Analize de piaţă

Ce producții agricole au obținut frații moldoveni. Datele oficiale, prezentate de ministrul Bumacov

Pe malul celălalt al Prutului, producțiile agricole din această vară au fost bune. Doar 2% din suprafața totală cultivată a fost afectată de capriciile vremii, astfel că recolta pe care fermierii au recoltat-o a ajuns la o medie națională de 3,5 tone de grâu de toamnă la hectar.

La începutul acestei luni, ministrul agriculturii de la Chișinău, Vasile Bumacov, a anunțat oficial care sunt producțiile medii obținute de agricultorii moldoveni. Astfel, cele mai bune recolte sunt înregistrate la grâul de toamnă, cu 3,5 tone la hectar, orzul de toamnă cu 2,9 tone la hectar, rapiţa cu 2,3 tone la hectar şi mazărea boabe cu 2,2 tone la hectar.

În acest an, volumul recoltei globale pentru culturile de toamnă sunt preconizate în Republica Moldova la 1,23 milioane de tone, dintre care un milion de tone e grâu. Din această recoltă de grâu, 65% reprezintă grâu pentru panificație.

Vasile Bumacov spune că aceasta înseamnă că piaţa locală de 350.000 de tone va fi asigurată şi încă 300.000 de tone vor fi exportate. 400.000 de tone vor fi grâu furajer necesar pentru sectorul zootehnic.

Potrivit specialiştilor de la Chișinău, precipitaţiile din acest an au fost favorabile culturilor agricole, ceea ce a dus la o pondere a suprafeţei cu semănături slab dezvoltate de 8.000 de hectare sau 2% din suprafaţa cultivată.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu