• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Prognoza agrometeorologică 9-15 iulie: Vreme bună pentru lucrările agricole specifice campaniei de vară

  agrointeligenta.ro -

  Meterologii nu anunță surprize pentru perioada 9-15 iulie, când temperaturile se vor încadra în intervalul specific verii. Sub aspect pluviometric, se întrevǎd ploi cu caracter de aversǎ, dar şi torenţial, însoţite de descǎrcǎri electrice şi intensificǎri temporare ale vântului. Izolat, cantităţile de apă pot depăşi 20-30 l/mp şi vor fi condiţii de producere a grindinei.

  Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, în aproape toată ţara.

  Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 16…27°C abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C, la nivelul întregului teritoriu agricol.

  Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 21…32°C, în toate zonele de cultură.

  Temperatura minimă a aerului se va încadra între 11…21°C, în majoritatea regiunilor agricole.

  Caracteristici agrometeorologice

  Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și local optime, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică și izolat extremă) se vor înregistra în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Dobrogei, nordul, vestul și local în centrul Transilvaniei, estul Munteniei, nord-estul și local în sudul Moldovei.

  Starea de vegetaţie a culturilor agricole

  Ca urmare, ritmurile vegetative ale speciilor de câmp şi pomi-viticole vor evolua normal în aproape toate zonele de cultură şi mai intens pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Starea de vegetaţie la culturile prăşitoare înfiinţate în epoca optimă se va prezenta în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe terenurile agricole cu deficite ridicate de apă în sol.

  În aproape toate zonele agricole, la orzul de toamnă se vor continua şi chiar finaliza lucrările de recoltare.

  Cultura de grâu de toamnă se va afla la maturitate în lapte (80-100%), maturitate în ceară şi deplină (10-100%), precum şi recoltare.

  La rapiţă se vor înregistra fazele de maturitate deplină (80-100%) şi recoltare, pe majoritatea suprafeţelor cultivate.
  Funcţie de data semănatului, floarea-soarelui va parcurge predominant înfrunzirea (22-38 frunze), formarea calatidiului (60-100%) şi înflorirea (10-100%).

  Sub aspect fenologic, la porumb se vor continua înfrunzirea (10-18 frunze), apariţia paniculului (10-100%), precum şi local, înflorirea (10-20%).

  Sfecla de zahăr din toate bazinele specializate, se va afla la creşterea aparatului vegetativ (60-100%) şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (10-100%), iar cartoful la înflorire (40-100%) şi formarea/creşterea tuberculilor (10-60%).

  În majoritatea plantaţiilor pomicole, la seminţoase se vor înregistra creşterea/coacerea rodului, precum şi înfrunzirea, iar la sâmburoase se vor continua lucrările de recoltare a fructelor.

  Viţa de vie îşi va continua creşterea lăstarilor laterali, iar la soiurile timpurii de masă vor predomina formarea şi creşterea boabelor.

  În general, lucrările agricole specifice campaniei de vară (praşile mecanice/manuale, erbicidări, tratamente fito-sanitare) se vor desfășura în condiţii bune.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Cum a evoluat numărul de familii de albine la nivelul României, în ultimii ani Soia versatilă și productivă de la RWA România PREV-AM: un singur produs pentru toți dăunătorii. Triplu efect: insecticid, fungicid și acaricid, bun și în culturile bio!

  Ultimele știri

  Subvenții APIA 2021. MADR: Data la care începe depunerea cererii unice de plată! Confruntare în Instanță între oieri și conducerea MADR și a ANZ, la început de an! Hectare întregi de grâu răsărit, distruse de o turmă de oi!