• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ultimatum pentru fabrica de zahăr! Fermierii fac apel către premierul Ciucă și ministrul Daea să se implice!

    agrointeligenta.ro -

    Miercuri, 5 octombrie, sperăm ca fabrica de zahăr de la Luduș să fie salvată, anunță fermierul sibian Teodor Aflat, unul dintre principalii cultivatori de sfeclă care furnizează materie primă pentru unitatea de procesare deținută în prezent de grupul francez Tereos.

    În luna ianuarie, fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr au fost anunțați că fabrica de la Luduș își va închide activitatea, iar recolta din acest an nu va mai fi procesată. Între timp s-a pus lacăt pe unitatea de producție, iar fermierii din zona Ardealului se luptă să o salveze de la demolare.

    Fermierul Teodor Aflat, Membru al Asociației Forța Fermierilor care cultivă o suprafață de 9.750 de hectare în județele Sibiu și Mureș, a fost invitatul ediției de luni, 3 octombrie, al emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1. Sibianul a vorbit despre ultimele negocieri între fermieri și proprietarii fabricii de la Luduș, grupul Tereos, pentru preluarea unității din județul Mureș.

    Aflat a declarat că săptămâna trecută a avut loc o discuție între fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr și reprezentanții Tereos. În cadrul întâlnirii s-a stabilit data de 5 octombrie, ca zi decisivă pentru ca grupul francez să dea un răspuns producătorilor agricoli. Uniți într-o cooperativă, aceștia vor să preia fabrica și să o repornească.

    ”În urma discuțiilor de zilele trecute, să sperăm că după 5 putem să vedem ce decid. Dacă nu, ei se apucă de dezmembrat”, a declarat Teodor Aflat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența.

    Apel către premierul Ciucă și ministrul Daea

    Teodor Aflat a făcut un apel către premierul Nicolae Ciucă și către ministrul Agriculturii, Petre Daea, să sprijine demersul fermierilor de a prelua fabrica de zahăr la Luduș, județul Mureș.

    ”Noi suntem hotărâți să o cumpărăm, suntem hotărâți să plătim toate cheltuielile, atât la stat, cât și la grupul francez, în așa fel încât fabrica să nu fie demolată. Am vrea ca statul să se implice și să garanteze într-un fel pentru pentru acest transfer pe de o parte și pe de altă parte totuși să nu înceapă lucrările de demolare”, a arătat fermierul Teodor Aflat.

    Aflat a subliniat că, la acest moment, din cele 33 de fabrici de zahăr care existau în România până la Revoluție, în prezent mai funcționează una singură, la Roman – județul Neamț, și aceasta fiind deținută de un grup austriac.

    ”Cei de la Teros ne-au mai dat răgaz până în 5 octombrie, deci eu sper că din 5 încolo s-ar… că eu zic că Dumnezeu există. Noi suntem români și suntem uniți, cei care în care am cultivat sfeclă de zahăr vrem să cultivăm în continuare. Joi dimineața, ca la Papa de la Roma, scoatem fumul. Nu trebuie să fie fum alb, poate să iasă un fum mai strălungitor, românesc. Eu zic că joi românii, uniți, pot salva fabrica de zahăr de la Luduș, că s-a implicat Aflat și că s-au implicat fermierii, ca să nu să taie fabrica la fier vechi. Trebuie neapărat să intervină Guvernul pentru a spori forțele noastre”, a mai spus Teodor Aflat care a precizat că, la acest moment, în România se mai cultivă numai 7.000 de hectare de sfeclă de zahăr din cele peste 240.000 de hectare pe care le aveam odinioară cu această cultură.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț viței în viu la centrele de colectare, în funcție de rasă și greutate APIA vă poate cere acte ce dovedesc activitățile agricole pe terenurile trecute la subvenție Familia Moraru a investit în prima fermă pentru creșterea tradițională a puilor în aer liber

    Ultimele știri

    Indicele de împrimăvărare în regiunile agricole ale țării Florin Barbu, MADR: Protestele fermierilor din toată Europa – un duș rece Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!”