Culturi profitabile

Monica Tatoiu: ”Vreau să investesc într-o plantație de nuci”. După intrarea pe rod, profitul livezii va ajunge la 250.000 de euro/an

Una dintre cele mai cunoscute femei de afaceri din România urmează să investească și într-o afacere agricolă. Monica Tatoiu, cea care a adus în România compania Oriflame, a primit o ofertă de a investi într-o plantație de nuci și se gândește serios să intre în agricultură.

Propunerea a venit din partea unui prieten, un medic care, la fel ca și Tatoiu, dorește să își investească economiile într-un business profitabil. Agricultura a fost prima opțiune, iar alegerea culturii a fost una dificilă. Într-un final, s-au decis ca pe o suprafață de 50 de hectare să înființeze o plantație de nuci.

Exploatația ar urma să intre pe rod abia după cel puțin cinci ani de la plantare, dar atunci, Monica Tatoiu spune că profitul obținut va fi mai mult decât mulțumitor: 250.000 de euro. Mai mult, Tatoiu și partenerul ei de afaceri sunt deciși ca pentru înființarea plantației de nuci să acceseze fondurie europene din noul PNDR.

Recolta se lasă așteptată

Cultura de nuci a fost neglijată în ultimii ani în România, iar cele mai multe plantații sunt astăzi îmbătrânite și cu randament mic. Una dintre cauzele pentru care puțini sunt cei care se încumetă să înceapă un astfel de business este timpul mare pe care îl necesită arborii pentru a intra pe rod. Abia după 8-10 ani de la plantare se poate vorbi despre o recoltă, însă atunci, câștigurile vor fi pe măsură.

Plantația este recomandată inclusiv pentru fermierii care dețin suprafețe mici, de doar câteva hectare. Pomicultorii cu experiență spun însă că profitul exploatației este direct proporțional cu soiul ales, adică un soi modest va aduce și bani modești, în timp ce materialul săditor bine ales aduce producții bune și profituri de zeci de mii de euro de pe doar 2-3 hectare. De exemplu, la soiul de nuci Lara, după opt ani de la plantare productivitatea se apropie de şase tone la hectar.

O plantaţie de nuci trebuie irigată în primii ani, însă după ce plantele s-au prins şi au început să crească sunt printre cele mai rezistente – au rădăcinile adânc înfipte în pământ.

Pentru înfiinţarea unei plantaţii de nuci costul este de 7.500 euro pentru un hectar. Dacă plantaţia este mai mică de 5 hectare, producţia poate fi recoltată şi manual, însă livezile mai mari trebuie recoltate mecanic. Formula ideală este o livadă de 15 hectare, care necesită o investiţie de 50-60.000 de euro, fără teren. La acest nivel vorbim despre un business mare, care după zece ani va genera profituri anuale de ordinul zecilor şi chiar sutelor de mii de euro.

nuciNuca poate fi folosită în întregime, cel mai căutat fiind miezul de nucă, al cărui preț pe piețele externe variază între 5 și 20 de euro, în funcșie de sezon și calitate. Nuca verde se poate vinde pentru medicamente şi dulceaţă, iar membrana amară din interior e folosită la băuturi alcoolice. În cazul în care doriți să renunțați la livadă, tăierea arbrilor și valorificarea lemnului de nuc pentru mobilă vă va asigura o ieșire bănoasă din această afacere.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!