• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APIA despre plata subvențiilor: „În momentul de față nu există niciun fel de întârziere”

    Roxana Dobre -

    Plata subvențiilor nu este întârziată pentru campania derulată în prezent de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), este mesajul pentru fermieri transmis de instituție.

    Fermierii s-au interesat direct la APIA dacă noua campania pentru subvenții, pentru care Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat deja că va începe la 1 martie, poate demara în condițiile în care plățile pentru campania în curs, cea din 2022, nu s-au încheiat.

    ”Se poate depune cerere pentru anul 2023 dacă pe 2022 încă nu s-a plătit (subvenția n.r)?”, a fost întrebarea unui fermier postată direct pe pagina de Facebook a APIA, acolo unde funcționarii agenției răspund prompt mesajelor de la fermieri.

    Fermierii comunică direct pe Facebook cu funcționarii APIA

    Mesajul APIA: Nu există întârzieri la nicio măsură din Campania 2022

    Agenția de plăți a transmis fermierilor că pentru campania 2022 nu există până în prezent nicio întârziere la plățile pentru subvențiile pe hectar și cap de animal.

    ”Campania de plată pentru anul 2022 nu are nicio legătură cu depunerea cererilor pentru anul 2023! Conform legislației comunitare și naționale plățile pentru Campania 2022 se derulează până cel târziu la finalul lunii iunie 2023! În momentul de față nu există niciun fel de întârziere la nicio măsura din Campania 2022!”, a fost mesajul clar transmis pe pagina APIA.

    Citiți și: Directorul APIA, Adrian Pintea, a anunțat noile plăți în conturile fermierilor

    Cum se derulează o campanie pentru subvenții și când se încheie plățile pentru fermieri

    Campaniile pentru subvențiile derulate de APIA au aproape în fiecare an deja un calendar bine stabilit pornind de la depunerea cererii unice, derularea controalelor, plata avansului și sumele finale.

    Pentru anul 2022, campania APIA pentru depunerea cererii unice a început la 1 martie și s-a încheiat la 16 mai. După acest interval fermierii au mai avut la dispoziție 25 de zile, respectiv până la 10 iunie, să depună cererea cu penalizări de 1 % pe zi. Ulterior depunere cererilor funcționarii APIA efectuează controale atât pe documente sau suprapuneri cât și în teren, conform unui eșantion extras de APIA Central și repartizat județelor din toată țara.

    După ce a efectuat controalele și a clarificat situația acolo unde au probleme, APIA a început plata în avans care a demarat oficial de la 16 octombrie. În cadrul acestei plăți fermierii au primit 70 % din schemele directe, inclusiv Sprijinul Cuplata Zootehnic (SCZ) pentru vaci și oi, și 85 % pentru subvențiile compensatorii. La 30 noiembrie APIA a încheiat plata în avans iar din 5 decembrie a pornit plata regulară, sumele finale care au intrat în conturi.

    Începând cu anul 2023 plățile către fermieri au continuat iar din 2 februarie APIA a deblocat și Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT), scheme care se achită din bugetul național și se plătesc întotdeauna din bugetul pe anul viitor celui în care fermierii au depus cererea unică, adică pentru campania curentă vorbim de anul 2022 pentru 2023.

    Există vreo legătură între cele două campanii pentru subvenții?

    Din luna martie cele două campanii pentru subvenții se suprapun dar fermierii nu au nicio problemă în a cere noi plăți chiar dacă mai au sume restante. Mai multe, APIA încheie plățile pentru fermieri la 30 iunie 2023, astfel că din momentul în care cele două campanii de suprapun fermierii încă mai pot primi bani în conturi dar pot depune și cererea pentru noi subvenții.

    Despre campania de plăți care va demara în acest an la 1 martie Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: APIA a anunțat cum pot fermierii să obțină mai ușor subvențiile pe suprafață și animale!


    Te-ar mai putea interesa

    Când se seamănă semințele de roșii Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte