• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ordinea în care se fac tăierile la pomii fructiferi

    Angelica Lefter -

    Ordinea în care trebuie făcute tăieri la pomii fructiferi. Când se pot începe tăierile în uscat la pomi, care sunt primele specii de pomi fructiferi la care se fac tăieri, dar și care sunt ultimii pomi la care se execută tăierile, aflăm din acest articol.

    Tăierile la pomii fructiferi sunt o lucrare importantă în orice livadă, fie vă vorbim despre o livadă de familie sau despre o exploatație intensivă sau super-intensivă. Cele mai importante tăieri sunt cele de iarnă, numite și tăieri în uscat. La acestea ne vom referi mai ales în acest articol.

    Când se pot începe tăierile la pomi

    Când se pot începe tăierile la pomi

    Perioada în care se pot începe tăierile la pomi este de la începutul anului până când vine primăvara. Ing. Marius Roman, fondatorul Pepinierelor Roman din Afumați, recomandă începerea tăierilor la pomii fructiferi din luna ianuarie.

    Tăierile în uscat se efectuează când pomii fructiferi se află în repaus vegetativ, adică în mijlocul iernii. Ele reprezintă o necesitate dacă nu s-au efectuat tăierile în verde, cele din vară.

    Tăierea la pomii fructiferi, un exercițiu de imaginație. Tipuri și reguli de bază pentru tăieri

    ”Aplicarea tăierilor se face în două momente, fie că vorbim de speciile sâmburoase și trebuiau făcute, să spunem așa în verde, imediat după recoltarea fructelor, fie că vorbim de cireș în luna iunie, iulie, sau în fine, vișin, la fel. După aceea soiurile de prun mai timpurii sau pe măsură ce se maturează, în lunile iulie, august, septembrie. Caisul, în luna iulie, august, deci imediat după recoltat. Și după aceea discutăm de tăierile în uscat. Și aici, în situația în care nu au fost făcute tăierile în verde, sunt situații în care chiar și în plantații comerciale, din lipsa timpului sau din diverse motive, nu se realizează tăierile în verde a aceste specii sâmburoase, bine cu excepția piersicului și nectarinului la care este bine să aplicăm tăierile primăvara, în uscat la sfârșitul lunii februarie început de martie”, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO spus inginerul Marius Roman.

    Tăieri de iarnă-primăvară la pomii fructiferi! Cu ce începem și ce specii trebuie să protejăm

    Din luna ianuarie pot începe tăierile în uscat, mai ales dacă vorbim despre livezile mari, dar având în vedere că temperaturile nu trebuie să fie excesiv de scăzute, acestea pot fi amânate pentru 20 februarie până la 20 martie, a mai explicat inginerul Marius Roman, administratorul Pepinierelor Roman, din Afumați, județul Ilfov.

    Când se fac tăierile la pomi. Perioada optimă de tăieri în funcție de specia pomilor

    ”Acum, se poate începe, că vorbim de tăieri în uscat, se poate începe încă din luna ianuarie. Dar este foarte important ca în momentul în care facem tăierile să nu avem temperaturi excesiv de scăzute, atât în timpul zilei, când se realizează tăierea, cât și nopțile. Dacă avem temperaturi pozitive în timpul zilei, iar nopțile nu scad temperaturile sub – 5 grade, să spunem, atunci este o perioadă propice pentru demararea și executarea lucrărilor de tăieri în uscat”, ne spune pomicultorul care sunt condițiile necesare pentru tăieri de succes la pomii fructiferi.

    Ordinea în care se fac tăierile la pomii fructiferi

    Ordinea în care se fac tăierile la pomii fructiferi

    Tăierile la pomii fructiferi trebuie organizate în așa fel încât să fie prioritizate speciile la care este neapărată nevoie ca aceste lucrări să fie executate în sezonul rece.

    Pentru tăierile în uscat se începe cu speciile de pomi de semințoase: măr, păr și gutui.

    După ce am terminat tăierile la semințoase se poate trece la speciile pomicole sâmburoase cu rezistență mai bună la frig: pruni, vișini, cireși.

    La final sunt lăsate tăierile în uscat la speciile de sâmburoase: piersic, nectari și cais, care sunt și specii pomicole termofile. La acești pomi, tăierile ar trebui lăsate pentru a finalul iernii. Astfel, tăierile de iarnă la sâmburoasele termofile se pot executa către sfârșitul lunii februarie și pe parcursul lunii martie, până al pornirea în vegetație a pomilor, ne-a precizat inginerul Marius Roman.

    Tehnica celor trei tăieri. Metodă pentru a stimula rodirea pomilor fructiferi

    ”Dacă avem suprafețe mai mari sau dacă timpul nu ne permite să tăiem în această perioadă, după ce încheiem cu speciile, măr, păr, gutui, de sămânțoase, așa cum spuneam, tăieri care se pot începe chiar și din luna ianuarie, se poate continua după aceea cu speciile prun, cireș, vișin și se lasă către sfârșitul perioadei, specia termofile, cais, piersic, nectarin, care sunt mai sensibile și care la care este indicat să facem aceste tăieri în perioada 20 februarie și până la sfârșitul lunii martie, până la pornirea în vegetație a pomilor”, a punctat ing. Marius Roman pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd