• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Daniel Radu: Porumbeii mi-au distrus 52 de hectare de floarea-soarelui abia răsărită!

    Angelica Lefter -

    Hectare întregi de floarea-soarelui abia răsărită au fost distruse de porumbeii sălbatici (Columba Palumbus). Păsările sunt atrase în special de semințele de floarea-soarelui, dar și de plantele aflate la răsărire. Ocrotite de lege, aceste păsări s-au înmulțit necontrolat, iar singura lor sursă de hrană sunt câmpurile cultivate cu cereale, mai ales cu floarea-soarelui.

    Fermierul ilfovean Daniel Radu, Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, a atras atenția că aceste păsări produc pagube imense, după ce i-au distrus 52 de hectare de floarea-soarelui, de pe raza localităților ilfovene Gruiu și Ciolpani.

    Fermierul Daniel Radu, Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor

    Porumbeii sălbatici au făcut pagube de 25.000 de lei, pe 52 de hectare

    Daniel Radu a menționat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că, deși are probleme cu porumbeii sălbatici de trei ani, este primul an în care a făcut demersurile pentru obținerea de despăgubiri.

    Fermierul spune că paguba făcută de porumbeii sălbatici se ridică la aproximativ 25.000 de lei.

    ”Suprafețele pe care le lucrăm sunt pe trei localități, Gruiu, Snagov și Ciolpani, din județul Ilfov, iar porumbeii mi-au distrus 52 de hectare de floarea-soarelui în Gruiu și Ciolpani. Porumbeii practic au mâncat floarea-soarelui după ce a răsărit. Pagubele se ridică la o primă estimare, la 25.000 de lei. Acestea includ lucrările și toate inputurile consumate, dar vom face o estimare mai exactă zilele următoare”, ne-a spus fermierul Daniel Radu.

    Fermierul ilfovean a făcut demersurile pentru a fi despăgubit, în urma distrugerilor provocate de porumbeii sălbatici

    Daniel Radu a menționat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că, deși are probleme cu porumbeii sălbatici de trei ani, este primul an în care a făcut demersurile pentru obținerea de despăgubiri.

    ”Conform HG 1679/2008, am făcut o cerere către Primăria comunei Gruiu și către Primăria comunei Ciolpani, prin care am solicitat formarea unei comisii special constituite cu scopul de a constata pagubele și de a le evalua, la cultura de floarea-soarelui de pe raza celor două comune. Acum aștept ca autoritățile locale să dea curs cererii mele. De la Primăria Ciolpani am primit deja un telefon ca să mai ofer documente suplimentare, adică cererea APIA, cu parcele, bloc fizic, ca să poată să facă sesizarea mai departe la Direcția Agricolă, la Prefectură, la ISU și aștept și din partea Primăriei Gruiu aceeași receptivitate pentru că pagubele sunt însemnate. Mai vreau să precizez că este al treilea an când ne confruntăm cu o asemenea situație, dar este prima dată când vreau să fac aceste demersuri pentru ca și ceilalți fermieri care se confruntă cu acest fenomen, porumbeii sălbatici care s-au înmulțit într-un mod necontrolat și distrug culturile de floarea-soarelui, toți fermierii să vadă și să știe că există o hotărâre de guvern 1679/2008 pe care o pot folosi să primească despăgubiri de la Ministerul Mediului, iar cu această ocazie vreau să văd și receptivitatea autorităților de la cele locale până la cele centrale”, a mai adăugat Daniel Radu.

    Fermierul Daniel Radu a făcut cerere către Primăria Ciolpani, de evaluare a pagubelor produse de porumbeii sălbatici

    Porumbeii sălbatici sunt păsări protejate, dar care se hrănesc din culturile fermierilor

    Agricultorul spune că a încercat toate metodele de alungare a păsărilor, însă fără succes. Acestea par că s-au adaptat la noile condiții de zgomot intens și își continuă activitatea nestingherite pe terenurile cultivate cu floarea-soarelui.

    ”Este o situație destul de complicată, acum trebuie să cumpărăm altă sămânță, să reînsămânțăm, să erbicidăm și practi9c să reluăm tot procesul, să întoarcem cultura. Nimeni nu ne garantează că noua cultură nu va suferi aceleași pagube. Am încercat să scăpăm de păsări, am dat ture cu mașina să facem zgomot, am dat cu petarde, am pus tradiționalele sperietori, dar porumbeii s-au obișnuit și nu se mai sperie, zboară câțiva metri și apoi se așază din nou pe cultură. Se obișnuiesc cu zgomotul, se adaptează. Soluția ar fi ca aceste efective de păsări să poată să fie ținute sub control pentru că dacă se înmulțesc va trebui să avem cheltuieli cu culturile duble sau chiar triple. Soluția ar fi ca să nu se mai permită înmulțirea lor în mod necontrolat, este un semnal de alarmă și pentru Ministerul Mediului”, a punctat fermierul Daniel Radu.

    În final, fermierul Daniel Radu a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că pagubele create de porumbeii sălbatici lăsați să se înmulțească se adaugă altor probleme ale fermierilor, deloc ușoare și greu de depășit din punct de vedere financiar.

    ”Ideea este că dacă Ministerul Mediului dorește ca acești porumbei să fie protejați și să se înmulțească, să se înmulțească, dar nu pe cheltuiala mea sau a altor fermieri. Societatea în ansamblu, dacă dorește înmulțirea porumbeilor sălbatici este în regulă, dar cine le dă să mănânce? Sămânța e scumpă, îngrășământul e scump, știm cu toții, nu mai avem nevoie și de astfel de probleme!”, a arătat fermierul Daniel Radu, Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA