Bio şi organic

După industria cărnii, producătorii bio din România cer ”TVA Verde”: ”Vrem ca alimentele de bază certificate bio să aibă TVA zero”

Modelul lansat de către producătorii și procesatorii de carne care cer reducerea TVA a fost urmat de către producătorii de produse bio din România. Prin vocea președintelui Asociației Bio-România, Marian Cioceanu, fermierii cer aplicarea unui ”TVA Verde” în România, adică produselor certificate bio să nu li se mai aplice TVA.

”Dorim ca România să preia inițiativa implementării proiectului ‘TVA Verde’ în domeniul agriculturii și alimentației și să se constituie într-un model european de succes în acest domeniu. Vrem ca alimentele de bază certificate bio să aibă TVA zero, cele aflate în conversie TVA 3%, iar cele naturale, respectiv produsele care folosesc materie primă convențională, însă procesarea se face fără chimicale, să aibă o cotă de 9%, deși în România nu există o reglementare legislativă privind produsele naturale”, a declarat Cioceanu pentru Agerpres.

Dezbatere la Palatul Parlamentului

”TVA Verde în agricultură și alimentație” va fi, în data de 29 aprilie, tema unei dezbateri organizate la Palatul Parlamentului de Institutul Social Democrat ‘Ovidiu Șincai’ în parteneriat cu Asociația Bio-România, unde abordarea se va face în două planuri — unul din perspectiva reformei la nivelul UE, iar cel de-al doilea, la nivelul României, astfel încât să preia inițiativa implementării TVA-ului verde în domeniul agriculturii și alimentației. La dezbateri vor fi invitați candidații români la alegerile europarlamentare interesați de acest subiect, alături de reprezentanții Guvernului României, care pot avea un rol major în implementarea acestui ambițios proiect.

Potrivit Asociației Bio-România, concluziile unui recent studiu finanțat de Uniunea Europeană privind dezvoltarea economică propuneau introducerea ”TVA Verde”, pentru toate categoriile de produse destinate consumului uman. Această taxare a valorii adăugate ar trebui să țină seama de impactul produsului asupra mediului, de utilizarea resurselor neregenerabile precum și de durata de viață a produsului respectiv.

Foto: jurnalbio.wordpress.com


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu