• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Când se achită în conturi subvenția APIA pentru stocurile de grâu

    Roxana Dobre -

    Când se achită în conturi subvenția pentru stocurile de grâu. Subvenția pe tona de grâu stocată de fermieri va ajunge la aceștia în 29 de zile de la aprobarea proiectului de act normativ în ședință de Guvern. Vestea bună a fost dată producătorilor agricoli de ministrul Agriculturii, Petre Daea.

    Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat vineri, 7 aprilie, că subvenția pentru grâul stocat de fermieri va ajunge în conturile acestora în 29 de zile de la aprobarea proiectului de hotărâre în ședință de Guvern. Documentul a fost publicat miercuri, 5 aprilie, în dezbatere publică, pe site-ul MADR.

    ”Banii la fermieri vor ajunge în 29 de zile, am făcut foarte clar traseul banilor, din momentul în care se aprobă hotărârea de Guvern. Proiectul este acum plecat la avizare pentru ministerele de linie și după trecerea acestei perioade de consultare publică de 10 zile, va fi și aprobată Hotărârea de Guvern. Și exact cum am spus, în 29 de zile, după graficul pe care noi l-am stabilit, pentru că aici presupune și o perioadă de depunere a cererilor, verificare a documentației necesare și transferul banilor”, a anunțat Petre Daea într-o declarație făcută la MADR.

    Citiți și: Subvenție APIA pe tona de grâu: condiții, termene, plăți

    Subvenție pentru grâul rămas nevândut în depozitele fermierilor

    Petre Daea: Traderii, excluși de la subvenția pe tona de grâu

    Ministrul Agriculturii a subliniat fermă că subvențiile se vor da numai pentru fermierii care aveau cereale pe stoc la data de 1 februarie, comercianții de cereale (traderii) fiind excluși.

    ”Nu se dă niciun cent pentru comercianţii de cereale. Ei şi-au asumat acest risc, legat de activitatea de comerţ şi de aceea tot sprijinul se duce spre fermieri. Iată că este o măsură concretă, e adevărat, cu sume mici. Aşteptăm suma suplimentară, ştiindu-se că au fost intervenţii la nivelul Consiliului European, intervenţie făcută de domnul preşedinte Iohannis. Ştiţi foarte bine că în comunicarea publică domnia sa a făcut afirmaţia cum că este o sumă mult prea mică faţă de nevoile fermierilor români, cunoscându-se ce eforturi a făcut ţara în direcţia aceasta de a crea culoar pentru cerealele care vin din Ucraina”, a spus Petre Daea.

    Citiți și: Premierul Nicolae Ciucă cere reintroducerea taxelor vamale pentru cerealele din Ucraina

    Măsuri ferme pentru monitorizarea importurilor de cereale

    Ministrul a vorbit şi despre scrisoarea transmisă la Comisia Europeană, semnată de premierii din România, Ungaria, Slovacia şi Polonia şi de preşedintele Bulgariei, prin care se transmitea că sumele existente în Politica Agricolă Comună nu sunt suficiente şi nu au această destinaţie de intervenţie ca urmare a conflictului din Ucraina, motiv pentru care Comisia era ”rugată” să găsească sume suplimentare care să fie destinate sprijinului respectiv.

    De asemenea, se cerea să se realizeze culoarul de transport al cerealelor spre destinaţia cunoscută prin Programul Alimentar Mondial (PAM), în aşa fel încât acestea să nu rămână în ţările învecinate, ci să se ducă acolo unde este nevoie.

    ”În al doilea rând, să se introducă măsuri care înseamnă restricţii la vamă prin taxe vamale şi Comisia trebuie să analizeze această situaţie şi este de luat în seamă. În al treilea rând, să se creeze un mecanism de monitorizare foarte clar prin care să se ştie în fiecare moment ce cantitate de cereale există în drum spre ţările care sunt în vecinătatea conflictului armat şi, evident, să se intervină cu mecanisme automate de sprijin, în condiţiile în care se ştie că există un efect negativ asupra pieţei din România. Dacă ştim că avem un efect negativ, şi ştim, atunci să vină automat sume de sprijin pentru ţările care sunt afectate. Eu, ministrul Agriculturii, susţin că aceste cereale trebuie să se ducă pe culoarul acesta de transport şi să nu rămână în ţările limitrofe conflictului, întrucât iată unde ne-a adus şi acum noi învârtim situaţia aceasta extrem de grea în jurul unei decizii pe care a luat-o Comisia, în sensul că, eliberând graniţa şi ridicându-se taxele vamale, practic Ucraina a intrat pe piaţa unică a Uniunii Europene”, a mai spus Petre Daea.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA