• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Agriculturii, consultări cu membrii Asociației Forța Fermierilor. Adrian Chesnoiu: ”Este extrem de important să ne unim forțele pentru a găsi cele mai bune soluții pentru agricultură”

    Roxana Dobre -

    Fermierii, în discuții cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu. Șeful de la agricultură s-a întâlnit miercuri, 15 decembrie, la sediul instituției, cu o delegație a membrilor Asociației Forța Fermierilor, condusă de președintele Asociației, Vlad Macovei. La întâlnire au participat crescători de animale: bovine, ovine, caprine, fermieri din sectorul vegetal, tineri fermieri și apicultori.

    Conform unui comunicat remis joi, 16 decembrie, către Agrointeligența-AGROINTEL.RO, în cadrul discuțiilor, au fost abordate subiecte de interes major pentru agricultură, printre acestea regăsindu-se irigațiile, situația sectorului ovin și perspective de finanțare avute în vedere în elaborarea Planului Național Strategic (PNS), măsurile pentru dezvoltarea creșterii ovinelor, programe de sprijin pentru tinerii fermieri, măsuri ce se vor aplica pentru a preveni migrația forței de muncă în domeniul agricol.

    Fișele pentru PNS, pe lista discuțiilor

    Ministrul Adrian Chesnoiu i-a asigurat pe fermieri de întreaga disponibilitate pentru a găsi soluții concrete la problemele pe care aceștia le întâmpină. Totodată, ministrul le-a transmis fermierilor că are în vedere dezvoltarea unor modele de business care să conducă spre performanță, obiectiv la care trebuie colaborat cu fermierii de succes, astfel încât proiectele acestor sa să fie multiplicate la nivel național.

    “Consider că este extrem de important să ne unim forțele pentru a găsi împreună cele mai bune soluții pentru agricultura românească. Este nevoie de un dialog permanent pentru a putea gândi corect politicile publice și să venim în sprijinul fermierilor. Fișele de intervenție din PNS trebuie să fie simple, la îndemâna agricultorilor, pentru ca banii sa fie accesibili. Îmi doresc să existe unitate între fermieri, între cel mic și cel mare, între cel din sectorul zootehnic și cel din sectorul vegetal, între cei afiliați unor organizații și cei care nu fac parte din forme asociative, pentru că se situează cu toții de aceeași parte a baricadei”, a declarat ministrul Chesnoiu.

    Subiectul neonicotinoidelor, abordat cu fermierii

    În cadrul ședinței de lucru, ca răspuns la întrebările celor prezenți, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a menționat că înțelege pe deplin importanța folosirii neonicotinoidelor pentru culturile vulnerabile, însă urmează să aibă o întâlnire cu reprezentanții sectorului apicol, pentru a discuta aspectele cele mai importante legate de impactul acestora.

    ”În această perioadă, voi avea întâlniri cu toate sectoarele din agricultură. Urmează o întâlnire cu apicultorii, ei trebuie să fie consultați, la fel ca și fermierii, pentru că între cele două sectoare trebuie să existe în permanență un echilibru. Cu toții cunoaștem importanța polenizării naturale și faptul că aceasta duce la creșterea producțiilor, motiv pentru care trebuie să avem o permanentă colaborare între cele două ramuri”, a afirmat ministrul Chesnoiu.

    La finalul discuțiilor, ministrul Chesnoiu a transmis celor prezenți la întâlnire, că dialogul cu fermierii va reprezenta o constantă în mandatul său.  ”Întâlnirile cu fermierii sunt obligatorii, pentru că acestea reflectă imaginea realității. Lucrăm intens pentru a reduce birocrația din MADR și din instituțiile din subordine. Digitalizarea reprezintă un instrument care va sprijini acest demers, pentru că eu consider că fermierul trebuie să stea în câmp sau în fermă pentru a obține produse de calitate, iar rolul funcționarului public este să îl ajute pe fermier cu obținerea avizelor și tuturor actelor care îi înlesnesc activitatea”, a conchis ministrul Adrian Chesnoiu.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”