• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Grâul MATIF a ajuns să fie tranzacționat cu 450 de euro pe tonă!

    Mircea Olteanu -

    Salt enorm la prețul grâului care astăzi, luni – 7 martie, a ajuns să fie tranzacționat pe Bursa de la Paris cu 450 de euro pe tonă. Spre după-amiază, prețul grâului MATIF a coborât ușor la 447,50 euro/tonă pentru contractele cu livrare luna aceasta.

    Analiștii semnalează că piețele rămân în agitație, având în vedere situația din bazinul Mării Negre. Multe țări își pun problema securității alimentare, fie luând în considerare introducerea de cote sau taxe la export. În plus, la această situație complicată se adaugă faptul că recolta din Maroc se preconizează a fi slabă din cauza deficitului de precipitații din ultimele luni. Mai mult, există temeri privind producția de grâu de iarnă în China, se arată într-o analiză a companiei franceze Agritel.

    De asemenea, prețul petrolului a ajuns luni dimineață la 126 de dolari/baril la bursa din New York.

    Instituția FranceAgriMer și-a menținut prognoza privind recolta de grâu de iarnă la 93%, considerată bună spre excelentă, dar a revizuit-o pe cea privind orzul de iarnă la 90%, față de 92% în urmă cu o săptămână. Totodată, se estimează că 36% din orzul de primăvară va fi semănat pe 28 februarie, față de 28% săptămâna precedentă.

    Pe scena internațională, SUA au vândut Chinei 106.000 de tone de boabe de soia. Irakul cumpără grâu. Închiderea aproape totală a porturilor rusești și ucrainene generează o cerere foarte puternică pentru grânele din Europa, în special pentru cele franceze.

    Piața uleiului este supusă unor presiuni ridicate, deoarece creșterea prețurilor la palmier este agravată de temerile privind o reducere foarte accentuată a cantității de floarea-soarelui disponibilă pe piața internațională; Rusia și Ucraina fiind principalele două țări producătoare și exportatoare din lume. În acest context, prețurile la rapiță continuă să fie în creștere.

    Piața americană

    Piețele arată încă o creștere semnificativă înainte de deschidere bursei de la Chicago, cu prețurile grâului fiind la cel mai ridicat nivel din 2008. Totodată, indicele FAO al materiilor prime alimentare atinge maxime istorice, cu o creștere de +20,7% pe parcursul unui an.

    Prețurile la soia au pierdut teren ca urmarea a precipitațiilor din Argentina.

    La porumb, scumpirea azotului crește foarte mult costurile de producție, ceea ce înseamnă și prețuri mai mari.

    Fondurile de investiții au fost cumpărători neți, achiziționând vineri 4.500 de loturi de porumb și 15.000 de loturi de grâu. Pe de altă parte, au fost vânzători neți, vânzând 5.000 de loturi de boabe de soia înainte de weekend.

    Piața de la Marea Neagră

    Campania de semănat de primăvară urmează să înceapă în regiunea Mării Negre. În Rusia, potrivit Ministerului Agriculturii, 154.000 hectare au fost deja semănate cu culturi de primăvară.

    În Ucraina, unde situația rămâne gravă în urma invaziei ruse, semănatul se confruntă cu probleme dificile. Cu toate acestea, fermierii au început deja lucrările de pregătire a solului, dar este deja clar că problemele de logistică și de aprovizionare cu combustibil nu vor permite însămânțarea de primăvară să se desfășoare în totalitate.


    Te-ar mai putea interesa

    Prețul grâului și porumbului de pe stoc și din noua recoltă în portul Constanța China a suspendat achiziția de un milion de tone de grâu din Australia Drumurile intens circulate din Portul Constanța – astfaltate în următoarea perioadă

    Ultimele știri

    Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale UE va extinde lista pentru care se pot impune restricții la importurile din Ucraina Fermier amendat după ce și-a fertilizat terenurile cu gunoi de grajd și a creat ”disconfort olfactiv”