• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Petre Daea la Agrostrategia, TVR 1: României nu i se potrivește plafonarea plăților directe către fermieri

    Angelica Lefter -

    României nu i s-ar potrivi plafonarea plăților directe către fermieri din 2027, așa cum se discută la nivel european, consideră ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

    Acesta a fost prezent astăzi, marți – 7 martie, în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, în cadrul căreia a adus, printre alte teme discutate, și argumente pentru stimularea fermelor mici.

    Ministrul Petre Daea: ”Fermele mici trebuie stimulate și ridicate”

    Ministrul Petre Daea a explicat că pentru a lua toți banii de la Uniunea Europeană trebuie respectate procedurile.

    ”Mi-e greu să spun, dar României nu i se potrivește (plafonarea plăților directe n.r.). Deci mi-e greu să spun, dar României încă nu i se potrivește și știm de ce. Sunt explicații ușor de dat, nu i se potrivește. Sunt însă elemente care trebuie să le avem în vedere, de stimulare a fermelor mici, trebuie să urcăm cu fermele mici și lucrul acesta l-am început”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

    Fermierii trebuie să respecte anumite reguli pentru a obține banii europeni

    În viziunea actualului ministru al Agriculturii, faptul că vin bani prin Planul Național Strategic, prin plățile distributive și proiectele europene pentru fermele de subzistență, denotă că lucrurile vor începe să se miște și în fermele mici.

    ”Elementele astea vor reuși să miște lucrurile, categoric, pentru că sunt sume și te ajută. În momentul în care dai bani trebuie să se regăsească undeva. Vedeți, noi cântărim și noi spun cântărim, pentru că nu ne uităm tot timpul la balanțe, ne uităm la talerul pe care suntem și atunci sigur că da, domnule, stați puțin, integrarea în Uniunea Europeană a adus avantaje României. În momentul în care vin acum, că le spuneam colegilor și le-am spus de fiecare dată în Caravană, și le spun că mai sunt încă câteva întâlniri, fraților, ca să luăm banii toți, trebuie să respectăm procedurile”, a punctat ministrul Petre Daea, în cadrul emisiunii Agrostrategia, de la TVR1.

    Petre Daea: ”Am căutat să introducem câteva chei în PNS, în acte normative care să fie în favoarea fermierilor”

    Șeful de la Agricultură a explicat tranșant că ”jocul” presupune respectarea unor reguli, la fel ca în traficul rutier. Încălcarea acestor reguli poate însemna oprirea de la finanțare.

    ”Ai semafor roșu, verde și galben, trebuie să respecți ca să nu te ciocnești. Ai verde, îi dai drumul, nu te ciocnești. Galben, te mai uiți în stânga-dreapta, dacă mai e cazul, dar la roșu te oprești. Te oprești. Nu, domnule, păi da, eram grăbit. De ce nu-mi dai voie? Nu, stai puțin. Ai un sens unic, respecți, ai că e blocat. Sunt lucruri care nu se potrivesc pentru toată lumea. Ai efecte. Sunt câteva chei în acest Plan Național Strategic pe care am căutat să le și introducem în acte normative și să le putem face ca să fie în favoarea fermierilor. Dar până acolo unde rezistența se impune. Adică am tras de regulament, până acolo unde să nu se rupă, ca să nu vină înapoi împotriva lui să spună stai, ți-am dat banii, da, ia dă-i înapoi pentru că….” a explicat ministrul Agriculturii, prezent în emisiunea Agrostrategia de la TVR1, care poate fi urmărită în fiecare zi, de luni până joi, de la ora 10:00.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se seamănă semințele de roșii Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii