• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fabrica Azoty din Polonia își suspendă producția de îngrășăminte cu azot din cauza scumpirii gazului

    Mircea Olteanu -

    Producătorul polonez Grupa Azoty a redus producția anumitor substanțe chimice și a oprit unele instalații din cauza scumpirii gazelor naturale. Potrivit companiei, măsurile vizează producția de amoniac, îngrășăminte cu azot și materiale plastice. Grupa Azoty a subliniat că situația de pe piața gazelor naturale este imprevizibilă și în afara controlului companiei.

    Producătorul polonez de substanțe chimice a anunțat că ”din cauza creșterii extraordinare și fără precedent a prețului gazelor naturale”, conducerea a decis să închidă temporar o parte a uzinei și să reducă producția. Unitatea Zakłady Azotowe Puławy, deținută de Grupa Azoty, își va reduce producția de amoniac la aproximativ 10% din capacitate. Totodată, producția în segmentul materialelor plastice și segmentul agro va fi suspendată, cu excepția producerii de sulfat de amoniu; NOXy, adică fluid catalitic AdBlue; soluție de amoniac Likam și soluție de uree sub denumirea comercială PULNOx, a precizat compania.

    Producția de îngrășăminte cu azot și amoniac, suspendată

    Azoty a suspendat marți și linia de producție îngrășăminte cu azot, caprolactamă și poliamidă 6. Compania continuă producția de catalizatori, membrane de poliamidă, acizi humici, amidon termoplastic și acid azotic concentrat.

    Pe durata suspendării activității instalațiilor de producție vor fi efectuate procese de investiții și renovare, inclusiv renovarea majoră a instalației de producție poliamidă, a mai anunțat Grupa Azoty.

    Situația actuală pe piața gazelor naturale, care determină profitabilitatea producției, este unică, complet independentă de companie și nu era previzibilă, a precizat Grupa Azoty.

    La începutul lunii august, din cauza prețurilor ridicate la gaz, unitatea Zakłady Azotowe Puławy și-a suspendat complet producția de melamină.

    Prețurile gazelor a ajuns luni pe piața de tranzacționare TTF la 270-280 euro per MWh, adică o creștere de aproximativ 15 la sută într-o singură zi. În ultima săptămână, prețurile gazelor pe piața europeană au crescut cu aproximativ 25 la sută. Vineri, gigantul rus Gazprom a anunțat că gazoductul Nord Stream 1 va fi închis în perioada 31 august-2 septembrie din cauza lucrărilor de mentenanță la ultima turbină funcțională de la stația de compresoare Portowa. După repornire, transferul urmează să revină la nivelul de 33 de milioane de metri cubi de gaz pe zi, sau aproximativ o cincime din capacitatea maximă.

    Îngrășămintele cu azot sunt tot mai greu de obținut?

    Pe 11 august, Agrochem, distribuitorul îngrășămintelor produse de Azoty Puławy, a publicat o nouă listă de prețuri. Potrivit acesteia, pentru o tonă de azotat de amoniu, fermierii ar trebui să plătească aproximativ 4.300 de zloți (4.400 de lei), plus costuri de transport. Agrochem a mai precizat că lista de prețuri are doar scop informativ.

    Cu toate acestea, îngrășămintele nu sunt doar scumpe, ci și mai greu de obținut – produsele apar în ofertă și dispar imediat, ceea ce indică o cantitate mică de îngrășământ disponibilă pe piață.

    Recolta s-a încheiat în mare parte din Polonia, așa că fermierii se pregătesc să înceapă sezonul următor și să semene culturile de iarnă. Cu toate acestea, probabil că niciodată nu s-au confruntat cu situație atât de pesimistă din cauza realității economice, relatează portalul Farmer.pl.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd