• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O nouă victorie a Asociației Forța Fermierilor: Se elimină certificatul verde pentru accesul în supermarketurile din centre comerciale!

    agrointeligenta.ro -

    O nouă victorie a Asociației Forța Fermierilor. Guvernul a adoptat noi măsuri de relaxare a restricțiilor pandemice, inclusiv propunerea ca persoanele fără certificat verde (vaccinare, trecere prin boală sau test negativ) să poată intra în supermarketurile din centrele comerciale!

    Luna trecută, organizația semnala că vânzările s-au prăbușit cu 50% pentru producătorii care au reușit să intre în supermarketurile din centre comerciale. Semnalul de alarmă a fost tras de către președintele AFF, Vlad Macovei, inclusiv la întâlnirea avută cu premierul Nicolae Ciucă și cu ministrul Adrian Chesnoiu, la Palatul Victoria, săptămâna trecută.

    Accesul în centrele comerciale pe baza certificatului verde, inclusiv pentru clienții magazinelor de produse alimentare, s-a introdus la finele lunii octombrie. De atunci, vânzările producătorilor care vând prin aceste centre au scăzut brusc și nici măcar perioada sărbătorilor nu a adus vreo îmbunătățire în raport cu anul anterior.

    ”Prin urmare, prin aplicarea acestei discriminări la adresa consumatorilor privind modul de acces în magazinele care vând produse alimentare, producătorii români sunt afectați dramatic, în schimb consumul de produse din import și din comerț intracomunitar nu este influențat semnificat. Cine are interesul să pună pe butuci sectorul agroalimentar autohton, atât de afectat în ultimii ani de multiple crize? Producătorul român luptă cu creșterea prețurilor la îngrășăminte, la energie electrică, la carburanți, suferă când de secetă când de inundații, se chinuie să aducă pe masa consumatorului român produse de calitate, sănătoase, gustoase și la un preț rezonabil, și iată, este lovit, încă o dată, de o discriminare pentru care nu am primit, până acum, o explicație rezonabilă. Produsele agroalimentare românești sunt într-o concurență acerbă, de multe ori neloială, chiar în propria țară, cu produse din comerț intracomunitar și din import, provenind din țări care îi subvenționează masiv, transparent sau mascat, pe proprii producători agroalimentari. Anul 2021 va înregistra, din păcate, un record trist al deficitului balanței comerciale cu produse agroalimentare: în jur de 2,5 miliarde de euro. Repetăm, cine dorește să pună pe butuci agricultura națională și industria alimentară autohtonă?”, a semnalat AFF în comunicatul de presă remis luna trecută.

    Astăzi, 3 februarie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a dezbătut și aprobat decizia ca persoanele fără certificat verde (vaccinare, trecere prin boală sau test negativ) să poată intra în supermarketurile din interiorul mallurilor. Condiția pentru această relaxare a măsurilor este ca în respectivele malluri să stabilească culoare dedicate și controlate, cu asigurarea unei suprafețe de minim 4 metri pătrați raportat la suprafața destinată vânzării, pentru fiecare persoană.

    De asemenea, în aceste centre ar urma să fie limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane ce pot avea acces în respectivul supermarket.

    Ulterior, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat, într-o conferință de presă, că noile măsuri au fost adoptate în ședința de Guvern.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului