Bio şi organic

Stână ecologică cu apă curentă, curent electric şi cameră confort sporit pentru ciobani. La Hunedoara

Situată la câţiva kilometri de satul Băcia, singura stână ecologică din judeţul Hunedoara aparţine Asociaţiei Bălţata Românească Băcia, şi are în jur de 40 de membri, toţi proprietari de animale.

Cum “se ridică” o stână eco

Dintr-un simplu adăpost pentru bovine, în câţiva ani, oamenii au ridicat stâna ecologică, care respectă toate normele europene. Păşunea, strunga unde se mulg oile au atestat ecologic. În plus, la stână găsim utilităţi rarisime în astfel de locuri, ca apă potabilă şi curent electric.

“Am început activitatea acestei Asociaţii în decembrie 2005, după prima ediţie a Bălţatei Românească. Locaţia am ales-o în fosta tabăra de vară pentru tineretul bovin al CAP-ului, care era într-o stare deplorabilă. Am început de la zero”, explică Sorin Muntean, citat de Ziarul Hunedoarenului.

Oamenii au investit în reabilitarea drumului, care era greu practicabil, în aducţiunea apei potabile din magistrala care alimentează Deva, printr-o conductă lungă de doi kilometri, dar şi în producţia de curent electric. “Ca să ne atestăm eco, ne trebuia un frigider în care să punem cheagul şi ca să tragem curentul până aici costa miliarde. Astfel am mers pe ideea de panouri solare de la care se alimentează interiorul stânii. Pentru apă caldă, în acest an am achiziţionat instalaţia care produce apă caldă, printr-un boiler de 160 de litri”, mai adaugă omul care are în proprietate 100 de oi.

După trei ani de conversie cu certificatul verde, din noiembrie 2013 păşunea a primit certificatul maro, care confirmă este ecologică.

Acum, stâna are în componenţă o brânzărie modernă, un beci unde se va ţine brânza, un apartament pentru ciobanul şi ciobăniţa care locuiesc permanent aici, o cameră pentru ciobanul sezonier, o terasă de vară dar şi staulul unde sunt adăpostite oile iarna, plus alte compartimente pentru diverse activităţi specifice.

“Laptele, în funcţie de numărul oilor, se aduce în Brânzărie, se strecoară şi se lasă la închegat între 40 şi 100 de minute. Apoi se pune pe plită, unde se lasă cinci, şase ore până e gata telemeaua. După ce brânza e gata se pune în saramură de pe o zi pe alta, să ia sare. Apoi se depozitează în butoi, cu sare, între rânduri. Totul sută la sută, natural”, spune ciobăniţa Ana Agapciuc, pricepută în meşteşugul preparării brânzeturilor.

Foto: www.theepochtimes.com


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu