• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Despăgubiri pentru culturile de primăvară. Anunțul ministrului Agriculturii pentru fermieri

    Roxana Dobre -

    Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a transmis un mesaj ferm producătorilor agricoli care așteaptă despăgubirile pentru secetă, aferente culturilor de primăvară din anul 2022.

    Ministrul Petre Daea a dat asigurări fermierilor că în privința despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară, din anul 2022, ”va face ce trebuie”.

    Prezent în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, ediția de astăzi, miercuri – 8 martie, ministrul Petre Daea a fost chestionat de jurnalistul Vlad Macovei în legătură cu stadiul proiectului privind banii alocați fermierilor pentru despăgubiri.

    ”Am făcut ce trebuie până acum și fac în continuare. Fac ce trebuie”, s-a limitat să dezvăluie ministrul la Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR 1.

    Acesta a completat însă că investițiile în sistemul de irigații rămân obiectivul numărul unu pentru Ministerul Agriculturii.

    ”Zi și noapte trebuie lucrat pentru că am distrus mult prea mult, am pierdut mult prea mult. Trebuie să facem eforturi suplimentare. Dăm drumul la investiții prin Planul Național Strategic (PNS), avem șantiere deschise peste tot și lucrurile sunt în regulă”, a punctat ministrul Agriculturii.

    Citiți și: Secretar de stat din MADR – anunț despre plata despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară!

    Fermierii au primit anul trecut banii doar pentru culturile de toamnă. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunţat pe 17 noiembrie 2022 că peste 16.000 de fermieri afectaţi de seceta pedologică, pe o suprafaţă de circa 250.000 hectare de culturi înfiinţată în toamna anului 2021, vor beneficia de un ajutor de stat sub forma unui grant financiar în valoare de 365 de milioane de lei, bani care au și intrat în conturi până la sfârșitul anului trecut.

    Ajutorul a fost de maximum 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100%, prevăzut în procesul – verbal de constatare şi evaluare a pagubelor.

    Citiți și: ANM: Mai multe zone din țară, afectate de secetă pedologică extremă

    Fermierii așteaptă despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară

    Datele transmise de MADR arată că suprafaţa afectată de secetă se apropie de 1,3 milioane hectare şi a fost consemnată în 37 de judeţe şi municipiul Bucureşti, atât la culturile însămânţate în toamnă cât şi la cele de primăvara.

    Culturile de primăvară cele mai afectate sunt porumbul – 581.439 ha, floarea-soarelui – 306.205 ha, soia – 42.772 ha şi plantele furajere – 57.032 ha.

    Conform declarațiilor oficiale, în bugetul MADR pe 2023 este prevăzută o sumă de 300 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor către fermieri. Pentru ca banii să ajungă la fermieri, ministerul trebuie să lanseze un proiect de hotărâre de Guvern sau Ordonanță de Urgență care să fie aprobată în ședința Executivului și ulterior publicată în Monitorul Oficial.

    Ajutoarele pentru secetă se derulează  prin Direcțiile Agricole unde fermierii vor depune o cererea, pe baza procesului-verbal de calamitare pe care îl au încheiat.

    Emisiunea AgroStrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Petre Daea, Ministrul Agriculturii (8.03.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    O mare fabrică românească de pâine a fost cumpărată de străini Alertă meteo de ploi și vânt puternic. Cantitățile de apă pot depăși 50 l/mp De la tunsul oilor la pensiune cu specific ciobănesc. Florin Muntean a investit în Complexul Țurcana