• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rusia ar fi confiscat cinci nave cargo cu grâu din Ucraina

    Mircea Olteanu -

    Rusia ar fi confiscat în portul ucrainean Berdiansk cinci nave de marfă care transportau cereale. Porturile de la Marea Neagră sunt o țintă a războiului datorită importanței lor strategice, în special orașul-port Mariupol. Din cauza conflictului, exporturile de cereale din Ucraina au fost întrerupte, relatează agrarheute.com.

    Agenția ucraineană de știri Ukrinform a relatat că, în urma ocupației ruse, cinci nave încărcate cu cereale ucrainene au dispărut din portul Berdiansk în ultimele zile. Informațiile în acest sens au fost prezentat de Alexander Starukh, șeful administrației militare din regiunea Zaporizjia. Navele erau încărcate parțial sau complet, lucru ce ar însemna că au fost furate zeci de mii de tone de cereale.

    Locuitorii din Berdiansk au spus că remorcherele rusești au remorcat navele cargo în afara portului. Aceste informații nu pot fi verificate.

    Pe rețelele de socializare circulă în prezent numeroase videoclipuri care arată cum vehicule militare rusești sunt descărcate de pe nave în portul Berdiansk.

    Ucraina a livrat zilnic aproape 200.000 de tone de cereale

    La doar 80 km de Berdiansk se află orașul asediat Mariupol, care are ieșire tot la Marea Azov. Orașele-port au o importanță strategică, atât din punct de vedere militar, cât și – în timp de pace – pentru comerț.

    Experții de firma de analize economice S&P Global Commodity Insights estimează că exporturile de porumb din porturile ucrainene de la Marea Neagră s-au ridicat la aproximativ 13,3 milioane de tone în perioada 1 iulie 2021-10 februarie 2022. În ceea ce privește grâul, exporturile au fost de 17,8 milioane de tone în aceeași perioadă. Cele mai importante terminale de export sunt în porturile Chornomorsk, Pivdennii și Nikolaiv și Odesa.

    Exporturile de cereale din Ucraina s-au prăbușit după atacul rusesc

    Până cu puțin timp înainte de începerea invaziei ruse, Ucraina exporta aproape 200.000 de tone de porumb, grâu și orz pe zi, potrivt S&P; adică cu două treimi mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului precedent.

    Potrivit estimărilor Departamentului pentru Agricultură al SUA, Ucraina a expediat încă 15,9 milioane de tone de porumb și 6,1 milioane de tone de grâu până la sfârșitul anului de comercializare. Cu toate acestea, de la atacul trupelor ruse, exporturile s-au prăbușit.

    „În prezent, nimic nu este exportat din porturile Ucrainei, nimic nu părăsește țara”, a declarat Jörg-Simon Immerz, șeful departamentului pentru comerț cu cereale la grupul german BayWa AG.

    Navigația în Marea Neagră este amenințată de mine

    Cerealele sunt exportate din Rusia doar prin porturile rusești, deși cu restricții semnificative. Analiștii de piață elvețieni de la AgFlow estimează că aproximativ 73 de nave care transportau mărfuri agricole au părăsit Rusia în primele două săptămâni ale lunii martie, față de 220 în aceeași perioadă a anului trecut.

    Potrivit Autorității Maritime din Panama, rușii blochează până la 300 de nave de marfă în Marea Neagră.

    Mai mult, se pare că rutele maritime din vestul Mării Negre ar fi fost minate de Marina Rusă. Moscova însă susține că minele au fost puse de Ucraina.

    Organizația Maritimă Internațională a Națiunilor Unite (IMO) solicită așa-numitele coridoare albastre, astfel încât navele să poată părăsi Marea Neagră fără să fie atacate sau să riște să se lovească de o mină.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Tunsul oilor îi ”arde” la buzunar pe oieri. Prețuri pe județe Egiptul a cumpărat încă 120.000 de tone de grâu din Ucraina Șarpe de doi metri, găsit în cotețul găinilor – jandarmii au intervenit de urgență