• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Amendă de 7.500 de lei încasată de un mic fermier care vindea 20 de legături de ridichi

    Violina Gorcinschi -

    Președintele Consiliului Județean Bacău a povestit, scandalizat, urmăritorilor săi de pe Facebook, un incident ce a avut loc la o piață din municipiul Bacău. Un fermier ar fi fost amendat cu 7.500 de lei, de către doi funcționari ai Direcției Agricole, pentru 20 de legături de ridichi. Conform acestuia, fermierii locali sunt nedreptățiți de unii funcționari din sistem care fi o „adevărată cangrenă în viața comunității”.

    Valentin Ivancea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, a relatat întâmplarea pe pagina personală de Facebook, oferind detalii despre activitatea fermierului.

    „Ori de câte ori timpul mi-o permite, merg la piață pentru a cumpăra legume de la agricultori locali, așa cum este Costel – un mic producător din comuna Itești, recunoscut pentru calitatea roșiilor pe care le cultivă și pentru murăturile după rețetă tradițională pe care le pregătește pentru a le comercializa, mai apoi, la Piața Centrală. M-a impresionat povestea acestui agricultor, care trăiește exclusiv din muncitul pământului și vânzarea roadelor la piață: cu mic cu mare, toată familia sa e implicată în această activitate, fiecare știindu-și foarte bine locul și menirea”, a relatat Valentin Ivancea în mediul online.

    Costel, fermierul lăudat de consilierul județean, ar fi avut de înfruntat obstacole puse de conducerea Pieței Centrale, dar și de Direcția Agricolă care i-a aplicat o amendă ridicolă, anul trecut, pentru 20 de legături de ridichi.

    „Ca mulți alți mici producători și agricultori din comunele învecinate, care vin în Bacău să vândă roadele muncii lor și să câștige un ban cinstit, Costel a avut de înfruntat atât practicile scandaloase ale celor care conduc Piața Centrală, cât – mai ales – reaua-credință a doi funcționari de la Direcția Agricolă care i-au aplicat, în 2022, o amendă record, de 7.500 de lei, pentru că avea pe tarabă 20 legături de ridichi. Ați citit bine, nu este o glumă: 7.500 lei pentru 20 de legături de ridichi”, a scris pe Facebook băcăuanul.

    mai multe persoane la o taraba din piata
    Președintele Consiliului Județean din Bacău critică conducerea Pieței Centrale (foto: facebook.com)

    Funcționarii, criticați pentru că l-au amendat cu 7.500 de lei pe fermier

    În opinia președintelui Consiliului Județean din Bacău, funcționarii cu pricina ar fi rupți de realitate în legătură cu ceea ce înseamnă munca grea prin care fermierii își câștigă existența la piață.

    „Astfel de funcționari sunt o adevărată cangrenă nu doar pentru sistemul bugetar, ci chiar în viața comunității, funcționari anonimi care se ascund după un proces-verbal de contravenție și trăiesc – bine mersi – într-o lume a lor, nu în realitatea celor care chiar muncesc pe brânci pentru a-și câștiga existența, care își plătesc dările la stat până la ultimul leu, iar de pe urma lor trăiesc mulți alți lucrători-zilieri cu precădere în perioada muncilor agricole. Este dezgustător modul în care tocmai cei care ar trebui să fie un sprijin pentru micii producători agricoli sunt, de fapt, cei care îi îngroapă și-i falimentează cu nonșalanța proprie bugetarului care nu răspunde niciodată pentru acțiunile sale incorecte, dincolo de litera și spiritul legii”, a declarat Valentin Ivancea în legătură cu situația.

    Din fericire, instanța de judecată i-a dat câștig de cauză fermierului și a desființat amenda ridicolă care i-a fost aplicată. Cu toate că se bucură de finalul fericit al lui Costel, șeful Consiliului Județean a afirmat că există un grup care controlează Piața Centrală din Bacău și „hărțuiește” fermierii cinstiți.

    „Practicile despre care am auzit vorbindu-se la Piața Centrală îmi confirmă că acest loc, care ar trebui să fie un spațiu comercial în care să se regăsească producătorii agricoli din jurul Bacăului, e confiscat de un veritabil clan care tratează piața ca pe propria afacere, nu ca pe un obiectiv public al municipiului Bacău, care ar trebui să producă venituri considerabile la bugetul local. Totul, sub privirile îngăduitoare ale conducerii Primăriei Bacău, în subordinea căreia se află administrația piețelor”, a mai scris Valentin Ivancea.


    Te-ar mai putea interesa

    Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte