• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministerul Agriculturii, dispus să renunţe definitiv la taxa pentru licenţa de depozit. Legea certificatelor, amânată cu încă o săptămână

    agrointeligenta.ro -

    Actul normativ menit să clarifice şi să consolideze sistemul certificatelor de depozit pentru seminţe a ajuns pe masa deputaţilor din Comisia pentru agricultură. În unanimitate, după mai multe propuneri de amendare a proiectului de lege, parlamentarii au votat amânarea votului cu şapte zile, adică până săptămâna viitoare. Un câştig pentru fermieri a fost anunţul făcut de secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Nagy Peter Tamas, care a declarat că instituţia pe care o reprezintă este dispusă să renunţe defintiv la taxa pentru licenţa de depozit, bir care ar fi putut duce la cheltuieli mai mari pentru agricultori. De altfel, această taxă se află pe lista celor care au fost astăzi abrogate prin Ordonanța de Urgență 28/2014 publicată în Monitorul Oficial. 

    „În Comisia pentru agricultură s-au ridicat mai multe probleme pe care le-am notat pentru a le clarifica. Este vorba, în primul rând, de taxa de licenţiere la care, în urma ultimelor discuţii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este dispus să renunţe. Pentru săptămâna viitoare, în forma nouă a propunerii legislative, venim cu taxa eliminată. În privinţa valabilităţii certificatului de depozit, aceasta este de 12 luni de la data eliberării documentului. Putem discuta o formulă pentru a  ne corela cu anul agricol, aşa încât să protejăm fermierii şi să ne corelăm şi cu Fondul de Garantare, unde se lucrează în funcţie de anul fiscal. A treia problemă ridicată a fost cea a valabilităţii certificatelor deja eliberate conform Ordonanţei 141. Ele au o valabilitate de cinci ani de la data emiterii şi ele curg. Vor intra în re-licenţiere când vor expira”, a declarat Nagy Peter Tamas, secretar de stat în MADR.

    Cel care a cerut eliminarea taxei de licenţă pentru depozite şi în noua formă a legii a fost democrat-liberalul Gheorghe Tinel, care a acuzat Guvernul Ponta că încearcă să introducă o nouă taxă ce va lovi fermierii. „Guvernul României mai vine cu un proiect de act normativ şi mai instituie o taxă: taxa de licenţă. (…) Noi reglementări în privinţa acordării certificatelor de depozit aveam, dar lipsea taxa. (…) Se va declanşa un lanţ: depozitarul va plăti taxă şi va creşte apoi preţul de depozitare plătit de producători care se vor lipsi de certificat. În loc să încurajăm depozitarea, o descurajăm”, declarase înainte deputatul PDL de Ialomiţa.

    În cadrul comisiei şi fostul ministrul liberal Lucia Varga a cerut MADR să vină cu informaţii concrete privind valoarea taxei de licenţă ce va fi instituită prin noua lege, precum şi impactul ei în agricultură. Parlamentarul PNL a primit răspuns din partea unui reprezentant al ministerului care a clarificat că o taxă similară era prevăută şi în legislaţia veche (impozitul a  fost abrogat astăzi), iar cuantumul ei era echivalent cu circa 100 de euro pentru o licenţiere, nefiind vorba, astfel, de o impozit foarte mare. Chiar şi aşa, toţi cei prezenţi la şedinţă au salutat deschiderea MADR de a renunţa definitiv la taxa de depozit şi au convenit că, având în vedere noile propuneri, Comisia pentru agricultură să se pronunţe săptămâna trecută după ce luni, la propunerea liberalului George Scarlat, o parte din deputaţi se vor reuni într-o şedinţă de lucru.

    Cum funcţionează sistemul certificatelor de depozit

    Legea certificatelor de depozit (164/2014) cu normele sale de aplicare trebuie să intre în vigoare cât mai curând având în vedere să fermierii se pregătesc să înceapă secerişul.

    În schimbul mărfii, agricultorul ar urma să primească un certificat pe baza căruia va putea obţine de la bănci finanţări. Practic, certificatul de depozit transformă cerealele şi seminţele oleaginoase în lichiditate, dar dă fermierului libertatea de a decide momentul vânzării fizice a producţiei sale.

    Sistemul certificatelor a funcţionat pe piaţa cerealelor şi a seminţelor oleaginoase, dar nu a atras fermierii la scară largă. În perioada 2009-2013 au fost emise certificate de depozit pentru numai 1,6 milioane de tone, ceea ce înseamnă puţin sub 2% din producţia aferentă aceleiaşi perioade. Anul trecut, certificatele au fost suspendate, legea rescrisă şi trimisă în Parlament pe fondul fraudelor apărute în piaţă.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd