• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Compania Expur a oprit achizițiile de rapiță de la fermierii din România

    Marian Buhociu -

    Compania Expur a sistat achizițiile de semințe de rapiță de la fermierii români. Agricultorii ne-au semnalat că societatea Expur SA, deținută de compania franceză Group Avril, nu le mai achiziționează rapiță. Asta după ce până în luna iulie reprezentanții companiei îi „fugăreau” cu oferte.

    Recolta record la rapiță atrage probleme pentru o parte dintre fermieri care se plâng că nu au cui să vândă semințele oleaginoase. Producția la rapiță din acest an se anunță una considerabilă, de 1,5 milioane de tone, după ce anul trecut a fost de 1,2 milioane de tone. Diferența față de 2020 este și mai mare, de două ori chiar, atunci s-a înregistrat o producție de doar 710.000 de tone, așa cum reiese din datele Ministerului Agriculturii.

    „Am încercat să vând recolta la Expur, pentru că știam de la reprezentanții firmei că ei cumpără orice cantitate de rapiță scoasă la vânzare. Acum mi-au spus că nu pot s-o cumpere, pentru că au stocurile pline. Mi s-a părut dubios ca dintr-o dată, o companie care alerga să-ți ia producție, acum te refuză. Mi se pare ceva suspect, să nu fie un aranjament prin care să urmărească scăderea prețurilor sau altceva”, ne-a declarat un fermier. Agrointeligența a primit aceeași informație și de la fermieri din mai multe județe care se află într-o situație asemănătoare. 

    Oficial, Expur nu vrea să comenteze situația

    Compania indicată de fermier, Expur SA din Slobozia, Ialomița, face parte din compania Avril Group, o multinațională cu sediul central în Franța. Am contactat oficialii companiei și le-am solicitat un punct de vedere oficial despre motivele pentru care societatea nu mai cumpără rapiță, dar nu am primit până în acest moment niciun răspuns de la conducerea holdingului agricol.

    Neoficial, capacitățile de depozitare ale Expur sunt pline

    Cu toate acestea, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a reușit să stea de vorba cu un reprezentant al Avril Group în România și Expur SA. „Din câte știu eu, capacitățile de depozitare sunt deja pline. Producția a fost bună la rapiță și există o problemă cu exportul, cu transportul pe apă din Portul Constanța și chiar și cu transportul pe variantele rutiere. Pur și simplu cantitatea cumpărată deja nu poate fi folosită și trebuie să așteptăm să se rezolve, ca să putem cumpăra iar. Nu e niciun aranjament. Situația se va calma în următoarea perioadă”, ne-a spus reprezentantul companiei.

    Principala activitate a Expur este „procesarea semințelor oleaginoase în vederea obținerii de ulei brut și rafinat, șrot și biodiesel”, așa cum susțin reprezentanții Avril Group într-o prezentare a societății din România. Conform datelor obținute cu ajutorul aplicației termene.ro, Expur SA Slobozia a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 1,7 miliarde de lei și un profit de 125 de milioane de lei în anul precedent. 454 de oameni lucrau pentru societatea din județul Ialomița. 

    Expur SA depozitează rapița pe care o cumpără sau pe care o produce într-un silozuri din Urziceni și Slobozia. Capacitatea acestora este undeva la 250.000 de tone.

    Fermierii pierd bani din cauza blocajului

    Faptul că fermierii români nu pot să-și vândă recolta la timp le aduce pierderi financiare. În plină campanie de recoltare, piața este inundată de cantitățile de semințe, astfel că prețul este în scădere de la o zi la alta, inclusiv pe bursele internaționale. 

    Pe lângă prețurile mai mici la care sunt expuși, fermierii români pierd bani și pentru că sunt obligați să stocheze recolta. În cazul rapiței, depozitarea nu este facilă precum la grâu sau la porumb. Fiind o plantă oleaginoasă, rapița are nevoie de condiții speciale de depozitare. Prețurile de stocare sunt acoperite de către producătorii agricoli.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Pericol acum la rapiță: putregaiul alb al tulpinilor. Soluția de la Bayer: fungicidul Propulse S-a deschis târgul de animale de la Câmpeni cu o bază de achiziții bovine! Ucraina a început oficial negocierile de aderare la UE. Agricultura, prima pe lista discuțiilor