• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Stropirea pomilor cu sulfat de cupru toamna: recomandări

    agrointeligenta.ro -

    Stropirea pomilor cu sulfat de cupru toamna este ultimul tratament care se face într-un an în livadă. Când se stropesc pomii cu sulfat de cupru. De ce stropim pomii toamna cu piatră vânătă și cum se prepară soluția de sulfat de cupru pentru pomii fructiferi.

    Pe grupul de Facebook – Pepinierele Roman – sfaturi utile, întreținere pomi, arbuști fructiferi, Pedros Dav a prezentat modul în care se face tratamentul de toamnă cu sulfat de cupru într-o livadă din județul Dâmbovița. Explicațiile pomicultorului au fost însoțite de imagini și de un video realizat în timpul lucrării de stropire. Ulterior, în cadrul secțiunii de comentarii, Pedros Dav a venit și cu informații suplimentare. Am considerat că postarea, dar și mesajele transmise pot fi utile tuturor celor interesați, așa că vi le prezentăm în cadrul unui articol dedicat ultimei stropiri din an la pomii fructiferi.

    Ce este sulfatul de cupru sau piatra vânătă

    Sulfatul de cupru sau piatra vânătă reprezintă o sare de culoare albastră care se folosește direct pentru a se prepara tratamente aplicate culturilor de pomi fructiferi, arbuști fructiferi, legume, plante ornamentale.

    Sulfatul de cupru se poate aplica în soluție, adică dizolvat în apă, sau din ele se poate obține zeama bordeleză (citiți: Cum se prepară zeama bordeleză, zeama sulfocalcică sau emulsia de petrol cu săpun)

    Cum se face stropirea pomilor cu sulfat de cupru toamna

    Stropirea pomilor cu sulfat de cupru se face cu ajutorul un atomizor în care se prepară soluția.

    Aplicarea tratamentului se face uniform, prin îmbăierea integrală a pomilor – tulpină, ramuri.

    La ce distanță se plantează pomii fructiferi 

    Stropirea cu sulfat de cupru trebuie făcută în zilele în care temperatura aerului depășește 5 grade Celsius, nu este risc de îngheț și nu bate vântul. Asigurați-vă că după aplicarea tratamentului, timp de 4-6 ore nu aveți precipitații.

    Stropirea pomilor înainte de venirea iernii: produse, recomandări

    Scoarța pomilor trebuie să fie uscată.

    Stropirea cu sulfat de cupru se face pe timpul zilei, până la orele 16:00-17:00, când toamna începe să se întunece și gradul de umiditate din aer este mai ridicat.

    De ce se stropesc pomii toamna cu sulfat de cupru

    Motivul pentru care se stropesc pomii toamna cu sulfat de cupru este multiplu. Acțiunea tratamentului cu sulfat de cupru este de dezinfectant, de fungicid și de bactericid.

    Prin stropirea pomilor cu sulfat de cupru se elimină boli și dăunători din livadă. Tratamentul se poate aplica tuturor speciilor pomicole.

    Efectul garantat al tratamentului cu sulfatul de cupru la pomi toamna este de reducere a încărcăturii de boli, precum bășicarea frunzelor la piersic și nectarin.

    Când se stropesc pomii cu sulfat de cupru (foto: Facebook.com – Pepinierele Roman – sfaturi utile, întreținere pomi, arbuști fructiferi, Pedros Dav)

    Când se stropesc pomii cu sulfat de cupru

    Stropirea pomilor cu sulfat de cupru se face în repaus vegetativ – o dată toamna și a doua oară iarna, după igienizare și tăieri.

    Pentru că în acest articol ne referim la tratamentul cu piatră vânătă aplicat toamna, perioada în care se aplică acum stropirea cu piatră vânătă începe la finalul toamnei – în lunile octombrie, noiembrie. Tratamentul cu piatră vânătă la pomi se poate face și la începutul lunii decembrie dacă toamna este blândă.

    Momentul de la care se poate începe tratamentul cu sulfat de cupru este acela când peste 60% din frunzele pomilor au căzut.

    Cum se prepară soluția de sulfat de cupru pentru pomi

    Soluția de sulfat de cupru pentru stropirea pomilor trebuie să aibă o concentrație de 3-5% pentru toate speciile pomicole, exceptând nectarinul, piersicul și migdalul. Astfel, de obicei, cea mai uzuală concentrație este cea de 3%, adică în 10 litri de apă se pun 300 de grame de piatră vânătă sau de sulfat de cupru.

    Sulfat de cupru și uree pentru pomi fructiferi (foto: Facebook.com – Marius Ene, Grupul Pepinierele Roman)

    Stropirea pomilor cu sulfat de cupru și uree

    Opțional, când se face stropirea cu sulfat de cupru, se poată adăuga și uree. Se merge pe o concentrație tot de 3%, adică se pun 300 de grame de uree la 10 litri de apă.

    Tratamentul cu uree se poate face în același timp cu cea cu sulfat de cupru sau separat. Dacă alegeți să faceți tratamentul în același timp, în 10 litri de apă se pun atât cele 300 de grame de sulfat de cupru, cât și cele 300 de grame de uree.

    Stropirea pomilor cu sulfat de cupru – riscuri

    Sunt puține riscuri ale stropirii pomilor cu sulfat de cupru. Cel mai mare este acela al folosirii unei concentrații prea ridicate care poate ajunge pe sol dacă tratamentul este aplicat în exces. Solul din livadă va deveni toxic și are loc poluarea cu metale grele ceea, ce va face ca frunzele să se decoloreze, iar rădăcinile să fie afectate.


    Te-ar mai putea interesa

    Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Plantare bujori. Când și cum se plantează bujorii Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun