• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Scandal uriaș într-o comună după ce terenurile oamenilor au fost intabulate greșit

    Angelica Lefter -

    Locuitorii unei comune s-au trezit cu terenurile intabulate greșit. Măsurătorile au fost efectuate fără ca ei să fie prezenți și astfel oamenii au ajuns să nu mai știe pe unde au terenurile și cum să descurce ițele încurcate de cei care trebuiau să facă ordine în terenurile moștenite.

    Situația se ptrece în satul Livada, comuna Iclod, județul Cluj. Aici, în lipsa proprietarilor, angajații Oficiului de Cadastru Cluj au măsurat terenurile locuitorilor și au greșit hotarele, iar oamenii s-au trezit cu proprietățile mutate la vecini, potrivit turdanews.net.

    Săteni din Livada, comuna Iclod, județul Cluj, nemulțumiți de cum s-a efectuat cadastrarea (foto: turdanews.net)

    Lucrări de cadastrare finanțate cu bani europeni

    Locuitorii comunei Iclod s-au bucurat inițial deoarece vestea unui proiect pilot pe fonduri europene ce urma să facă ordine în terenurile moștenite de la bunici, părea să fie una foarte bună.

    Cu toate acestea, sătenii din Livada trăiesc acum într-o mare confuzie, ceea ce trebuia să fie proprietatea lor a ajuns în posesia vecinilor și invers. Asta pentru că intabulările s-au făcut fără proprietari, iar limitele au fost trasate total necorespunzător, după cum a afirmat unul dintre săteni.

    ”Avem o suprafaţă de 29 de arii de pruni pe care noi i-am plantat, mai avem în altă parte nuci şi nu mai sunt ale noastre”, a declarat Georgeta Craves.

    Intabulările efectuate greșit le-au mutat proprietățile în alte sate

    ”Specialiștii” de la Cadastru, nu doar că au greșit limitele, dar au reușit să mute unele terenuri chiar în alte localități.

    ”Eu am toate terenurile care au rămas de la tatăl meu, toate sunt mutate. Am livadă cu pruni şi un teren agricol pe care mi le-au dat în pădure, lângă nişte bălării”, a declarat un alt sătean, Eugen Mureşean.

    Ceilalți oameni se plâng că terenurile le-au fost mutate în alte localități sau chiar în curtea unor lăcașe de cult.

    Culmea a fost că unora le-a convenit schimbul, iar proprietarii de drept au fost nevoiți să-și răscumpere terenul de la ei. ”O construcţie de lemn făcută, un saivan. După patru ani m-am trezit că vine vecinul şi bate par că e al lui. Ce să fac? Eu m-am înţeles cu vecinul şi l-am cumpărat”, a spus crescătorul de animale Felix Apăineanu.

    Intabulări efectuate greșit în comuna Iclod, județul Cluj (foto: turdanews.net)

    Autoritățile locale nu-și asumă greșeala

    Autorităţile locale spun că greşeala a fost a celor de la Oficiul Judeţean de Cadastru, deoarece ei au contractat firma de topografie care a greşit măsurătorile, care la rândul ei nu-și asumă nimic, după cum a declarat și edilul comunei.

    ”Am mers la Consiliu de Cadastru dimineața împreună cu avocatul Primăriei şi cei doi specialiști, am avut o întrevedere din păcate, am venit la Primărie cum am plecat, fără niciun răspuns, nu își asumă nimic”, a menționat Emil Pîrțoc, primarul localității Iclod.

    La rândul lor, cei de la Cadastru spun că la recepţia lucrărilor, inspectorii au verificat doar parţial măsurătorile efectuate de firma contractată. Mai mult, localnicii au avut 60 de zile pentru a contesta rezultatele, însă oamenii nu au ştiut şi au descoperit neregulile când au vrut să vândă sau să dea în arendă terenurile.

    Acestea nu ar fi primele probleme în zonă legate de intabulările gratuite. Și localnicii din comuna Horea, județul Alba, au rămas fără terenurile primite din moşi strămoşi în urmă cu câţiva ani, după ce parcele au fost amestecate.

    Săteni din Livada, comuna Iclod, județul Cluj, revoltați de intabulările efectuate greșit (foto: turdanews.net)

    Programul naţional de intabulare gratuită a costat 300 milioane euro, bani de la Uniunea Europeană. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliar (ANCPI) a anunțat, joi – 2 martie, că în primele 2 luni ale anului 2023, au fost finalizate, gratuit pentru cetățeni, lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor în nouă unități administrativ-teritoriale (UAT).

    În total, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a finalizat înregistrarea proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară în 177 de localițăți și în 21.104 sectoare cadastrale.


    Te-ar mai putea interesa

    Moise, MADR: Peste 5.000 ha de teren s-au scos din circuitul agricol pentru parcuri de energie Cadastru și intabulare teren: acte necesare și prețuri Cărți funciare eliberate gratuit pentru proprietarii de terenuri agricole

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte