• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Aciditatea hidrolitică, parametrul-cheie care dezvăluie starea reală a unui sol

  Angelica Lefter -

  Aciditatea hidrolitică este parametrul care indică în mod real calitatea unui sol. Când se efectuează analiza de sol, o serie de parametri pot fluctua în funcție de nivelul de umiditate, însă aciditatea hidrolitică este o constantă care indică în orice moment starea fizică și chimică a pământului.

  Dr. ing. Bogdan Costea, Market manager Agricultură Europa – Grupul Carmeuse, a fost invitat săptămâna aceasta în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR.

  Reprezentantul Carmeuse a vorbit despre probleme de degradare a solului și a menționat că pentru corecția solului și implicit pentru îmbunătățirea pământului lucrat, fermierii trebuie să ia decizia efectuării analizei de sol, iar un parametru esențial de studiat în această analiză este aciditatea hidrolitică (Ah).

  Dr. ing. Bogdan Costea,Market manager Agricultură Europa – Grupul Carmeuse

  ”Trebuie făcute analizele chimice ale solului, noi asta recomandăm de fiecare dată, noi chiar și oferim o soluție în acest sens. Este foarte important ca fermierul să facă analizele de sol, iar când va hotărî să își facă analiza solului, să facă și aciditatea hidrolitică. Este o constantă pe care noi încontinuu batem monedă. Aciditatea hidrolitică arată starea atât fizică cât și chimică a solului”, a spus în cadrul emisiunii Agrostrategia de la TVR1, dr. ing. Bogdan Costea.

  Aciditatea hidrolitică a unui sol – ideală la un nivel între 0 și 1

  Specialistul a explicat că, la aciditatea hidrolitică, un nivel între 0 și 1 indică un sol cu un pH bun.

  ”De fiecare dată vei vedea că pH-ul în apă este oscilant, în funcție de regimul hidric. Cu cât este solul mai ud, cu atât soluția solului se diluează, pH-ul crește. Cu cât e mai uscat, cu atât soluția solului se concentrează și pH-ul scade. Dacă tu ai o aciditate hidrolitică între 0 și 1, să spunem, ca și valori, ai un sol perfect. Această soluție a solului îți va rămâne constantă. Dacă dimpotrivă, cum este cazul a peste 80-90% dintre soluri, această valoare îți este mult mai ridicată, vei vedea că și dacă ai pH-ul momentan de 7, de fapt ai niște probleme foarte mari”, a explicat dr. ing. Bogdan Costea.

  Citiți și: Semnele care îți arată că ai un sol degradat sau acid la care se recomandă Terracalco

  Cercetătorul îi sfătuiește pe fermieri să apeleze cu încredere la această analiză, care nu este deloc scumpă.

  ”Starea solului depinde foarte mult de valoarea acestei constante. Tocmai de aceea îi sfătuim pe toți fermierii să-și facă și aceste constante. Este o analiză foarte ieftină pe care noi o facem și trimitem chiar la toate laboratoarele din țară. Lucrăm foarte profesionist, adică luăm o probă de sol, o trimitem la laborator, vedem niște parametri, pH în apă, aciditatea hidrolitică și așa mai departe și după care ne întoarcem cu o soluție profesionistă, cu un program de aplicare al produsului nostru”, a mai spus dr. ing. Bogdan Costea, făcând referire la produsul Terracalco al companiei Carmeuse.

  Fermierii români, deschiși la implementarea de noi soluții pentru îmbunătățirea calității solului

  Bogdan Costea a mai punctat că fermierii români, fie ei mici sau mari, sunt foarte deschiși la nou, însă important este ca specialiștii să vină cu soluții viabile.

  ”Fermierii sunt foarte deschiși la nou și dacă vii cu o soluție care le arată și le dă ceea ce au ei nevoie și în plus ai grijă de solul lor, ce este mai important”, a încheiat dr. ing. Bogdan Costea, market manager Agricultură Europa – Grupul Carmeuse, invitat la Agrostrategia, emisiune care poate fi urmărită zilnic, de luni până joi, de la ora 10:00, pe TVR1. 

  Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Dr. ing. Bogdan Costea, Carmeuse Europa (18.01.2023)


  Te-ar mai putea interesa

  Îngrășământ pentru răsaduri. O rețetă ieftină și ușor de preparat Consiliul Concurenței a aprobat preluarea Dachim de către ROCA AGRI RDF Strat de zăpadă de 10 cm! Alertă Cod Galben de ninsori în mai multe județe!

  Ultimele știri

  În Grădina Danei: Prognoza meteo, cum adaptăm lucrările din livadă la noile condiții climatice Subvenția APIA care intră la plată de săptămâna aceasta. Banii, publicați în Monitorul Oficial A fost confirmat al doilea focar de gripă aviară la o fermă cu peste 40.000 de curcani