• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agricultura Chinei în următorii 10 ani: Asiaticii vor independență alimentară. Industria laptelui va avea cea mai mare creștere

    agrointeligenta.ro -

    Pentru prima dată, China și-a prezentat, printr-un document elaborat, perspectivele agriculturii naționale pentru următorii ani. Lansarea analizei a avut loc la mijlocul lunii aprilie și a fost apreciată de analiști ca fiind realistă și chiar modestă, având în vedere dimensiunea și potențialul sectorului agricol chinez. De departe, specialiștii au observat că tendința Chinei este de a scăpa de povara importurilor pentru a-și câștiga independenta alimentară.

    Raportul denumit ”Pespectivele agriculturii chineze în perioada 2014-2023” a fost prezentat la Beijing și punctează prioritățile puterii asiatice, incluzând capitole distincte pentru produsele agricole importante –  cereale, bumbac, oleaginoase, zahăr, carne, carne de pasăre, ouă, produse lactate, legume și fructe. Analiza deschide un nou capitol în eforturile Chinei de a prognoza tendințele pieței, dar și de a reacționa și a anticipa schimbările de pe piețele internaționale.

    Investiții în informatizarea fermelor

    Potrivit Raportului, în următorul deceniu, noile sisteme de operare din sectorul agricol vor revoluționa activitatea la ferme și în industria alimentară. Astfel, tehnologia va deveni o prioritate pentru China, hotărâtă să investească în domeniul IT corelat cu agricultura.

    Foarte important, China conștientizează și anticipează constrângerea legată de suprafața agricolă și resursele agricole disponibile – în special apa, precum și posibilele schimbări climatice cu efecte asupra principalelor culturi.  Astfel, asiaticii sunt realiști și recunosc că se vor confrunta cu o creștere a cererii de produse agricole cu mult peste creșterea producției, dar se vor concentra să își câștige independența.

    Producția de lapte va cunoaște creșteri anuale de 3,5%

    China preconizează creșteri importante de producții în sectorul agricol. Astfel, la orez, grâu, zahăr și legume, dimensiunile se vor mări constant, în timp ce producția de carne (de porc și vită) sau cea de porumb vor cunoaște salturi accelerate. Totuși, cea mai mare apreciere o va cunoaște sectorul laptelui și, implicit, al produselor lactate, industrie cu care chinezii speră că acopere piața națională. Astfel, la lapte, asiaticii au anunțat că producția este așteptată să crească cu o medie anuală record de 3,5%, ceea ce la dimensiunile statului-mamut, reprezintă o adevărată revoluție alimentară. Concentrarea chinezilor pentru producția de lapte este justificată și de faptul că populația consumă cantități impresionante, împrumutând stilul de viață al occidentalilor. Astfel, în perioada 2000-2008, statisticile au arătat creșteri de 8 ori pentru cererea de lactate pe principala piață asiatică.

    porumb chinaO creștere puternică este prevăzută și în cererea de produse agricole majore, cu o creștere anuală de peste 2% pentru pește,  lapte, porumb, zahăr și fructe și o creștere moderată grâu, orez, bumbac și legume. China va menține un nivel ridicat de auto-suficiență în orez, grâu și porumb, ceea ce o va ajuta să-și atingă obiectivul de autonomie generalizată.

    Singurul produs pentru care, în următorul deceniu, chinezii nu sunt dispuși să renunțe la importuri este soia, anunțate să atingă 73 de milioane de tone în 2023!

    La capitolul carne, China preconizează ca și în următorii zece ani să continue importurile, chiar dacă cererea se va stabiliza și se vor face investiții în sectorul național de producție. Aici am putea face o paranteză pentru a sublinia că în raport se dă o atenție sporită cărnii, dar și laptelui și brânzeturilor de oaie, iar protocolul prin care China va importa doar anul acesta 100.000 de ovine românești se încadrează perfect în strategia asiaticilor pentru următorul deceniu.

    Carne de pasăre în surplus

    Deși cererea de carne de pasăre, ouă, legume și fructe pentru prelucrare va crește, balanța comercială a acestor produse va rămâne în surplus. Producția de pește va continua să crească datorită dezvoltării în acvacultură, în timp ce cea de furaje este de așteptat să se ridice cu o rată anuală de 2,3%, în principal datorită creșterii în producția de furaje combinate, în timp ce consumul de hrană va urca, de asemenea, în mod constant.

    Raportul făcut public de China este asumat de autorități și este primul document care dezvăluie care sunt așteptările asiaticilor de la următorul deceniu. Analiza este utilă și pentru principalii producători de cereale sau carne la nivel mondial, care își pot face calcule pentru anii ce vor urma, în parte parte urmărind să își consolideze prezența pe piața din China și luând în calcul stabilirea producțiilor proprii în Asia. Astfel, restul lumii speră să poată scoate profit de pe urma cosnumului uriaș din China chiar și în contextul unor reduceri drastice a importurilor.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii