circa 8,7 %, însemnând 14,78 milioane tone, faţă de 13,6 milioane tone, cantitate înregistrată în perioada ianuarie-noiembrie 2020”, a mai afirmat reprezentantul CNAPM Constanţa.

    Creşteri semnificative de trafic se regăsesc la următoarele grupe de mărfuri: petrol brut, combustibili minerali solizi, produse metalice, minereuri, seminţe uleioase şi fructe oleaginoase.

    Scăderi de trafic au fost înregistrate în principal la îngrăşăminte, produse chimice şi celuloză şi deşeuri de hârtie.

    O uşoară scădere se observă şi în traficul de containere, şi anume circa 5,7 milioane tone faţă de 5,8 milioane tone înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut, aceasta însemnând un procent de -1,72%.

    Acelaşi lucru se reflectă şi în numărul de TEU-uri, respectiv 584.454 la sfârşitul lunii noiembrie 2021, comparativ cu 592.486 în 2020 (-1,36%), a mai spus Florin Goidea.

    ”Deşi numărul navelor maritime care au acostat în porturile maritime româneşti este în ușoară scădere – 3.681 de nave faţă de 3.701 câte au sosit în perioada similară a anului trecut, se poate observa o tendință de creștere în capacitatea medie de încărcare a acestora, dacă ne raportăm la creșterea totală de mărfuri transportate. În ceea ce privește numărul navelor fluviale, în primele 11 luni ale acestui an s-au înregistrat circa 9.900 de unităţi care, raportate la cele 9.466 de unități sosite în perioada similară a anului trecut, reprezintă o creştere cu circa 4,57%”, a informat conducerea CNAPM Constanţa.


    Te-ar mai putea interesa

    Prețul grâului și porumbului de pe stoc și din noua recoltă în portul Constanța China a suspendat achiziția de un milion de tone de grâu din Australia Drumurile intens circulate din Portul Constanța – astfaltate în următoarea perioadă

    Ultimele știri

    Un oier trage semnalul de alarmă: Samsari care iau mieii măsluiesc cântarele cu telecomanda! Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale