• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Merele poloneze nu mai ajung în Egipt. Piața egipteană, complet blocată

    agrointeligenta.ro -

    Exportul de mere poloneze în Egipt este practic inexistent. Deși exportatorii polonezi au trimis câteva mii de tone de mere pe piața locală în fiecare lună, guvernul egiptean a introdus recent restricții care blochează complet livrările, iar containerele încărcate cu mere stau în port.

    De câțiva ani, Egiptul a devenit o destinație importantă de export pentru merele poloneze. Totuși, la începutul anului, comercianții au vorbit din ce în ce mai des despre dificultățile de export. La început, nu era complet clar ce se întâmplă. Problema a început să se agraveze cu câteva săptămâni în urmă. În primul rând, obstacolul a fost lipsa omniprezentă a containerelor, dar după cum se dovedește, problema este mult mai mare și la scară largă.

    Conform unui comerciant polonez care a făcut declarații pentru farmer.pl, guvernul egiptean a introdus scrisori de credit bancar, care au întrerupt efectiv oportunitățile comercianților care importă mere în Egipt. Acreditările se deschid de obicei la bancă pentru ca furnizorul sa fie sigur ca va primi plata datorată pentru marfa livrată.

    ”Pe la mijlocul lunii februarie 2022, statul egiptean a introdus în comerț obligativitatea unei scrisori de credit bancar. Clientul meu în urmă cu 6 săptămâni a depus o cerere pentru deschiderea unei astfel de acreditări. Desigur, a trebuit mai întâi să depună bani într-un cont din Egipt. După aproximativ 4 săptămâni, documentele din Egipt și-au găsit în sfârșit drumul către o bancă poloneză. Clientul a retrimis toate documentele necesare, inclusiv o factură, pentru a putea expedia mărfurile, iar documentele au fost retrimise în Egipt. Din pacate, clientul inca asteapta aprobarea din partea egipteana. După cum puteți vedea, timpul de așteptare se numără în săptămâni. În momentul de față, sistemul funcționează doar pe hârtie, iar în practică nu se știe când va porni. Drept urmare, exporturile către Egipt stagnează. Containerele sunt încuiate și așteaptă încărcate cu mere în porturi. Nu există nicio șansă de a desfășura comerț normal„, a spus comerciantul.

    ”Nu există alte opțiuni de expediere către Egipt, fie prin Iordania, fie prin Algeria – am verificat. Clientul meu din Egipt cu o companie de export aici în Polonia a spus că în momentul de față este sfârșitul exportului de mere pe piața egipteană! Cifra de afaceri a documentelor durează literalmente luni, scrisoarea de credit nu funcționează și împiedică comerțul. Nimeni nu vrea să irosească bani în acest fel”, a mai spus polonezul.

    Confirmarea blocajului de pe piața egipteană a venit și la nivel diplomatic.

    ”Confirm că există într-adevăr probleme cu exportul de mere poloneze în Egipt. Autoritățile țării, în special banca centrală, au introdus o cerință de a folosi o scrisoare de credit, în locul colectării curente, ca metodă de decontare a tranzacțiilor. Astăzi am luat legătura cu unul dintre antreprenorii locali care importă mere poloneze de ani de zile. El a confirmat că nu a putut aduce nicio încărcătură de fructe de la sfârșitul lunii februarie. Aparent, băncile egiptene nu emit acreditive – nu se știe de ce”, a răspuns jurnaliștilot un reprezentant al ambasadei egiptene în Polonia.

    În urma știrilor apărute, Ambasada Poloniei la Cairo încearcă să organizeze o întâlnire cu reprezentanți ai Asociației de Afaceri polonezi din Egipt care au întâmpinat dificultăți similare. După întâlnire, presa va fi informată despre starea actuală a problemei și despre măsurile de remediere întreprinse de birou.

    Problema exporturilor în Egipt devine din ce în ce mai mare și nu privește doar Polonia și doar merele. Un avocat care lucrează zilnic cu sectorul spaniol al fructelor și legumelor spune că, după cunoștințele sale, problema Egiptului are un sens mai larg, la nivelul întregii Uniuni Europene.

    Și anume, UE a solicitat Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) o consultare de soluționare a litigiilor cu Egiptul privind cerințele pentru înregistrarea obligatorie a importurilor. UE consideră că aceste cerințe încalcă regulile OMC, deoarece impun restricții la import pentru o gamă largă de mărfuri, de la produse agricole la aparate de uz casnic.

    Astfel, problema exportului în Egipt este vastă și nu există nicio certitudine cu privire la momentul sau dacă vor fi reluate exporturile normale de mere și orice alte produse.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare

    Ultimele știri

    Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE