• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Kiwi românesc, banana nordului și curmalul chinezesc, cele trei culturi exotice cu care se poate obține profit pe suprafețe mici

    agrointeligenta.ro -

    Două soiuri de kiwi, curmalul chinezesc și banana nordului sunt soluțiile oferite de cercetătorii români pentru fermierii care sunt dispuși să înființeze și alte culturi decât cele obișnuite pentru țara noastră.

    Cercetătorii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, în frunte cu prorectorul Florin Stănică au adus în țară o serie de plante exotice, care s-au adaptat foarte bine la condițiile climaterice de aici și, potrivit specialiștilor, speciile pot fi cultivate în livezile din întreaga țară. În prezent, materialul săditor este disponibil prin centrele universitare, însă este doar o chestiune de timp până când comercializarea se va extinde.

    Profesorul Florin Stănică, prorector al USAMV povestește că aventura cultivării unor plante exotice în România într-un mediu organizat a început în 1993 atunci când, în colaborare cu parteneri din Italia, au adus în țara noastră mai multe plante de kiwi pe care le-au plantat la Ostrov. Trei ani mai târziu au fost aduse și primele curmale, iar mai apoi, din Statele Unite ale Americii și banana nordului. Din anii 2000 au început să facă experimente și cu goji.

    ”Bombe” de vitamine

    Ceea ce este foarte interesant la aceste fructe, pe lângă faptul că s-au aclimatizat foarte bine și ar putea fi cultivate de oricine cine își permite să le amenajeze un mediu adecvat, ele sunt extrem de benefice sănătății și conțin cantități importante de vitamine și aminoacizi de care organismul nostru are mare nevoie pentru a funcționa bine.

    banana nordului banana nordului 2 banana nordului 3Banana nordului (Asimina triloba) se evidențiază ca un fruct aparte, cu un gust foarte plăcut – o combinație aromată de ciocolată și vanilie, având și un conținut foarte bogat în potasiu, dar și vitaminele A și C, precum și aminoacizi dintre care doi esențiali.

    La USAMV se cultivă și patru soiuri dintre cele câteva sute de soiuri de curmal din China. Această plantă are un conținut foarte mare de vitamina C, de câteva ori mai mare decât lămâia, iar consumul unui pumn de curmale în stare proaspătă este similar înghiţirii a unor pastile de vitamina C. În mod similar, soiurile aclimatizate de kiwi sunt adevărate ”bombe” de vitamina C.

    Deși piața din România încă nu are deschidere spre aceste fructe, specialiștii cred că odată ce s-ar începe cultivarea lor pe scară largă, acestea ar putea deveni o afacere profitabilă chiar și pe suprafeță mică, mai ales că la toate fructele exotice, costurile de întreținere sunt minime deoarece nu este nevoie de tratamente fito-sanitare. ”Dacă de exemplu, mărul ionatan, care este extrem de sensibil la boi, este nevoie, în medie de 15 stropiri pe an, în anii ploioșii cum a fost 2014 fiind necesare chiar 20 de stropiri, la aceste plante nu este nevoie de așa ceva deoarece pentru ele nu există dăunători naturali în țara noastră”, explică profesorul universitar.

    Transplatarea corectă

    Joi dimineața, în cadrul evenimentului organizat la USAMV cu ocazia Zilei Internaționale a Alimentației, profesorul Stănică, împreună cu secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu, au transplantat din ghivece mai mici în ghivece mai mari aceste plante. Transplantarea corectă se face prin păstrarea balotului de pământ din jurul rădăcinii, acesta se pune într-un ghiveci mai mare și se completează cu pământ nou, după care se tasează foarte bine. La final se adaugă puțină apă pentru a se prinde.


    Citiți mâine – vineri, 17 octombrie, informații utile despre cele mai exotice culturi care pot fi cultivate cu succes și în România



    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA