• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Trei produse bio de la Chemark Rom au salvat legumele dintr-o fermă din Recea

    Adrian Radu -

    Provocările din culturile ecologice sunt mai mari decât în convențional, astfel că fermierii care au ales acest drum trebuie să fie atenți la substanțele pe care le folosesc. Andreea Mic s-a axat pe tomate și a avut norocul să descopere 3 produse biologice de la Chemark Rom, care au ajutat-o să ducă această cultură la bun sfârșit.

    Andreea Mic lucrează într-o fermă de familie înființată în Lăpușel, comuna Recea, județul Maramureș, în anul 2000. Pe atunci, se cultivau legume în sistem convențional. Din 2015 a început reconversia, pentru a aduce pe piață legume bio.

    Tomatele sunt preferatele Andreei Mic, însă pe lângă acestea are și 2.000 de fire de vinete și tot atâtea de ardei. Problemele nu au întârziat să apară. “Problema majoră în culturile noastre a fost uscarea vasculară, pe care fiind în sistem ecologic, nu am putut-o trata. S-a aplicat un tratament pe bază de cupru, înainte de înflorire. După aceea, am văzut că întâmpinăm anumite probleme, am avut acarieni”, a dezvăluit Andreea Mic.

    Soluția a venit de la Chemark Rom și a constat într-un tratament cu 3 produse biologice. Primele două, aplicate la vinete, au fost Equiset și Valesco.

    Equiset este un fungicid biologic pentru controlul manei pe bază de extract de coada-calului. Stimulează acțiunea mecanismelor naturale de apărare ale plantelor prin creșterea producției de acid silicic. Fermierii trebuie să știe că Equiset este sigur pentru utilizatori și mediu, ideal pentru managementul prevenirii apariției formelor rezistente și nu prezintă restricții. Este recomandat a se utiliza în alternanță cu alte produse, pentru a minimiza numărul de tratamente cu cupru.

    Valesco este un insecto-acaricid din portofoliul Chemark Rom, obținut din extract de urzică. Produsul este bogat în clorofilă, flavonoide, taninuri, săruri minerale și caroteni cu activitate insecticidă și are un efect de șoc puternic și rezultate vizibile la scurt timp după aplicare. Prezintă și o acțiune repelentă împotriva dăunătorilor și acarienilor. În plus, Valesco permite managementul rezistenței și are o flexibilitate mare în programele de cultură.

    “Acestea două aplicate împreună au dat roade și atacul goangelor de Colorado a dispărut. La cultura de tomate am avut și un mic atac de putregai. Cu produsele Prevatect și Equiset am reușit să stopăm atacul de putregai cenușiu din cultură, la un interval de 5-7 zile. După două tratamente efectuate, am văzut că nu mai avem putregai cenușiu în culturile de tomate”, a spus Andreea Mic.

    Prevatect este un fungicid biologic pe bază de chitosan, o substanță naturală, biodegradabilă, care induce mecanisme naturale de apărare a plantelor împotriva atacurilor de fungi și bacterii. După aplicare, se observă o absorbție crescută a mineralelor esențiale care sporesc valoarea nutritivă a plantei, iar rezistența culturilor împotriva microorganismelor dăunătoare crește. În plus, sporește toleranța plantelor în condiții de stres abiotic.

    Andreea Mic a văzut repede rezultatele aplicării celor 3 produse. “Recomand și altor fermieri să folosească produsele de la Chemark, gama Blexia. Este foarte important să ne hrănim sănătos. Eu am 2 copii și de asta am pornit agricultura ecologică, dacă ei, copiii mei și familia mea, ne putem hrăni cu aceste produse, atunci putem să le punem și la vânzare pe piață”, a concluzionat legumicultoarea din județul Maramureș.

    Toate detaliile despre portofoliul Chemark Rom pot fi găsite pe site-ul www.chemarkrom.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată