• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Semănătoarea care își recuperează investiția la fiecare hectar semănat

    Adrian Radu -

    Reducerea costurilor este unul din obiectivele oricărui fermier, având în vedere condițiile dificile ale ultimilor ani. O metodă prin care agricultorii pot face acest lucru este aplicarea tehnologiei în benzi (strip-till). Avantajele acestei tehnologii prin folosirea semănătorii Czajkowski au fost prezentate de specialiștii de la A050 Premium Service Utilaje.

    Tehnologia strip-till, care implică o prelucrare minimă a solului, le oferă fermierilor avantajul de a reduce cheltuielile cu îngrășămintele, cu combustibilul, dar și cu forța de muncă. Doar pe benzile pe care se va face însămânțarea se va lucra terenul, astfel că restul suprafeței va beneficia de conservarea structurii solului.

    Compania A050 Premium Service Utilaje are utilajul ideal pentru această tehnologie. Este vorba de semănătoarea Czajkowski, prezentată în cadrul unui eveniment la care au participat zeci de fermieri.

    “Între cele 4 tehnologii existente în lume la ora actuală, clasică, minimă, strip-till și no-till, cea strip-till este care reușește să ne bucure cu aceleași rezultate cu care suntem obișnuiți în anii buni, dar fără a ne expune la un risc atât de mare. Avem posibilitatea de a avea o cultură bună cu niște investiții minime. Acest lucru ne dă stabilitate, ne dă relaxare, până la urmă, e important să avem profit ca să ne continuăm activitatea”, a declarat Cristi Costache, Director de vânzări la A050.

    Semănătoare strip-till

    Semănătoarea Czajkowski are câteva caracteristici importante. Dispunerea secțiunii și a tăvălugului de roți în sistemul decalaj minimizează efectul de compresie orizontală a solului și elimină efectul de înfundare. În plus, forma verticală a elementelor de lucru îndepărtează efectul de amestecarea. Adâncimea de lucru este ușor de realizat de fermieri.

    Și reglarea lățimea benzii de lucru este facilă. “Czajkowski este singura mașină de pe piață în care putem modifica lățimea benzii de lucru, este singura mașină de pe piață care reușește să ajungă organul de lucru vertical până la 35 cm concomitent cu administrarea de îngrășăminte”, a completat Cristi Costache. Prețul semănătorii nu este mic, însă se amortizează în timp.

    Fermierii prezenți la evenimentul organizat de A050 Premium Service Utilaje au putut vedea toate elementele semănătorii, pornind de la discurile de împrăștiere, trecând prin dispozitivele de treierat, organul de lucru vertical, duzele de aplicare a îngrășămintelor, discurile de prindere și blocare și ajungând la off-set roller.

    Una din curiozitățile fermierilor a fost legată de viteza maximă și de puterea minimă necesară pentru ca semănătoarea să-și facă treaba. “Fiecare secție de lucru are nevoie de 30 CP. Mașina mică pleacă de la 8 organe de lucru, pentru partea de prășitoare pe mașina STK plus modificare de cadru, ajunge să aibă 6 organe de lucru. Mașina mică are nevoie de, să zicem, 240 CP. Minimum 240 CP. Viteza maximă recomandată este de 10 km/h”, a răspuns Cristi Costache.

    Demonstrația celor de la A050 Premium Service Utilaje a continuat cu semănatul unui hibrid de porumb, pentru ca fermierii să vadă pe viu avantajele folosirii semănătorii Czajkowski și ale tehnologiei strip-till. “Dacă vom avea o presiune de boli și de dăunători, nu este mare, sunt soluții care țin aceste lucruri sub control foarte bine. Pe partea de erbicidare este un avantaj să folosește strip-till, pentru că nelucrând și nemobilizând solul decât în bandă, nu vom permite altor semințe să germineze. Semințele care vor fi între benzi nu le vom muta poziția și ele foarte puține vor germina. Nu vom avea presiune de buruieni”, a concluzionat Cristi Costache.

    Detalii despre tehnologia strip-till și caracteristici tehnice despre semănătorile Czajkowski se găsesc la numărul de telefon 0721.177.515 sau pe site-ul www.a050.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care au pierdut prima pe cap de vacă. Calcul ANT bovine după data de referință Viermele prunelor: caracteristici, semne, combatere Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Florin Dragomir, producător: Pentru un kilogram de telemea de Sibiu folosim 5 litri de lapte de oaie Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Fermierii spun că războiul din Ucraina scumpește usturoiul românesc