• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daymsa lucrează cu universitățile din România pentru cercetări privind biostimulatorii

    Adrian Radu -

    Natur Grup, distribuitorul biostimulatorilor Daymsa în România colaborează cu universitățile din țară, pentru a accentua cercetarea și dezvoltarea agricolă. Pe lângă informațiile oferite în cadrul workshop-urilor și practica în cadrul Natur Grup, masteranzii au și posibilitatea să primească produse Daymsa, pe care le pot testa, pentru întocmirea tezelor pe care le au de realizat.

    ”Acum 2 ani de zile, am semnat un protocol, un contract cu Universitatea din București, în care masteranzi de horticultură ecologică pot să facă practica la noi, primesc produse pentru le a testa în tezele lor, în lucrările lor. De anul trecut avem un contract cu Iașiul, cu profesorul Stoleru, in care câțiva doctoranzi folosesc tehnologia noastră în tezele lor de doctorat. Semnăm acum, suntem în proces de semnare și cu Universitatea de la Timișoara cu un asemenea proiect, în care unul dintre masteranzii de la Timișoara deja este un angajat de-ai noștri”, a declarat Joaquin Gonzalez, reprezentant Daymsa, în cadrul unei prezentări susținute la Universitatea din Iași.

    Ana-Maria Ciubotărița este unul dintre masteranzii a căror teză de doctorat este concentrată pe subiectul biostimulatorilor. Practica cu produsele Daymsa i-au confirmat studentei importanța aminoacizilor în dezvoltarea plantelor.

    ”În momentul când aplic la grâu o cantitate foarte mare de azot, o sa am o carența de cupru. Azotul este în antagonism cu potasiul și atunci nu fac decât să îmi blochez nutrienții în sol. În momentul în care aplic calciu pe un sol cu un pH mare, n-o sa mă ajute, o sa-mi blochez bor, zinc, fier, în momentul în care o sa fac o fertilizare cu sulfat, o sa-mi blochez zincul, cu azotat de potasiu o sa am o carența de magneziu și în momentul în care aplic azot o sa am o carența de cupru. Nutrienții-cheie în principalele culturi sunt 12. De exemplu, la cereale, la grâu, pe lângă azot, fosfor și potasiu, mă ajuta foarte mult cuprul, manganul, molibdenul. În cazul rapiței, pe lângă azot, fosfor și potasiu, un rol foarte important îl are zincul. La porumb, la fel, un rol foarte important îl are zincul, care mă ajuta la creștere și la producție”, a explicat studenta.

    Biostimulatorii Daymsa conțin toate acele elemente care aduc un aport de energie pentru cultură, pentru obținerea randamentului dorit. Substanțele din aceste produse îmbunătățesc proprietățile solului, stimulează rezistența și ajută la recuperare după anumite probleme, precum seceta, grindina sau fitotoxicitatea.

    Efectele aplicării produselor Daymsa

    Naturamin WSP este unul dintre produsele Daymsa care a salvat multe culturi afectate de fitotoxicitate. În cazul unui fermier care aplicat în exces substanța Buctril la porumb, biostimulatorul Dayma a făcut minuni. După aplicarea a 350 grame / ha, cultura și-a revenit după șase zile, a povestit Joaquin Gonzalez în cadrul seminatului susținut la Iași.

    Un alt produs pe care reprezentantul Daymsa l-a prezentat studenților ieșeni este Naturcomplet G, un produs pe bază de leonardită. Prin aplicarea de leonardită în sol, afânăm terenurile argiloase, legăm terenurile nisipoase și mobilizăm prin schimbul de cationi nutrienții care sunt blocați in sol. Astfel, plantele beneficiază de tot azotul, fosforul si potasiul de care au nevoie, fără să mai fie necesară aplicarea fertilizanților.

    Studenții de la Univeristatea din Iași au aflat și despre Pleniflor, un produs pe bază de bor cu molibden îmbogățit cu alge marine. Pleniflor îmbunătățește procesele de înflorire și legare de fructe, indicat în special pentru culturi precum pepene galben, pepene verde, dovlecei, roșii, castraveți, vinete.

    Cytoplant este un alt produs pe care studenții l-au putut testa. Acest produs este recomandat pentru a stimula diviziunea celulară în organele plantei în curs de dezvoltare, crescând numărul și mărimea fructelor. Schema completă de tratamente Daymsa conține și Naturamin, un produs cu 80% aminoacizi liberi. Este indicat mai ales pentru evitarea și depășirea proceselor de stres de orice natură: fizică (frig, îngheț, ploi, căldură etc.), chimică (carențe, fito-toxicitate etc.), fiziologică (stres hidric) sau biologică (mane), precum și pentru creșterea producției.

    ”Biostimulatorii au rolul de a ajuta planta să sintetizeze și îngrașămintele și să potențeze efectul pesticidelor. În cultura bio, jumatate sau mai mult de jumătate din produsele noastre sunt certificate pentru agricultura biologică. 5% dintre clientii noștri practică agricultura ecologică, restul de 95% sunt din conventional, dar produsele pentru agricultura ecologică aplicate la cultura convențională ne permit să diminuăm tratamentele fitosanitare și să optimizăm cantitatea de îngrășăminte pe care o aplicăm”, a explicat Joaquin Gonzalez.

    Toate produsele Daymsa, dar și detaliile complete despre acestea pot fi găsite pe site-ul www.naturgrup.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd