• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Putregaiul alb la rapiță. Sclerotinia sclerotiorum – combatere

    Violina Gorcinschi -

    Putregaiul alb, o boală cauzată de ciuperca Sclerotinia sclerotiorum, este printre cele mai periculoase pentru cultura de rapiță. Care sunt cauzele apariției putregaiului alb la rapiță, dar și ce tratamente se pot aplica pentru combaterea Sclerotinia sclerotiorum – în acest articol.

    Putregai alb la rapiță – ce este

    Putregaiul alb este o boală cauzată de ciuperca Sclerotinia sclerotiorum. Aceasta afectează și alte culturi agricole, inclusiv floarea-soarelui, soia și rădăcinoase precum morcovul, țelina, păstârnacul sau sfecla. Boala se răspândește foarte repede și afectează rapid cultura. Cea mai afectată rapiță este plasată lângă alte culturi sensibile la acest patogen, iar primăverile cu umiditate și temperaturi ridicate favorizează răspândirea fungilor. Fermierii care cultivă rapiță înregistrează pierderi semnificative din cauza putregaiului alb.

    Putregaiul alb la rapiță – factori favorizanți

    Factorii care favorizează apariția putregaiului alb la rapiță sunt sunt umiditatea ridicată și temperaturile.

    Cele mai mari pierderi de producție din cauza Sclerotinia sclerotiorum s-au înregistrat în anii în care lunile aprilie și mai au fost răcoroase, cu temperaturi medii sub 25°C, și umiditate ridicată.

    Umiditatea crescută, de peste 85%, care se menține mai multe zile și temperatura sub 20-25°C sunt factori care favorizează germinarea scleroţilor, apariţia ascosporilor și producerea de infecţii cu Sclerotinia sclerotiorum.

    Ce părți ale plantei sunt atacate de Sclerotinia sclerotiorum

    Patogenul Sclerotinia sclerotiorum afectează țesuturile de susținere și aprovizionare cu apă și nutrienţi. Putregaiul alb atacă tulpina sau doar anumite ramificații ale rapiței. În locurile unde este afectată tulpina, în caz de vânt puternic, plantele se pot frânge.

    Prin intermediul scleroților de rezistență, Sclerotinia sclerotiorum poate rămâne în sol pentru mai mulți ani.

    Putregaiul alb, la începutul infecţiei, acţionează ca o ciupercă saprofită, hrănindu-se cu ţesut mort. Petalele căzute și lipite pe tulpină și ramificaţii constituie acel ţesut mort de care are nevoie boala. Astfel, perioada de înflorit a rapiţei este destul de lungă și poate depăși 14 zile. În acest interval, inflorescențele își scutură petalele, care rămân lipite de tulpină și ramificații din cauza apei, creându-se, astfel, mediul nutritiv de care ascosporii au nevoie pentru a germina. Multe petale vor rămâne captive în zona în care apar ramificaţiile, din acest motiv există foarte multe infecţii la baza ramificaţiilor.

    Simptomele infectării cu putregaiul alb (foto: seminolecropnews.wordpress.com)

    Sclerotinia sclerotiorum – semnele bolii

    Plantele de rapiță afectate de Sclerotinia sclerotiorum sunt destul de ușor de recunoscut în câmp. În interiorul culturilor, se pot observa plante care își modifică culoarea, arătând de parcă ar fi depășit etapa de maturitate fiziologică. Plantele, ramificaţiile și chiar silicvele afectate încep să se îngălbenească.

    Rapița îngălbenită prematur are zone decolorate acolo unde a avut loc infecția cu putregai alb. Întreaga porțiune afectată direct de Sclerotinia are o culoare de la alb murdar spre cenușiu. Odată cu evoluția bolii, întreg țesutul afectat, inclusiv cel mecanic de susținere, este distrus și încep să își facă apariția sclerotii.

    Sclerotinia sclerotiorum – măsuri de prevenire

    Sclerotinia sclerotiorum – măsuri de prevenire

    Pentru a preveni răspândirea putregaiului alb la rapiță, este important să fie luate o serie de măsuri preventive. Acestea au rolul de a distruge ”încărcătura” de Sclerotinia sclerotiorum din sol.

    Iată de măsuri și reguli tehnologice protejează rapița de putregaiul alb:
    • Respectarea rotației culturii. Din rotație se plantele susceptibile de infectare cu putregai alb, cum ar fi floarea-soarelui sau soia.
    • Se seamănă cultura de rapiță la densități optime, recomandate de producătorul semințelor.
    • Înființarea culturii se rapiță se recomandă să fie făcută după culturi de cereale păioase precum grâu, orz etc.
    • Este nevoie de încorporarea în sol a resturilor vegetale imediat după recoltare;
    • Combaterea Sclerotinia sclerotiorum este ajutată de fertilizarea fazială cu îngrășăminte cu azot. Acest tip de fertilizare reduce procentul de germinare a scleroților.
    • Combaterea buruienilor are un rol esențial în combaterea putregaiului alb la rapiță.
    • Se recomandă aplicarea unor tratamente preventive în cultura de rapiță.
    • Este nevoie de curățarea și dezinfectarea utilajelor de recoltat și cele de realizare a tratamentelor, care sunt o sursă de răspândire a infecției.

    Tratamente contra putregaiului alb la rapiță, Sclerotinia sclerotiorum

    Tratamente contra putregaiului alb la rapiță, Sclerotinia sclerotiorum

    O serie de tratamente se pot aplicat pentru a proteja rapița de putregaiul alb sau Sclerotinia sclerotiorum.

    Iată de produse oferite de partenerii noștri puteți aplica preventiv sau curativ la rapiță pentru a o proteja de putregaiul alb.

    Ampera, Azaka și Riza sunt trei fungicide din portofoliul FMC Agro care combat și putregaiul alb la rapiță. Astfel, Ampera este un fungicid sistemic cu spectru larg de acțiune preventivă, curativă și eradicantă. Conține două substanțe active 133 g/l tebuconazol + 267 g/l procloraz și se aplică în doză de 0.75 litri la hectar, având acțiune de lungă durată – până la 3-4 săptămâni. Fungicidul Azaka acționeză cu azoxistrobin 250 g/l și se aplică în doză de 1 litru la hectar. Riza 250 EW, pe bază de tebuconazol, este un fungicid sistemic cu spectru larg și acţiune protectivă, curativă şi eradicativă. Folosit toamna la cultura de rapiță, are efect secundar de regulator de creștere. La rapiță, Riza 250 EW se aplică contra putregaiului alb primăvara-vara, în doză de 1 litru la hectar.

    Capartis de la Corteva Agriscience este un fungicid de ultimă generație cu activitate complexă și efect de lungă durată. Controlează un spectru larg de boli care afectează culturile de rapiță, floarea sarelui, soia cum ar fi Sclerotinia sclerotiorum, Alternaria spp., Plenodomus lingam, Hyaloperonospora parasitica, Botryotina fuckeliana. La rapiță, doza recomandată de Capartis este de 0.6-1 l/ha și se aplică la avertizare maxim 1 tratament pe perioada de vegetație BBCH 51–75, respectiv de la faza de buton verde până când 50% din silicve au ajuns la mărimea normală.

    Custodia 320 SC de la Adama este un fungicid ready-mix cu două substanțe active din clase chimice diferite. Tebuconazol, substanță din clasa chimică a triazolilor, este absorbit de părțile aeriene ale plantei și migrează în interiorul țesuturilor, unde blochează activitatea ciupercilor prin întreruperea sintezei ergosterolilor. Azoxistrobin oferă protecție translaminară și acționează asupra agenților patogeni prin blocarea transportului electronilor în mitocondrie. Strobilurina din compoziția Custodia 320 SC potențează efectul stay-green vizibil printr-o perioadă mai lungă în care foliajul este verde și printr-o rezistență mai bună la factorii de stres. La rapiță se aplică un singur tratament cu Custodia 320 SC pe aceeași suprafață, într-un sezon. Se recomandă ca tratamentul să se aplice preventiv, înainte de apariția primelor simptome de boală. Momentul optim de aplicare este în fenofaza BBCH 61 – 65 a culturii de rapiță (de la cca. 10% până la 50% din florile de pe racemul principal deschise).

    Pictor de la BASF este printre cele mai cunoscute fungicide pentru protecția culturilor de rapiţă şi floarea-soarelui. Excelenta eficacitate preventivă şi curativă este determinată de un bun echilibru între cele două substanţe active – boscalid şi dimoxistrobin. Pictor® se aplică într-un program preventiv. În funcţie de boala ţintă, tratamentele se aplică începând cu faza de 6-8 frunze şi până la înfloritul deplin (BBCH 16-65), iar la rapiţă de la faza de buton galben până la sfârşitul înfloritului (BBCH 59-71).

    Protikon 250 EC de la Innvigo Agro este un fungicid sistemic cu acţiune preventivă şi curativă. Substanța sa activă este protioconazol, iar pentru combaterea putregaiului alb la rapiță se recomandă o aplicare a tratamentului prin pulverizare cu un dozaj de 0,8 litri la hectar, în faza BBCH 61-65 (de la cca. 10% până la 50% din florile de pe racemul principal sunt deschise).

    Salvator 25 EW produs de Nufarm și aflat în portofoliul Alcedo este un fungicid sistemic pe baza de tebuconazol. Odată absorbit în țesuturi (în maxim 2 ore de la aplicare), produsul se translocă acropetal și are o remanență de circa 3 – 4 săptămâni. Pentru cultura de rapiță de toamnă se fac tratamente preventive în primăvară (mai ales în culturile dese, bine ieșite din iarnă) sau curative la apariția primelor simptome de boală. Se mai recomandă aplicarea unui tratament în toamna în faza de rozetă a rapiței, în acest caz produsul acționând că un regulator de creștere (provoacă scurtarea tijei și concentrarea sucului celular, pregătind mai bine plantele pentru iernare), doza fiind în acest caz de 0,5 – 0,8 l/ha.

    PT303, hibridul de rapiță cu grad ridicat de toleranță la Sclerotinia

    Singurul hibrid de rapiță cu rezistență la Sclerotinia sclerotiorum

    În 2021, compania Corteva Agriscience a lansat în România Sclerotinia Protector,o tehnologie inovatoare aplicată culturii de rapiță. În cadrul acestei tehnologii, PT303 este un hibrid unic pe piața din Europa – combină un grad ridicat de toleranță la Sclerotinia cu productivitatea excelentă și caractere agronomice superioare, iar rezultatul este un produs ce nu poate lipsi din nicio fermă ce dorește performanță la cultura de rapiță. Un aspect foarte important de menționat este și pretabilitatea hibridului PT303 pentru agricultura organică/ecologică, fiind singura soluție de a reduce infestarea plantelor cu Sclerotinia și multiplicarea scleroților în viitor.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale