• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții blocate acum la plată! Mesajul șefului APIA pentru toți fermierii!

    Roxana Dobre -

    Fermierii care nu pot primi subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Producătorii agricoli au încasat banii în conturi în procent mare, 95 la sută dintre cei eligibili, dar mai sunt și agricultori sau crescători de animale care au dosarele blocate în prezent, cu cel puțin o plată.

    Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat luni – 14 ianuarie, în cadrul unui interviu acordat pentru emisiunea ”Forța Fermierilor”, cu Vlad Macovei, difuzată pe platforma Agrointeligența că din totalul fermierilor pe care agenția îi are în baza de date, circa 815.000 de fermieri, peste 95% dintre aceștia sunt autorizați la plată. Acesta a explicat și care sunt fermierii ce primesc mai repede banii în conturi după ce APIA anunță că a făcut autorizări la plată.

    ”Categoric că între fermierii autorizați și efectiv plătiți, este un decalaj și anume, deja fermierii noștri de atâția ani știu că de la autorizare la plată, până în momentul în care efectiv acești bani intră în contul fermierilor, există undeva un decalaj de câteva zile și banii îi primesc cam în 3 tranșe, adică: cei care sunt din Fondul European de Garantare Agricolă – FEGA, cei pe plățile directe, acestea vin mai repede fiind direct fondul nostru și banii fiind cumva, rulajul mai repede, iar cei din măsurile delegate , cum spuneam către colegii noștri de la AFIR, aceștia vin pe o perioadă mai lungă, aproximativ 7-8 zile astfel încât, de aceea îi primesc în două tranșe sau trei, fiind și partea de cofinanțare”, a explicat șeful APIA.

    Fermierii care au plăți blocate

    Adrian Pintea a fost chestionat și despre cazul fermierilor care au plățile blocate și nu primesc niciun ban în acest moment. ”Sunt fermierii care au sprijinul cuplat în sectorul vegetal – pentru că aici știm foarte bine că sunt termene pe care ar trebui să le îndeplinească astfel că, undeva după data de 15 mai și aceștia vor primi. Pentru că ultimul document de adus este sprijinul cuplat la cartof și pe urmă și cuantumurile se pot calcula și se poate acorda și această subvenție”, a explicat șeful APIA.

    Directorul general al agenției de plăți a completat că pe lângă fermierii care au SCV, plățile sunt blocate și pentru cei care au schemele de Ajutoare Naționale Tranzitorii, vegetal sau zootehnie pentru care subvenția nu a fost încă deblocată.

    ”(…) Și mai avem de plată pe lângă cei cu sprijinul cuplat în sectorul vegetal și cei cu ANT. Mai avem fermieri blocați pentru micul fermier care are sprijinul cuplat în sectorul vegetal, cum spuneam, aceștia vor fi autorizați la plată după data de 15 mai – sunt un număr de 848 de fermieri care sunt blocați la plată. De asemenea, sunt blocați la plată fermierii fără suprafață dar care au doar ANT-uri – și aici dacă mă refer la ANT 7, cel pentru lapte, ANT 8 pentru bovine, ANT 9 pentru ovine și caprine – un număr de 29.197 de fermieri sunt blocați și de asemenea, fermierii care sunt sub 1 ha și nu au sprijin cuplat zootehnic – undeva la 1300- probabil că sunt fermieri care au sere și solarii. Și fermierii care sunt decedați și nu este făcut transferul de exploatație, acești fermieri sunt autorizați la plată dar aceștia sunt blocați până în momentul în care moștenitorul – se dezbate succesiunea și aduc documentele – avem și aici aproape 5000 de fermieri care sunt blocați. Alte tipuri de blocaje în momentul de față nu avem, aplicația electronică funcționează în parametrii normali.

    În momentul de față se achită – sau schemele de plată care intră la plată sunt cele de plăți directe –adică este schema de plată pe suprafață la care se mai adaugă schema redistributivă – cea care este între 1 și 5 ha, între 5 și 30 ha- avem plata pentru înverzire, plata pentru tinerii fermieri, sprijinul cuplat în sectorul zootehnic. Se lucrează și de aceea și colegii mei sunt în teritoriu și se străduiesc să-și finalizeze toate dosarele pentru că aceiași oameni vor primi și cererile pe viitor pentru campania 2022”, a conchis șeful APIA.

    Reamintim că plata subvențiilor pentru campania 2021 se va încheia la 30 iunie.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd