Analize de piaţă

Fermierii din Dolj au terminat recoltatul păioaselor: „Acum ne rugăm pentru producții bune la culturile de porumb și floarea-soarelui„

Campania de recoltare la păioase s-a încheiat în județul Dolj, dar reprezentanții Direcției Agricole se feresc să facă estimări privind producția medie obținută de fermieri. Totuși, mai mulți mari fermieri din zonă spun că au avut de suferit din cauza ploilor, iar recolta obținută este de circa 3 tone la hectarul însămânțat cu grâu.

„La societățile comerciale s-au făcut 3.500-3.600 kg la hectar, dar la producătorii individuali s-a făcut mai puțin, în jur de 2.500-2.600 kg. Deci undeva, pe medie, în jur de trei tone la hectar. E un pic mai bine ca anul trecut, dar mai rău ca acum doi ani“, a spus pentru Gazeta de Sud viceprimarul comunei Perișor, Gheorghe Safcea.

Fermierii sunt mulțumiți de producția de grâu și orz. „Am închis sezonul la recoltatul păioaselor. La orz am obținut 5.500 kg la hectar, iar la grâu, în jur de 5.000 kg la hectar“, a declarat inginerul Cristian Bughiu, reprezentantul societății Agrinatura SA, care lucrează peste 7.000 de hectare în 11 comune din zonă.

Dacă grâul a fost mult, dar de o calitate nu tocmai mulțumitoare, lucrătorii pământului speră ca măcar producția de porumb și de floarea-soarelui să fie recoltată în condiții optime. Lanurile de floare s-au copt în căldura ultimelor zile, astfel că fermierii planifică începerea recoltatului în curând. Inginerul Cristian Bughiu spune că „așteptăm cultura de floarea-soarelui. Sperăm ca peste două săptămâni să intrăm la recoltat. Având în vedere că a fost un an atipic din punct de vedere al precipitațiilor, estimăm o producție de peste 3.000 de kilograme la hectar“.

Porumbul este încă verde, dar și pentru această cultură sunt speranțe în ceea ce privește producția care se așteaptă a fi bună atât calitativ, cât și cantitativ. Agricultorii se tem să nu fie precipitații abundente și în perioada de recoltare a porumbului și a florii-soarelui, astfel încât să încolțească boabele pe știuleți, respectiv să se scuture semințele de floare.

Prețurile în cădere și la floare

Iminența unei producții bune la floarea-soarelui a făcut ca prețurile să scadă pe piață și la acest produs. Dacă, anul trecut, un kilogram de floare se vindea cu 1,1-1,2 lei, anul acesta prețurile s-au diminuat. Potrivit fermierilor locali, achizitorii oferă 0,95-0,96 lei pe kilogramul de floarea-soarelui. Dacă producția va fi bună, la recoltat ar putea să scadă și mai mult prețurile.

Traderii știu că floarea este foarte greu de depozitat peste iarnă, iar fermierii vor fi forțați să vândă, pentru a-și achita datoriile către furnizori.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

Scrie un comentariu