• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • „Un personaj îndoielnic, care mereu căuta atenții” – portretul făcut de fermieri șefului adjunct al APIA reținut pentru mită

    Marian Buhociu -

    „Un personaj îndoielnic, care mereu căuta atenții”, îl descriu fermierii pe directorul adjunct al APIA, Bogdan Dumitrașcu, reținut zilele trecute – pe 21 decembrie, pentru luare de mită. În trecut, Dumitrașcu a făcut și el denunțuri de mită pentru colega l-a atras în flagrant.

    Bogdan Dumitrașcu, directorul adjunct al APIA, a fost chiar el „cârtiță” pentru Direcția Națională Anticorupție. În urmă cu aproape șapte ani, Bogdan Dumitrașcu a făcut denunțuri împotriva prietenei care i-a „pregătit” flagrantul din această săptămână. 

    „Căuta fermieri cu probleme pentru a-i presa”

    Un fermier din Călărași susține că Bogdan Dumitrașcu, directorul adjunct al APIA  (Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură), a fost mereu un personaj dubios care cerea atenții pentru a elibera documente în baza cărora agricultorii pot cere și primi subvențiile europene pentru suprafață și nu numai. De partea cealaltă, o parte din apropiații numărul doi din APIA susțin că acesta era un om muncitor, și nu știu ca acesta să fi cerut mită.

    Reamintim că pe 21 decembrie, Bogdan Dumitrașcu a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii DNA după ce acesta a fost prins în flagrant când primea o mită de 5.000 de lei pentru angajarea unei tinere de 21 de ani. Aceasta era fiica Aureliei Vîlsan, fostă amică și colegă a directorului adjunct de la APIA, în perioada când acesta era șef la filiala agenției din Călărași. Mai mult, doi fermieri susțin că însuși Dumitrașcu ar fi încercat de acum șapte ani să o implice pe Aurelia Vîlsan în anchete penale prin denunțuri care o vizau și pe aceasta.

    Fermier condamnat pentru că i-a dat mită lui Dumitrașcu

    Fermierul Ion Dumitru a fost condamnat cu suspendare la doi ani de închisoare, în vara trecută, după ce în 2015 a fost prins în flagrant când îi dădea mită chiar lui Bogdan Dumitrașcu. Agricultorul din Călărași era presat de Dumitrașcu să ofere o „atenție” pentru a-i elibera o adeverință care atesta că a lucrat o suprafață de câteva sute de hectare. Cu această adeverință, Ion Dumitru putea solicita primirea de subvenții.

    „Mă tot suna și îmi făcea apropouri legate de adeverință, cum facem, că nu se poate. Până când m-am prins la sugestia lui că el dorea bani. Ne-am înțeles la o sumă. Sincer, eram disperat, cu leasing-uri la utilaje, fără bani, credite, așa că am fost de acord să dau bani. Doream să scap de probleme și să pot lucra în liniște”, ne povestește cu năduf investitorul în agricultură. 

    ”Căuta fermieri cu probleme și îi presa, așa a lucrat mereu. Nu a fost niciodată un om corect cu noi. Profita de faptul că regimul cadastral de la noi este confuz și ne amenința, ne presa. Fără declarații de la APIA nu se obțin subvențiile europene, așa că știa cum să se folosească de atribuțiile lui”, mai spune acesta.

    A cerut mită, apoi i-a făcut flagrant fermierului

    Ion Dumitru crede că în urma disputelor dintre cei doi, Bogdan Dumitrașcu a bănuit că fermierul îi face flagrant când cere banii, așa că directorul APIA Călărași l-a denunțat el la DNA pe agricultor. „M-a atras și m-au prins. Așa a fost. Mă doare că nu s-a ținut cont la proces că nu am fost eu persoana care a inițiat discuțiile despre acest subiect”, mai adaugă Ion Dumitru.

    Acesta ne spune că denunțul lui Bogdan Dumitrașcu l-a vizat nu doar pe el, ci și pe Aurelia Vîlsan, colega lui cea mai apropiată din acel moment. Cei doi, Dumitrașcu și Vîlsan, au fost colegi în perioada 2013-2017 la biroul județean al APIA din Călărași. După 2017, Dumitrașcu a avansat spre structura centrală a APIA și din 2020 a fost numit director adjunct.

    A cerut mită de la o fostă colegă de la APIA Călărași

    Din informațiile obținute de Agrointeligența  –  AGROINTEL.RO reiese că Aureliei Vîlsan i s-a cerut 2.000 de euro de către Dumitrașcu pentru a-i angaja fiica. Aceasta, supărată probabil că deși au fost colegi, Dumitrașcu tot îi cere bani, l-ar fi denunțat la DNA.

    Așa că fiica sa s-a prezentat la sediul Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură, la București, pentru a-i oferi 5.000 de lei lui Bogdan Dumitrașcu. Informația legată de identitatea denunțătorului a fost prezentată prima dată pe marinbadea.ro.

    DNA a dat comunicat despre flagrantul

    Într-un comunicat dat publicității, Direcția Națională Anticorupție precizează că s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 21 decembrie 2021, a inculpatului Dumitrașcu Bogdan Dumitru,  director general adjunct al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

    În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

    În data de 10 decembrie 2021, inculpatul Bogdan Dumitrașcu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) suma de 2.000 euro pentru a o angaja pe fiica acesteia în cadrul APIA– Structura Centrală și, ulterior, să o transfere la o agenție județeană, situație ce o avantaja din punctul de vedere a domiciliului. Cu aceeași ocazie, inculpatul ar mai fi precizat că dorea ca banii să-i remiși în două tranșe respectiv înainte și după angajare.

    În contextul menționat mai sus, la data de 21 decembrie 2021, inculpatul Bogdan Dumitrașcu Dumitru ar fi primit o primă tranșă, în valoare de 5.000 lei (echivalentul a 1.000 euro), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

    Surse din anchetă: polițiștii au crezut că Dumitrașcu e un interlop și au greșit biroul

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a reușit să afle informații din anchetă. Procurorii DNA și polițiștii care au organizat flagrantul și au început ancheta susțin că Dumitrașcu a fost foarte ușor de prins. Nu a ezitat să ceară mită nici unui apropiat, ni s-a transmis. Din informațiile obținute, reiese că Dumitrașcu ar fi fost prins chiar la prima tentativă de flagrant și că acesta ar fi susținut că deși cerea bani, susținea că el de fapt o ajută pe tânără domnișoară să se descurce în viață.

    Mai mult, după ce anchetatorii au considerat că au probe destule pentru a-l reține pe Dumitrașcu, polițiștii care au intrat în biroul acestuia au crezut că acesta era de fapt un interlop. Asta pentru că acesta avea o ținută lejeră care permitea să se vadă multiplele tatuaje, inclusiv pe mână.

    „Merită tot ce i se întâmplă și are noroc că a fost prins pentru așa puțin”

    Alături de Ion Dumitru, agrointel.ro a mai stat de vorbă cu alți doi fermieri din Călărași. Amândoi au fost oripilați că un astfel de personaj a ajuns să fie numărul doi în APIA sau să conducă structura din Călărași.

    „Era cu toate partidele. Nu avem încă un aparat administrativ serios, ci doar unul pus pe prăduială. Altfel nu putea rezista un astfel de om din 2013 la conducea APIA din Călărași și apoi din 2020 să fie și director adjunct. E imposibil. Numai dacă stăteai de vorbă cu el câteva minute, îți dădeai seama ce fel de om este”, ne spune unul dintre agricultorii. „Nu este vorba că ne bucurăm de răul lui, ci doar că un astfel de om nu avea ce să caute într-o astfel de funcție”, ne mai spune călărășeanul.

    Un alt fermier spune că a pierdut bani și o parte din fermă pentru că nu a putut satisface dorințele lui Dumitrașcu.


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd