• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Săpatul grădinii toamna. Beneficii, cum se sapă corect o grădină

    Roxana Dobre -

    Desfundatul sau săpatul de toamnă sunt necesare după recoltarea legumelor iar fără aceste lucrări recoltele de anul viitor vor avea de suferit. Pentru săpăturile din grădina de legume există o serie de beneficii iar momentul oportun pentru începerea lucrărilor nu necesită neapărat încheierea recoltării tuturor culturilor ci acestea se pot face pe parcele, treptat. Pentru aceste lucrări însă există și riscuri!

    Desfundatul grădinii pare una dintre cele mai simple lucrări. Dar tocmai în simplitatea ei stau capcanele: perioada optimă când trebuie săpată grădină, cât de adânc trebuie săpată o grădină.

    După un sezon estival încărcat, grădinarii își doresc să se relaxeze și să reducă numărul de lucrări. Muncă în grădină însă nu se încheie aproape niciodată iar la final de recoltat este nevoie de pregătirea solului pentru un nou ciclu de producție care va începe în primăvară. Una dintre lucrările care trebuie efectuate la timp, până la înghețarea solului este săpatul sau desfundatul grădinii, lucrare care are o serie de beneficii iar majoritatea grădinarilor spun că acestea este obligatoriu și necesară pentru recolte bogate în anul viitor.

    Săpat sau desfundat: ce alegem pentru pregătirea grădinii? 

    Modul în care pregătim grădina pentru anul viitor ține de uneltele pe care le avem la îndemână, tipul de efort fiind relativ similar. Așadar fie că folosim o sapă sau o cazna pregătirea solului nu este cu mult diferită, cu menținea că în cazul desfundatului cu cazmaua se poate efectua o lucrare mai adâncă comparativ cu cea realizată cu sapa. Astfel buruienile sunt scoase chiar din rădăcină, mai ales cele care au sistemul radicular extrem de lung și bine înfipt în pământ.

    O altă metodă care poate fi folosită, mai ales unde sunt suprafețe mari, este pregătirea solului cu motosapa (sapa electrică n.r). În acest caz însă trebuie să luați în calcul investiția în micul utilaj, consumul de energie electrică sau combustibil, în funcție de tipul de motor pentru care optați. Avantajele constau evident la nivelul de efort și timp. În general, adâncimea de lucru este de circa 20 de cm iar lățimea rândurilor este de 35 de cm.

    Săpatul grădinii: de ce este necesar toamna!

    Pregătirea solului pentru plantările de primăvară include în mod obligatoriu săpatul sau desfundatul de toamnă. Acesta este necesar în primul rând pentru că terenul va fi mult mai afânat în primăvară iar plantările nu vor necesita eforturi mari. Zăpada saturează pământul cu umiditate mai repede, în timp ce solul săpat în sine nu se compactează. Ca urmare, primăvara este mult mai ușor să efectuați lucrări pregătitoare înainte de plantare. Economisiți astfel mult timp și energie.

    Un alt motiv pentru care săpatul este necesar este strict legat de existenta buruienilor și a semințelor acestora care cad pe sol. Cu o săpătură adâncă rădăcinile sunt scoase la suprafață și se usucă, iar semințele căzute pe sol sunt adânc îngropate, fără vreo șansă reală să mai răsară și anul viitor. Astfel în primăvară puteți începe noile însămânțări sau plantări pe un sol considerabil mai curat de buruieni.

    În plus și dăunătorii de suprafață sunt îngropați în pământ, reducându-se astfel pericolul ca ei să supraviețuiască. În cazul celor care trăiesc în pământ, cum ar fi coropișnițele, viemii sârmă, etc. aceștia sunt scoți la suprafață și îndepărtați. Mai mult, în acest mod pot fi eliminate și diverse galerii ale șoarecilor de pâmânt sau cârțițelor, orbeților, în acest fel aceștia fiind nevoiți să își mute locul unde trăiesc peste iarnă.

    Săpatul grădinii: care este momentul ideal pentru a începe lucrarea

    Săpatul poate începe după recoltare, când culturile cu maturare târzie și toate resturile vegetale au fost îndepărtate. Este recomandat ca lucrarea să se efectueze înainte de sfârșitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie, în funcție de condițiile meteorologice.

    Nu merită să amânați prea mult lucrul, astfel încât solul să nu prindă primele înghețuri. În mod ideal, dacă puteți termina săpatul înainte de ploi abundente.

    Săpatul grădinii: cum se face 

    Adâncimea la care trebuie efectuat săpatul este de circa 25 – 30 cm – aceasta fiind lungimea obișnuită a unei cazmale. La desfundat, straturile de sol trebuie întoarse „cu susul în jos” – acest lucru este necesar doar pentru ca larvele dăunătorilor să moară. Nu este nevoie să spargem pământul întors sau să îl greblăm.

    În funcție de cultura care va fi plantată anul viitor, puteți alege și adâncimea adecvată de săpare a solului:

    Dar dacă solul este foarte dur sau cu pietriș, va trebui să faceți o săpătură în două niveluri pentru două lungimi de cazma. Și aici nu se mai poate face fără răsturnarea straturilor de sol. Dar recurgerea la astfel de săpături este doar o ultimă soluție.

    Săpatul grădinii: beneficii

    Beneficiile pregătirii solului din toamnă sunt multiple. Iată 5 dintre acestea, cele mai importante:

    1.  Structura solului se va îmbunătăți. După săpat în sol se formează goluri în care va pătrunde aerul. Acesta va satura solul cu oxigen și îl va face ușor și sfărâmicios. Iar substanțele nutritive vor intra într-o forma accesibilă plantelor.
    2. Fertilitatea solului va crește. Daca în timpul verii ați mulcit paturile de legume cu fân, paie sau turbă sau ați adâugat gunoi de grajd sau compost în toamnă, săpatul va ajuta materia organică să se descompună mai bine.
    3. Dăunătorii vor muri. Larvele multor dăunatori hibernează în sol. Acolo se simt foarte confortabil – solul îngheață de obicei superficial, iar daca ninge devreme, condițiile de sera sunt obținute acolo sub pământ. Dar dacă desfundati paturile și lăsați solul sub forma unor bulgări de pământ, majoritatea larvelor vor ajunge în ele, unde vor îngheța în timpul iernii, deoarece bulgării îngheață din toate părțile.
    4. Veți avea mai puține buruieni. În timpul săpăturilor de toamnă, o parte din rizomii buruienilor perene vor apărea la suprafață – de unde pot fi îndepărtați manual. Și chiar daca unii rizomi rămân în bolovani vor îngheța iarna. În plus, săpăturile de toamnă stimulează creșterea buruienilor anuale, mai ales daca vremea este caldă. Astfel, șemintele vor germina, iar apoi tinerele buruieni vor fi distruse de înghețurile nocturne de la începutul primăverii.
    5. Devine posibilă curățarea locului de buruieni, frunze, pietre și alte resturi, care primăvara creează o mulțime de probleme iar umezeala va rămâne în sol. Zăpada rezistă mai bine pe suprafețele denivelate iarna. În primăvără, când începe să se topească, apa obținută va pătrunde cu ușurință în solul poros și îl va satura cu umiditate la o adâncime considerabilă.

    Săpatul grădinii: dezavantaje

    Dezavantajele săpatului de toamnă sunt îndreptate în primul rând spre nivelul de umiditate. Astfel dacă anul a fost secetos și se anunță la fel de slab în precipitații, atunci prin desfundat aducem la sprafață partea care încă mai are umiditate și o băgăm la interior pe cea uscată, lipsită de apă. Acest lucru nu va aduce beneficii viitoarelor culturi iar în lipsa ploilor terenul ar putea fi tare și imposibil de cultivat.

    În plus, fermierii care practică agricultura ecologică și permacultura nu văd cu ochi buni acest tip de lucrare deoarece ei văd solul ca o casă pentru multe organisme vii și fiecare dintre ele își are propriul loc în acest „regat”. La săpat, la suprafață se găsesc nu numai locuitori dăunători, ci și cei utili, datorită cărora solul își păstrează fertilitatea. Reducând numărul de bacterii și insecte „bune”, sărăcim astfel solul. Și restabilirea fertilității solului , din păcate, nu este ușoară.

    Există, de asemenea, șansa ca semințele de buruieni să supraviețuiască în continuare sub un strat de sol și să ierneze în siguranță până în primăvară. În plus, cu săpături adânci și frecvente, un strat de sol mai puțin hrănitor se ridică la suprafață, structura solului este perturbată și își pierde proprietățile fizice.

    După cum puteți vedea, săpatul are destule avantaje și dezavantaje. Dar, de fapt, totul depinde de doi factori: tipul de sol de pe amplasament și clima din zona dumneavoastră. Cu alte cuvinte, dezavantajele se vor manifesta clar dacă efectuați săpături acolo unde nu este deloc nevoie și invers. Dacă solul de pe suprafața care urmează să fie cultivată este greu, argilos atunci săpatul în toamnă este de dorit. Dar solurile afânate și ușoare sunt destul de ușor de cultivat. Solul nisipos are nevoie doar de prelucrare de primăvară.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA